reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Ja niestety tez mam problem z piciem, mi ginekolog powiedziała, że samej wody niegazowanej mam pić przynajmniej 2 litry. Ale niestety mi to nie idzie, ratuje się tak jak Doris wodą gazowaną. Wybieram ta lekko gazowaną i taj mam dobry dzień to potrafie wypić jedną butelkę 1,5l.

Mi niestety wyszły bakterie w moczu, ale posiew czysty, więc tragedi chyba nie ma i tym bardziej staram się znuszać do picia żeby się ich pozbyć

reklama
co wypijesz to i tak wysikasz wejdzie :) ja teraz się zmuszam ale piję butelka stoi na wysokości mojego wzroku żeby o niej pamiętać :)

Obliczono, że organizm maleństwa, które rośnie w twoim brzuchu, składa się w 74–94 proc. z wody. Dodatkowo to właśnie woda, a dokładnie wody płodowe są jego naturalnym środowiskiem, w którym rozwija się przez dziewięć miesięcy. I choć twoje ciało wyraźnie odbiega teraz od figury modelek, jedno na pewno łączy cię z gwiazdami światowych wybiegów. Podobnie jak one zawsze powinnaś mieć przy sobie butelkę wody i... nawyk, by sięgać po nią nie tylko wtedy, gdy odczuwasz pragnienie. Już dawno dowiedziono, że jego brak wcale nie oznacza właściwego nawodnienia. Aby organizm pracował prawidłowo, dostarczaj mu tyle płynów, ile traci. Zdaniem ekspertów w ciągu doby potrzebujesz mniej więcej trzech litrów (jeden z pożywienia, a dwa z butelki).

Nie bagatelizuj sprawy, bo woda:
- wpływa na właściwy rozwój tkanek dziecka;
- osłabia nieprzyjemne ciążowe dolegliwości, poranne nudności, wymioty, zaparcia;
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi (m.in. zapobiega powstawaniu żylaków) i temperaturę ciała;
- pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, usuwa zbędne produkty przemiany materii;
- przyspiesza trawienie. Na pewno dbasz teraz o to, by odżywiać się zdrowo, jesz dużo warzyw, ciemnego pieczywa, owoców, które zawierają błonnik, a wtedy powinnaś więcej pić;
- dostarcza składników mineralnych (m.in. wapnia, magnezu, sodu) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
- sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała, bo nie zawiera kalorii;
- poprawia samopoczucie. Niedobór wody może objawiać się zmęczeniem, zawrotami głowy, osłabioną koncentracją, kłopotami
z pamięcią, bólami głowy.

i tu jeszcze jest dość opisowy artykuł Ile trzeba pić wody w ciąży? | Pytania w ciąży

Ostatnia edycja:
Kaisurek mnie się tamte nie otwierały ... Ale pokoik mi się nie bardzo podoba ... Kolory może i fajne ale jakiś taki zimny i nieprzytulny ...

Dziewczyny wiadomo że trzeba pić ale moim zdaniem dwa litry to chyba w czasie wysiłku albo upałów , ja tez nie wyobrażam sobie wypić dwóch litrów wody jak nie mam pragnienia ... Oprócz czysej wody można też wliczyć soki owocowe ( bez cukru oczywiście ) i niesłodzone herbaty owocowe i ziołowe ( ewentualnie słodzone miodem ) idzie jesień i warto ogrzewać a nie chłodzić organizm :tak:

tak chodzi dokładnie o ten pokój - póki co chciałam ściągnąć kolorystykę - intensywny róż na ścianie (jednej) i jasna podłoga, jasny odcień ecru wręcz mleczny na ścianę bym wrzuciła i jasna podłoga z tym różowym dywanikiem mnie rozwala na łopatki :)

fakt jest troszkę zimny ale chyba mebelkami i odpowiednim oświetleniem by szło to wyregulować :)

zazdrościłam kopniaków i właśnie Mała nóżki wyciągneła :) i są pierwsze ruchy :) :-):-):-):-):-):-):-)

Anula tak odnosząc się do tematu wody - nie wszystkim ona pasuje - ja jak piłam duże ilości wody (właśnie2-3 l dziennie) cierpiałam na straszne zaparcia, teraz pije tylko soki i jest wszystko ok :) położna mi kazała wyminić - podobno wiele dziewczyn na to cierpi :)

ale co do płynów fakt należy pić jak najwięcej...

Ostatnia edycja:
Myślę Mini że soki i herbaty dobrze nawadniają tylko, że tu jeszcze chodzi o oczyszczanie organizmu i stałą pracę nerek

ja na początku zmuszałam się bardzo do picia teraz idzie mi co raz lepiej woda niegazowana najlepiej pomaga w wymianie płynów

najlepiej zapytać się swojego lekarza o opinię, mi kazano się poprawić w piciu wody więc grzeczna dziewczynka to robię :tak: też miałam bakterie w moczu, ale wszystkie inne parametry w normie brak leukocytów, białka brak więc to wyklucza infekcję

jopal ,doris u mnie jest tak ze i mnie i synowi akcja serc drastycznie wrecz niebezpiecznie spadla - ja nie chce rodzic sn - jakos wole cc, ale o tym juz pisalam wczesniej ogolnie to boje sie tego bolu, szczegolnie boli krzyzowych które mialam stad moje pytanie- myslałam ze jest mniejsze prawdopodobienstwo 80/20 no ale 50/50 hyht. i tk czek mnie rozmow z ginem to raz a dwa slyszalam ze jak boli przy koncu ciazy szef(blizna) to znaczy ze jest to zly znak , ze macica moze sie rozejsc w czasie porodu,co zreszt gin mi mowil na wizycie kiedy pytalam sie czy mamy zielone siatło na starnia

aczkolwiek z drugiej strony jakbym dostla znieczule nie to czmeu nie moge rodzic ale znieczulenie nie kzdemu chyba daja - ja nie mialam znieczulenia w ogole nie mogli mi dac ze wzgledu na dziecko

Aadkamnie tez sie wydaje ze 2 litry wody to ogolny bilans- zupy,soki,herbaty,owoce itd . Nie wyobrazam sobie pic 2 litrow w nocy bym chyba musiala na wc spac !

ale ogolnie musze wma powiedziec ze ta drug ciaza jest zupelnie inna od 1 - w pierwszej na tym etpie juz plus 10 kilo terz 3 wiec ksiazkowo juz nie jem za dwoch a dla dwoch. Mam nadzieje ze max 15 kilo przytyje - a ile tk naprawde to wm powiem po porodzie ;p (tak mnie naszło na wpsomnienia)

Kasiurek, z tą wodą to oczywiście dwa litry ale włączając zupki etc :)
Bo też musiałabym na WC spać, choć nadal raz w nocy maszeruję
A ciekawy temat poruszyłaś ja też narazie jakieś +3,5kg i 14 tydzień więc chyba książkowo, choć w moim przypadku to startowałam z niedowagi (chudzielec jestem niestety) więc może powinnam więcej, a Was dziewczyny jak za wagą ?

Hej.

Ja też nie moge sie zmusić do wody i ogolnie do picia :/
Rano kawka ( dzis dwie słabsze), jakies mleko czasem, za dnia cos łykne, wieczorem ze dwie herbatki i wsio..

Samopoczucie ogolnie ok, chyba przyszedl moment, ze ciaza przestaje byc tak odczuwalna non stop przez organizm i psychikę ;-)
Aczkolwiek męcza mnie bóle głowy ostatnie dni, popołudniem i wieczorami.

Lina gratuluje raz jeszcze i dziewczynki i pierwszych ruchów!!

Niesamowite jak ten czas leci..
Co dopiero kazda miala max 10 tygodni, poczatek sam takie wszystko niepewne, nowe..
A teraz poznajemy płeć, coraz wiecej zaczyna czuc ruchy..
Niedługo bedą pierwsze wpisy z rana "jestem spakowana zaraz wyjezdzamy do szpitala" :-)
Ah życie... ;-)

Wiecie co...na samym poczatku czyli od jakiegos 6tyg pilam i po 3 litry....teraz juz nie moge patrzec troche na wode i staram sie te 1,5l dziennie. Wszyscy powtarzają jakie to istotne,że już mam schizy :)

reklama
Lina jeśli chodzi o samą kolorystykę to super :-)
Ja chciałam jasne ściany bo wiedziałam że meble chcę kolorowe , a wolałam żeby nie było za pstrokato :tak:
No i gratuluje kopniaka :-D

Anula są różne szkoły odnośnie wody :tak: a już z taką ilością wody mineralnej bym uważała , chyba bezpieczniejsze są źródlane ...

Angel wcześniej jeszcze będziemy narzekać na duże brzuchy , opuchnięte stopy i na to że nie możemy zasznurować butów :-D

Do góry