reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Ojej Helena nie przejmuj się jednorazowym incydentem :) Zalał się po korek a przebierając nozki/pupa do gory ucisnely brzuchola i poszlo. Mi raz tak chlusnal ,a ulewa wiekszosc czasu- "ten typ tak ma" ;) Moze jak przejdziemy na mleko wybiore to dla ulewajdeł zobaczymy.

Mam podobnie jak ty- codziennie nad ranem walka o pruty i kupe..

A wczoraj pisalam o jego spaniu i jakbym chciala by dluzej pospal- to dzis zamiast chociaz pospac normalnie to dal mi szkole zycia :/ Ale juz mialam dola siedzialam po ciemku i on wyl i ja wylam ;)
Spal wieczorem 3 h, potem 2 potem 1 i od polnocy do 3 potem godzina bita marudzenia szaprania cycka! dopiero smoczek na klin wlozony i zasnal. Wogole on smoczka sam nie potrzyma zawsze musi byc pielucha podtrzymujaca no wolne zarty:/
No i od 4 co chwila marudzenie do 8, o 8 juz puscil mi nerwy strasznie ;-(
I czlowiek mysli, ze mu cos dolega czy co bo jesc nie chcial przysypial na chwilke i od nowa jazda..
Wstalam wzielam go przed soba polozylam a ten banan na buzi od ucha do ucha :sorry: No jak tu nie kochac hehe ale wykonczona jestem strasznie.. :(

Alternatywa mogloby byc isc spac wieczorem z nim, ale zycie takie do d umowmy sie - jak m. wraca czasem 18-19 a przeciez tak malo ogolnie mamy czasu dla siebie tylko te kilka godzin wieczorem..
eh..

Wogole to gdyby nie wiek pomyslalabym, ze mu zeby ida i to wszystko przez to - slini sie na potege i tak smiesznie cmoka jezykiem? Nie wiem jak to opisac.

No nic znalazlam dziewczyne w necie z polroczna coreczka z moich okolic idziemy sie spacernąć :)
Milego dzionka..

reklama
Cześć dziewczyny,

Helena,
spox moja tez czasem chlusnie jak sie napnie, więc przewijam ja głownie przed jedzeniem albo godzine po

Angel,
oj to miałas noc, u mnie tak było jak mała zaliczala skok rozwojowy, teraz dobilysmy w nocy do 4 godzinnych przerw, ale jak widzę ze tu niektóre mamy cala noc przesyłają to az mnie nerw pulsuje z zazdrości ;-)

My w ogródku sie bujamy bo pogoda śliczna, ciekawe ile smoczyca pośpi.
U nas już 6 kg i zaliczony skok rozwojowy.
Plan zakupowy na czerwiec już mam i kochane pieniążki znów pójdą w sina dal:
- Mata edukacyjna
- spiworek do spania, bo becik już za maly stanowczo
- zabawki grzechotki piszczalki
- szeleszczaca ksiazeczka

Mam do was pytanie czy ktoras podawała albo coś wie na temat takich małych kubeczkow Medeli do podawania mleka. Zastanawiam sie czynie spróbować, bo żadna butelka mojej Weronice nie pasuje:no:, a chce aby maz czasem jej podal moje mleko jak wyskocze na miasto. I chyba to dobry pomysł bo po co mam niunie męczyć i uczyć smoka skoro potem będę musiała ja oduczac, potem i tak lyzeczka i kubek niekapek. Co sadzicie?

Ostatnia edycja:
cześć dziewczyny ja też ze sprawą do was.. czy któraś z was wie jak przechowywać i podawać sab simplex? przysłał nam wujek z niemiec i nie wiem czy wsadzić do lodówki czy do szafki? no i z podawaniem na necie piszą że dają po 10 kropli do każdego karmienia.. ja nie chcę mu na razie podawać bo wydaje mi się że już mu przeszły kolki tylko tak trzymam w razie w..

Perelandra no patrz robię tak jak mówiłaś i trzyma pięknie główkę :-D

renia1321 ja swojej profilaktycznie podaję 10 kropelek dziennie. Nie daję do każdego karmienia :-D

Wiecie co? Kuźwa właśnie znalazłam że moja mała ma kleszcza :szok:no szlak by te gady trafil :wściekła/y: co z tym zrobić? jutro mam wizytę u lekarza a przecież sama nie wyciągnę :baffled:

Jeszcze nigdy wczesniej nie pisalam o 'zwyczajach' Filipa wiec moze pare slow na ten temat ;)
Mniej wiecej od 6 tygodnia zycia Mały pięknie zaczął pzesypiac nocki. Jada między 19 a 20, potem kładę go do łóżeczka gdzie zasypia bez zadnych problemów i moich interwencji ;). Potem budzi się najwczesniej okolo 1.00, nastepnie o 4 i pozniej okolo 7 rano. Jednak zdecydowanie czescie budzi się raz w nocy (ok 4) i potem do 7 spi. Nigdy nie budzi mnie placzem tylko cmokaniem piąstek ;). Rano tez w ogóle nie placze tylko grucha sobie i się śmieje.
Za dnia nie jest tak idealnie.. Mało spi, na spacerze prawie w ogóle, jest raczej obserwatorem. Między 17 a 19 zazwyczaj jest bardzo marudny. Nie cierpi smoczka (próbowałam już kilku ... ) stąd mam nie co 'pod górkę'. Zabawki też go srednio interesują. Na karuzeli skupi się może jakieś 10 minut a pózniej ma jej serdecznie dosc... Najlepsza rozrywka to rozmowa z rodzicami i dziadkami (Maluszek jest strrraszną gadułką) :) Wtedy Filipek jest najbardziej pogodny.
Kładę mu na brzuszku grzechotke, czasem ją bezwiednie chwyci, ale nie na długo. Uwielbia piosenki, sami mu spiewamy lub puszczamy cos z plytki.

Na brzuszku ładnie lezy, czesto za dnia w takiej wlasnie pozycji spi..jesli w ogole spi za dnia hehe.. ;) Główke potrzyma jakies 20 sekund takze jest niezle.

Przeraza mnie co tu piszecie o wadze swoich dzieci. Mój Mały skonczyl 2 i pół miesiaca a ponad 2 tygodnie temu wazyl równe 6 kg!!! Niezly z niego pulpecik :) poza tym jest dosc długi.
Jako, ze jest jedynie na piersi to kupy robi raz dziennie albo i rzadziej... Choc na piersi dzieci czesto tez 'walą' raz przy raz ;) nie ma więc reguły, ale to i to ponoc normalne.
Upałów nie znosi. Jest wtedy płaczliwy i wiecznie spragniony.
Na szczescie lubi podrozowac autem, ale rzadko w nim spi wrrrrr(?!) woli obserwowac.

Za tydzien druga tura szczepien obowiazkowych + rotawirusy. Za pierwszym razem Filipowi nic nie bylo, ani nie byl marudny,ani specjalnie osowiały.
Co do rozszerzonej diety-zamierzam zacząć pod koniec 4 miesiąca...

Witamine D podaje mu codziennie a K raz na jakis czas.

Kawy oduczyłam sie pic w czasie ciąży, teraz piję tylko Inkę :) Herbaty tez nie pijam... Czy nasza dieta ma wpływ na samopoczucie dziecka? Pewnie w jakims stopniu tak, a jesli nawet to oddzialywanie jest znikome to ja na diecie dla mam karmiacych czuje sie swietnie. Swiadomosc, ze sie zdrowo i raczej 'lekko' odżywiam daje mi lepsze samopoczucie. Jakos nie palę się zeby wpylic tłustą kiełbe z grilla ;) Tesknie troche za piwem, ale jeszcze trochę poczekam.

Udanego dnia wszystkim zyczę, bez kolek, zaparc, grymasów, gorączek i bezsennosci naszych MAluszków ;)

Ostatnia edycja:
Aadka Tobie nie pomogę z tym kubeczkiem
Renia nie wiem jak się powinno, ale ja trzymałam normalnie w szafce i podawałam 15 kropelek, ale nie za każdym razem tylko jak widziałam, że się mocno pręży. Wg. mnie nie ma żadnej różnicy pomiędzy Sabem, Boboticiem czy Esputiconem
Oto tłumaczenie ulotki SAB-SIMPLEX z niemieckiego SAB SIMPLEX:

Skład Składniki lecznicze: 1 ml (ok. 25 kropli) zawiesiny do zażycia zawiera 69,19 mg Simeticonu.
Pozostałe składniki: Carbomer, kwasek cytrynowy, hypromellose, benzoesan sodu, substancja słodząca (aspartam), sacharyna, kwas sorbinowy, aromat malinowy, aromat waniliowy, woda
Opakowanie Butelka z dozownikiem o pojemności 30 ml zawiesiny Czteropak (4x30ml) zawiesiny Opakowania kliniczne

Obszary zastosowania
-do leczenia objawowego dolegliwości żołądkowo-jelitowych związanych z nadmiarem wydzielania gazów, np. wzdęcia, uczucie przepełnienia
-do przygotowania do badań w obszarze brzucha, jak np. rentgen i sonografia oraz przy przygotowaniu do gastroskopii i endoskopii
-przy wzmocnionym wydzielaniu gazów po operacjach
-przy zatruciach

Przeciwwskazania Nie wolno stosować przy nadwrażliwości na Simeticon lub inne składniki leku. Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania podczas ciąży i okresu karmienia.
Środki ostrożności dot. stosowania i wskazówki ostrzegawcze Przy świeżo powstałych i/lub występujących przez długi czas dolegliwościach brzucha powinniście Państwo udać się do lekarza, aby rozpoznać przyczynę dolegliwości i powodowaną przez nie chorobę.

Interakcje z innymi lekami - nie są znane

Dozowanie O ile lekarz nie zaleci inaczej, proszę stosować się do tych instrukcji, w przeciwnym razie lek może nie działać właściwie!
Niemowlęta: do każdej butelki (chodzi o butelkę z mlekiem itp.) dodawać 15 kropli.
Sab simplex miesza się bezproblemowo z innymi płynami, np. z mlekiem. U niemowląt karmionych piersią można zaaplikować za pomocą małej łyżeczki bezpośrednio przed karmieniem.

Skutki uboczne Do tej pory nie zaobserwowano skutków ubocznych. Wzdęcia (kolki) u małych dzieci Bóle brzucha przy przyjmowaniu posiłków przez niemowlęta i małe dzieci należą do najczęstszych dolegliwości, którymi matki i pediatrzy muszą się zajmować. Regularne ataki krzyku ok. pół godziny po posiłku mogą po wykluczeniu przyczyn organicznych być przyczyną dolegliwości trawiennych. Występują przeważnie w pierwszych miesiącach życia. Te dolegliwości są dużym obciążeniem dla dzieci i rodziców. Nie są one jednak postrzegane jako choroba i nie przedstawiają żadnych zaburzeń rozwojowych. Mogą występować zarówno u dzieci karmionych butelką jak i karmionych piersią. Przyczyna tych kolek leży w pożywieniu pochodzenia mlecznego, ponieważ pożywienie to przy ruchach żołądkowo-jelitowych prowadzi do silnego wytwarzania śliny (piany??) przez wiele godzin. Zamknięte powietrze nie może się wydobyć i prowadzi do bolesnych wzdęć.

ps. 0,6 ml=15 kropel do każdego mleka/posiłku - Dawka dla dzieci od 3 tygodnia życia

U mnie też od trzeciej Duszka marudziła , pewnie brzuszek ją bolał , bo rano była kupa ... Chyba jednak to chili jej dało popalić :zawstydzona/y:

Aadka Borys był w szpitalu dokarmiany takim kubeczkiem medeli , ale robiła to położna . Na pewno wymaga to większego wysiłku niż podanie butelki .. A bardzo Ci się spieszy ?? Może poczekasz aż Weronika skończy cztery miesiące i spróbujesz od razu z kubeczkiem ??

Angel współczuje nocki . Często Ci Dorian ulewa ?? Może w tym jest problem ?? Jak dziecko ma refluks to często czuje się tak jak by miał czasy czas zgagę bo cofanie się pokarmu podrażnia przełyk .

Od dziś w rossmannie jest akcja Rossne . Można odebrać kartę zarejestrować się na stronie ... Chyba są jakieś rabaty i promocje ale nie znam szczegółów .

Inamorate kleszcza ?? o rany też bym nie wiedziała jak się tym zająć .. może mama Ci pomoże ??

Ostatnia edycja:
Emil zaprowadzony do pikola, zakupy zrobione ryneczkowe i chemiczne (w biedronce promo na Dady, za stara cene kilka sztuk pieluszek wiecej, np 3 było 64 a teraz 72szt, i lenor biały do płukania podwojny za 19,90)
karkowka w piekarniku, młode ziemniaczki i sałatka z ryneczku , obiad bedzie
M ja zawsze przyjedzie zje i pojedzie do drugiej roboty
Kolezanka z synkiem była u nas wczoraj i zapowiedziała sie tez na dzisiaj.

ina
śmigaj jak najszybciej do przychodni, pielegniarka jej wyjmie, jak sama sie boisz,
nie warto czekac do jutra

Aadka ja nie wiem nic o tych kubeczkach

Maria ooo dokładnie Cie rozumien, wiem jaki to bol przez dwa lata nocek nie przesypiać, Remek to nawet do 3 roku zycia budził sie po 5-7 razy. urwanie z tymi chłopakami.
a jak Pola na cycu to truskawek nie jedz" kilogramami"
mozna wszystko ale z umiarem, bo potem nie dziw sie ze masz wrzaskuna w domu.

Angel zębole... to sie zacznie... bedziemy zwalac na ząbki wszystko, przez najblizszy rok conajmniej,
a zęby sa staszne i dwa miesiace moze jeden wychodzic zanim dziaśełko przebije..

Helena bez paniki, Hanula zwrociła wszstko ze 3 razy, tak czasem bywa i nie trzeba od razu lekarza. chyba ze to sie powtarza czesto.

Gagucha waga Filipka sie nie przejmuj, jesli jest na cycu to nie ma górnej granicy , moze nawet tak jak Maty przybierac i 8 kg miec. Na cycu dziecko nie bedzie grube, zejdzie samo jak zacznie raczkowac, chodzic. i nie ma potrzeby ograniczac mu jedzonko, wyliczac czy porownywac z innymi dzieciaczkami marcowymi.

Ostatnia edycja:
Inamorate-ja pamiętam z dziecinstwa, ze mi rodzice to miejsce z kleszczem smarowali masełkiem :crazy: hehe, i potem ładnie się go wyjmowało a raczej wykrecało. Ale jesli się boisz to spokojnie do jutra poczekaj..

Tez uwazam, ze sab simplex to zaden cudowny lek ;) dziala podobnie jak nasze polskie kropelki. Mimo to stosowalam go profilaktycznie wraz z bio-gaią i odpukac Maly do dnia dzisiejszego nie wie co to kolka..

reklama
Do góry