reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

hej, to widze że nie tylko ja miałam nie przespaną noc...
Masakra jakas , kilka skurczy , głowa mnie boli od 3 w nocy do tej pory , tabletki nie pomagaja juz niewiem co mam ze soba zrobic :(:( jestem padnieta a nic nie robiłam... moze macie jakies sposoby na ból głowy bo juz naprawde nie wyrabiam....

reklama
Mamicurina- ja nie pomoge z karuzelą, Ja mam z Tiny Love.

kadza mnie wczoraj głowa bolala, i napiłam się kawki.... choc jakiś czas temu też mialam mocny ból i tez mi tabletki nie pomogły:-/ moze napij się kawki i sie połoz, albo moze wyjdz na spacer- moze za mało dotleniona jestes.

witam serdecznie - nie mam czasu bywac na bb ;( kurde jakos nie umiem dnia zorganizowac a jeszcze starszak mi sie rozchorowal i nie wiem co robic - ogolnie niby jakas wirusowka ma pic syropy i tyle ale czy to pomaga to nie wiem ;/

a ja mam pytanie jaka temp ciala jest normlana u noworodkow ? bo domyslam sie ze 36,6 to u starszych jest norma a u noworodków ??

mi czas plynie miedzy jednym a drugim cycowaniem ,gotoeaniem sprztaniem i praniem i prasowaniem w dzien nawte nie mam kiedy oka podgoic (czyt przespac sie) yhhhh ja sie chyba starzeje ;/

bylam wczoraj z Igula na badaniach usg - w spzitlau jej robili i cos ich znaiepokilo i kazali zorbic usg- wiec zorbilismy zpalacilismy 140 zyla za usg glowki i brzuszka i na szczescie wsio ok uffff nie ma sie do czego przyczepic wiec odetchlam bynajmniej w tej kwestiii...................

pozdrawiam

a ja mam pytanie jaka temp ciala jest normlana u noworodkow ? bo domyslam sie ze 36,6 to u starszych jest norma a u noworodków ??
GORĄCZKA U NIEMOWLAKA

Kiedy temperatura jest za wysoka?

37 stopni C na termometrze wcale jeszcze nie oznacza, że dziecko ma gorączkę. Normalna temperatura ciała wynosi od 36 do 37 stopni C. Waha sie ona w zależności od pory dnia (najwyższa jest o szóstej po południu, najniższa o czwartej nad ranem) Wiele również zależy od cech indywidualnych dziecka, niektóre maluchy (podobnie zresztą jak dorośli) mają temperaturę o kilka kresek wyższa niż inne.Dlatego dobrze jest zmierzyć pierwszy raz temperaturę maluszkowi, gdy jest zdrowy, żeby przekonać się jaka jest dla niego normą.

36-37 stopni C - temperatura normalna (dziecko zdrowe)

37-38 stopni C - stan podgorączkowy (znak,że w organizmie zaczyna się dziać coś złego.Nie ma jednak powodu do paniki ani konieczności obniżania gorączki.Warto przyglądać się dziecku czy nie ma innych objawów choroby i w razie czego interweniować.)

38-39 stopni C - gorączka (skontaktuj się z lekarzem, w zależności od wieku dziecka, trzeba podjąć decyzję czy obniżać gorączkę.

Dziewczyny czy któraś ma karuzele z rybkami z fisher price bo właśnie dostałam i składam i szału dostaje bo nie wiem jak włożyć tą wiszącą część niby łatwo ale wydaje mi się ze jak będę wciskać to pęknie a instrukcja do kitu bo po ani po angilesku ani po polsku ehh
ja mam z
misiami a nie z rybkami, ale pamiętem, że te zaczepy z misiami tez ciężko wchodziły i balismy się, że pękną - nie pękły, ale za cholerę nie idzie ich wypiąć ;-)

hej, to widze że nie tylko ja miałam nie przespaną noc...
Masakra jakas , kilka skurczy , głowa mnie boli od 3 w nocy do tej pory , tabletki nie pomagaja juz niewiem co mam ze soba zrobic :(:( jestem padnieta a nic nie robiłam... moze macie jakies sposoby na ból głowy bo juz naprawde nie wyrabiam....

Kadza a jak z ciśnieniem? Masz mozliwośc zmierzenia? Teraz na te zmiany pogody tez głowa może boleć. Ale jak cisnienie ok, nie pomoże tabletka ani kawa, to lepiej przedzwonic do gina czy położnej i powiedzieć o tym bólu głowy, bo jak nie chce przejśc to może byc związany z ciążą i lepiej to sprawdzić :tak:

Kasiurek co do tempki noworodka/niemowlaka - normalna temperatura to ok. 37-37,5 a stan podgorączkowy zaczyna sie od 38 stopni. Niektóre dzieci mają od urodzenia "dorosłą" temperaturę, ale wystarczy karmienie, chwila płaczu czy kupka i juz tempka wzrasta ;-)

Niusia no to niezły alarm miałaś w nocy ;-)

ciekawe jak tam Kasiurek... nie wiem kurcze co lepiej - to, że nie reaguje na oxy czy cesarka, bo jak druga próba sie nie powiedzie, to wezmą ją chyba na cesarkę....

a ja tak myslę, że mi to bez różnicy i maluch jak chce, to jutro niech nawet wychodzi, skoro chętnych nie ma :sorry:

jakiego mam lenia... zaliczyłam króciutką drzemkę, obiad zrobiłam i nic mi sie nie chce... chyba kawę sobie zrobię :sorry:

tak, o żółtaczkę. Generalnie dzieciaki sobie radzą z nią, nawet jak są lekko żółte przy wypisie ze szpitala. Moje dzieci jednak mają problem z nią.. z Tymkiem wracałam do szpitala jak miał bilirubine na poziomie 21 (bardzo wysoki..), mała dziś miała badaną krew i wyszło 19.. wiec też wysoko.. Ciekawe na ile dni ją położą.. No i jakei warunki zapewnią, bo ja z nią tam zostaje.
no nic, lecę pakować torbę. Jedno jest pewne - będę miec dla was więcej czasu przez te parę dni:-D

reklama
ivi czemu wracacie, acha doczytalam juz , no nic pewnie pod lampy mala dadza i bedzie wszystko ok
ja mam taka gastrofaze ,ze powinni zamknac lodowke na kluczyk mamo na wszystko mam ochote

Do góry