reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

ja z kolei po młodego, jeśli już idę na nogach, to biorę wózek bo Tymek to taka dzidzia jeszcze i trzeba troche pomagać przy ubieraniu.. a jak odstawię wózek obok to może go spokojnie ubrać.. Ale marzy mi się spacer w chuście, tylko ja właśnie wiatru się boję- co ubieracie żeby dzieciaki nie przewiało i żeby nie zmarzły?

Tymek śpi, mala śpi.. ziiieeeeeeeeeeew......

reklama
w mądrych książkacch o noworodkach piszą że noworodek 75% doby czyli około 18 godzin spi. a ja po swoim i waszych dzieciach widze ze to guzik prawda. dziś jak Jas wstał o 9 tak sobie już nie zasnął wcale. oczy jak 5 zł i marudny na zmiane z zadiwoleniem.
co do wagi to byliśmy na ważeniu tydzień temu Jaś miał wtedy 17 dni i ważył już 4200 czyli mase urodzeniowa przeskoczył o 240g a od wypisania ze szpiitala kiedy miał 3775g to przez te 2 tygodnie przybył 425 g. policzki ma pyzate i rece bola jak z nim chwile pochodze... Klusek mój mały.... :*

ajako mój Jaś też mnie już woła eeeeee eeeeeejjjjj :D ponadto uśmiałam sie z twojego wchodzenia wózkiem do przedszkola i nie pomalowanego oka. rechotałam tgak, ze aż Jaś cyca wypuscił i patrzy na mnie tymi swoimi welkimi oczami jak by chciał powiedziec "ale o co chodzi?"

co do siusiaka to delikatnie odciągamy napletek ale nic na siłe i przemywamy przegotowana woda wacikiem. tak nam pokazała położna

zjadłam kitkata, jeszcze mi z ciążowych zapasów został ciekawe czy coś brzuszkowego z tego wyniknie...

byliśmy na krótkim wietrznym spacerze z nadzieja ze Jas zasnie ale nadzieje okazały sie płonne...

Tunia sie doczekała - superrrrrrrrrrrr :-)

Helena i na Ciebie przyjdzie pora :tak: tak to maluszki sie wyrywały w lutym już, a potem leniuszki i dłużej w brzuszku siedzą :sorry:

Ja to o wjechaniu wózkiem do przedszkola moge pomarzyć - bo wąsko i w ogóle, pomijając już fakt, że Dobrusia ma salę na piętrze a szatnia malutka. A tak mały w chustę i dajemy radę - zawsze jak odbieram Dobrusię to zaliczamy plac zabaw. Ale jak taka pogoda niepewna, to babcia zaprowadza i odbiera, bo ciężko ubrać malucha tak, żeby się nie upocił -bo my w polu praktycznie mieszkamy i wiatr nieźle hula, w przedskzolu znów gorąco tak, że Dobrusia na krótki rękawek gania...

Ja póki co ubieram ciepłe wyskie frotkowe skarpetki, na to bawełniane spodenki, bodziak na długi lub krótki rękaw i ciepła bluza z kapturem, do tego cienka czapeczka. Boje sie najbardziej o plecki, bo w brzuszek to ceiplutko ma :tak: no i jak mocniej wiatr wieje po zawiązaniu w kieszonkę zaciągam poły nieco, a jak słonko jest, to mam pod ręką pieluchę tetrową i go oslaniam nieco... Tylko mój zbój upodobał sobie opierać główkę o swoje rączki które trzyma przed sobą - za żadne skarby nie daje boczkiem głowę położyć... dlatego zawsze musze się nakombinować jak mu za karczkiem podociągac i wywinąc, co by główka miała podparcie...

U nas przybieranie na wadze nabiera tempa - Jeremiś coraz mniej mi na niemowlaczka wygląda, pyza się z niego robi, drugi podbródek juz widać, fałdki na rączkach się robią...

a czy któryemus z maluszków nie odpadł pępek jeszcze? Bo u nas kurcze jeszcze się trzyma... nic się nie papra, suchy jest, co jakis czas się kawałek ukrusza, ale nadal nie odpada... codziennie fioletem traktowany i guzik... A Dobrusi odpadł po 11 dniach...

Jeny normalnie magia to co wy teraz piszecie:-)
Mini po masażu przecudnie!relaksujący był i ma wytwarzać oksytocynę :tak:...teraz bede lerzec i czekac na efekty:rofl2:

Dziewczynki wpadłam tylko napisać, że wczoraj wrócilismy, Szczesliwi do bólu. Uczymy sie malego bo troche wybil sie ze szpitalnego rytmu i jedzenia ale jest ok. Je cycki ;) dzis tylko raz troche butli ( mamy taki gotowy pokarm dla noworodkow jak mleko matki mozna karmic samym lub na zmiane, to to co dostalismy w szpitalu, w sklepie m kupil w kartonikach gotowe do butli). Jednak troszke gazow sie zebralo i od rana do polodnia marudzenia troszke bylo.
Czyli sielsko anielsko z noworodkiem :)
Jednak zeby nie bylo za dobrze.. przyjechala polozna i za wysokie mam cisnienie. Z moja historia mam niestety jechac do szpitala.. Sie poryczałam znowu no jak tu sie ogarnac z tym wszsytkim jak takie rzeczy wychodza wciaz..
Malutek pod pache i jedziemy zaraz.. Boze obym nie zostala bo zwariuje przysiegam..

To jestesmy juz po ostatniej wizycie poloznej:)malutka przybrala efektywne pchanie cyca non stop dalo same pozytywy:)jestem mega zadowolona.
Ja mam juz odstawione leki na nadcisnienie , we wtorek ide do Gp by sprawdzic raz jeszcze , zostaly mi tylko zastrzyki,zelazo i witaminy na wzomocnienie.Teraz uciekamy na spacerk
Angel spokojnie bo podskoczy - ja jak czekalam na wypis mialam wyjsc o 8 rano a defakto wyszlam o 24 to tez mi skakalo i chcieli nas zostawic ale na tyle ile razy mialam sprawdzane cisnienie nauczzylam sie ktore rekawy zawyzaja wynik.Wiec spokojnie

ło matko! angel współczuje ci tych przejść! trzymam za ciebie żebyś szybciutko wróciła do domu!!!!

a my nadal czekamy - już jestem zmęczona
dziś idę na długi spacer długaśny - może wywołam poród - :-D zmęczona już jestem tym czekaniem- a jutro do szpitala mam skierowanie - trzymajcie za mnie!

Angel trzymaj się ;*
trawa no to życzę żebyś sobie wywołała hehe
my wróciliśmy Mały dzielnie zniósł wyjście rodziców a właściwie to się w ogóle nie przejął i ładnie spał 3,5h a my oprócz lekarza zrobiliśmy jeszcze zakupy w 3 sklepach i na chwilkę wstąpiliśmy do mojej mamy, fajnie nawet się tak wyrwać.. ale z Małym w domu fajnie też :-)

Angel spokojnie :-) sprawdzą i wrócicie do domku :-) a tam już sielanka :-)

Ewstra nie wiedziałam że nawet po porodzie mogą zatrzymać za wysokie ciśnienie... ja mam teraz problem od ponad tygodnia... już się trochę uspokoiło ale do porodu mam chodzić dwa razy w tygodniu... a dziś byłam i poród nie prędko tak wygląda... no cóż czekamy....

MaMicurina, trawa, Helena no to my czekamy ;-) zobaczymy która pierwsza ;-)

reklama
Trawa, Helena, Abed, Mami trzymamy kciuki, żeby poszło raz dwa
Angel &&& za Twoje ciśnienia, pamiętaj wdech i wydech uspokój się maksymalnie, to wartości będą niskie
Ewstra ale masz mniumnią córusie :-), musi być przesłodka

Co do wagi nasz Grześ, waży już 1kg więcej w porównaniu do wagi urodzeniowej, straszna pyzula się robi, apetycik ma spoory :-).
Jeżeli chodzi o siusiaka, w odpowiedni wątek daje link z wykładem do obejrzenia

Do góry