reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Witam sie wieczornie ;-)
Widzę ze temat jak ubierać ;) my rano jak jadę np zawieźć Kevina do szkoły to kombinezon , ale popołudniu lżejsza czapa i kurteczka i eventualnie kocyk na nóżki ;)

Mieliśmy bilans na 6 tyg - ważymy 5900 , mierzony 62 i jesteśmy zdrowi ;-) hura !

Ostatnie dni - mega zalatane... Nie ma czasu na nic ;( do tego maly nie bardzo sypia...

Lecę wziąć gorąca kompiel - maly usunął nie ma co ryzykować obudzenia trzeba korzystać ;)

Pozdrawiam kobitki

reklama
Niby Pola to moje drugie dziecko ale ja tez mam dylemat jak ubierac lub jaka woda do kąpieli.dziś kąpalam chyba w dużo za cieplej pewnie ok.40 stopni (ale ona sie wydziera jak by ją mordowali w każdej), a ubrana była w cieniutkie rajstopy,body krotki rekaw na to bluzka dł.rękaw i na to kombinezon miś biały+ cieniutka czapka z kapturem misia (a miś jak te misie pod podpinki) ale w wòzku mam gruby misiowy śpiwor i ją nim lekko przykryłam bez zapinania na suwak.mokra nie byla i zimna tez nie -wiec chyba ok.
Ale do 3miesiaca wiekszosc naszych maluchow lubi ciasno, cieplo i byc opatulonym na około glowy.

Ja wstepnie mam sukces-wybudzilam ją o 17 i ledwo mi sie udało ką na wrzasku do 19 przetrzymac potem kąpiel i o 20 spala i śpi ( ciekawe tylko jak długo:)) więc leeeeeeecę spać!

Dziewczyny i ja witam wieczornie,
Co do ubrania to ja body, pajacyki, wiosenny kombinezon (drogi ale polecam firmy Reima),do wozka bawelńiany kocyk, budka od wiatru i ciensza czapka i jest ok,l zero przegrzania i potowek.

A u nas dobre wieści hurra tradzik niemowlecy schodzi i znów pyszczek cudny, no gdzie niegdzie jeszcze coś tam jest ale o niebo lepiej, i sama niewiem czy miał właśnie tradzik schodzic czy pomogło przemywanie taki zelem Physiogel i smarowanie kremikiem Cerkopil (oba preparaty od znajomej dermatolog dziecięcej):-):-):-)

I mała wreszcie nabrała rytmu dnia i nocy uff a więc:
21 kapanie,potem cycu,22 śpi,
1 i 3 i 6/7 i 9 cycu
potem aktywności przeróżne
10 cycu i spacer (śpi wreszcie w ogródku w wózku bez bujania 2 godziny, a już myślałam, ze tylko po wertepach usypia)
Potem co 2 godz cycu na zmianę ze spańiem aktywnością i tak do kapania,

No nie jest zle a Wy co sądzicie?

czyli my ubieramy podobnie.a specyfiki na trądzik tez przetestujemy, bo buźka strasznie obsypana juz nawet na bródce ma te pryszcze..no ale lekarze,że to zmiany normalne tradzik niemowlęcy i że przejdzie... a niuniek się lubi jeszcze rączkami tam dotykać, to wiadomo,że za ciekawie nie wygląda, pediatra znow kazała juz dojrzale pryszcze z ropka na wierzchu dotykac pałeczką nasączona spirytusem salicylowym, ale mały ma tak suchą i wrażliwą skórę,że odważylam się tak tylko kilka razy i widzę efektów nie daje dziecko tylko piecze twarz...oczywiście inny lekarz do mnie z krzykiem prawie,że jak to spirytusem,ze czy bym sobie posmarowała pryszcza spirytusem, nio i jak zwykle się mi zebrało za rady położnej i pediatry :p ale co człowiek to opinia...

Hej.

Mój maly chyba też ma ten trądzik nie wielki, mam nadzieje, ze przejdzie;)

Wczoraj za dnia synko był cudny- byliśmy na zakupach 5,5 godziny, z jedna przerwa na karmienie ( cycem ha! w naszym centrum handlowym w pokoju do przewijania odkrylam osobne male pomieszczenie z krzeselkami do karmienia ;-) malutki sie obudzil popedzilismy tam, dossal pieknie bez nakladki, 15 minut odlot znowu do wozka i kolejne 3 godziny ;) ). Jednak w domku dla odskoczni od monotonni marudzil na potege 4 godziny przysypiajac na minuty, zjadl 2x cycki dwa w tym czasie, potem mm, potem 80 ml jeszcze co mialam odciagnietego w koncowym etapie przysypial twardym snem 4 razy!! i sie budzil po chwili :/
Ale za to od tej 20.30 jak padl to do polnocy sie zbudzil na karmienie ;-)
Potem 2 i 4. I znowu to samo..naprawde tego nie kumam :( Od 4 co godzine budzenie na ssanie + marudzenie przez sen ( gazy? bol brzucha?) i tak do 10. ZFakt, faktem odsypialismy w tym czasie ( m. ma wolne) ale no co to go tak meczy :(
Mam nadzieje, ze cos z tego wszystkiego co zamowilam wkoncu mu pomoze!
Od 10 do 11 aktywnosc, dwa cyce i znowu kimanko ;)

My sie ubieramy tak- w domu body, skarpetki i pajac ( i pilnujemy by w pokoju bylo nie za cieplo bo potrafi sie nagrzac do 25 stopni i polozne mowily, ze to stanowczo za duzo). Na spacer na takie ubranie zakladam czapkę i kombinezon misiowy/polarowy , na to kocyk i przykryta buda gondoli.
Teraz czasem juz jak taki duzy to np jakas ciepla bluza i dodatkowe portki zamiast kombinezonu ;-)
Wczoraj lezal na plecach prosto jak struna jak spal to go zmierzyzlismy- 60 cm!!

Ostatnia edycja:
ahoj
pinula a co to za miska do ciasta drożdżowego?:) ja też taką chcę!
też mam problemy z wyczuciem w co ubrać Manię na spacer:) zwykle w domu ubieram ją w body z krótkimi rekawami i na to pajacyk, na spacer dodatkowo kombinezonik ( ciepły lyb cieńszy w zależności od pogody) i czapeczka raczej lekka teraz. Ja dzisiaj była w pracy, teraz troszkę odpoczywam, i cały czas myślę jaki tu wózek kupić małej taki lekki , już zgłupiałam taki wybór jest, a Maclaren ma trochę za wysokie dla mnie rączki i niezbyt wygodnie mi się go prowadzi, spodobał mi się strasznie wózek Cosatto Swift, przepięknie wzory ma , jeszcze PegPerego Si jest fajny i bądź tu człowieku mądry!

Hej.
Dziś o mało nie padłam jak po nakarmieniu piersią Antoś zwrócił, a raczej chlusną całym posiłkiem i do tego poszło mu też mleko noskiem. Bardzo się tym zdenerwowałam, zaczęłam szukać informacji w necie i wszędzie piszą że: albo dziecko za dużo i za łapczywie zjadło, albo jest to problem zwieracza przełyku. Dzwoniłam też do naszej położnej, i ta mówi bym się tym nie przejmowała. Ale jak u diabła sie tym nie przejmować!?:-( Teraz boję się, że jak go nakarmię to znów sytuacja się powtórzy...
A może któraś z doświadczonych mam wie jak temu zaradzić?

ja ubieram długie body+ śpiochy lub półśpiochy po domu i jak jest chłodniej to kaftanik a na spacer do tego czapeczka i kombinezon polarkowy lub dresik cieplejszy i do tego taki średni kocyk (nie cienki ale też nie bardzo bardzo gruby)
ale z ubraniem na tą pogodę to są przeboje bo raz słońce aż parzy a jak zajdzie to chłód taki nieprzyjemny brr

Aina nie przejmuj sie zjadl za lapczywie. Moj tez tak raz po 3 h spacerze mial, juz darl sie na koncowce darl sie z glodu, wpadlismy do domu odrazu do cyca nażłopał sie i przy zmianie pieluchy poszlo chlustem wszystko :/ i glodny a cyce oproznione ;)

My znowu po spacerze, karmienie zaliczone w kawiarni ( nie wiem czy ktos sie nawet zorientowal, bo w glebokim fotelu siadlam w rogu sali zwrocona tylko do m i sciany ;) ).
Mama obkupila sie w ciuchy sportowe zeby bylo do latania z wozeczkiem;) Wczesniej kupilam buty avia avi-motion te modelujace sylwetkę wiec bedzie ganianie z wozkiem. Ale to po wizycie siostry bo my dwa mopsy jestemy wiec dietowanie w tym okresie nie wyda napewno ;)
Swoja droga zwazylam sie w sklepie na nowej wadze i pokazuje to co domowa wiec nie byla zepsuta! Pokazywala w ciuchach i butach po sniadaniu 1 kg wiecej od wagi wyjsciowej wiec juz spadla wszystko, teraz tylko doprowadzic sie do porzadku.. chociaz co z tym flakiem na brzuchu poczac nie wiem:/.

reklama
Ja też zrobię przeciąg :-)
Duszka co chwilkę się wybudza , je co dwie godziny a jak zaśnie to co 15- 20 minut się wybudza i szuka smoka :cool: W nocy za to pięknie śpi . Zjada koło 19tej potem kąpiel i o 20 tej już śpi budzi się dopiero koło 2-3 a potem już nad ranem

Ubieranie - odwieczny problem :-D
Wczoraj Duśka była ubrana w bodziaka plus bluzeczka i półśpiochy , lekka czapeczka i kocyk - rączki miała cieplutkie więc było ok :tak: ale wczoraj śmigaliśmy w krótkich rękawkach ... Dziś jest chłodniej więc na pewno cieńki kombinezon by się przydał do tego

aina tak jak radzi położna , nie przejmuj się może to jednorazowy incydent , jak się zacznie powtarzać to wtedy idź do pediatry :tak:

Dziewczyny czy wasze dzieci mają ciemieniuszkę ??
Dusi się zrobiła taka leciutka na brwiach i na głowince też jej się trochę skórka łuszczy

Do góry