reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

hej, to widze że nie tylko ja miałam nie przespaną noc...
Masakra jakas , kilka skurczy , głowa mnie boli od 3 w nocy do tej pory , tabletki nie pomagaja juz niewiem co mam ze soba zrobic :(:( jestem padnieta a nic nie robiłam... moze macie jakies sposoby na ból głowy bo juz naprawde nie wyrabiam....

reklama
Mamicurina- ja nie pomoge z karuzelą, Ja mam z Tiny Love.

kadza mnie wczoraj głowa bolala, i napiłam się kawki.... choc jakiś czas temu też mialam mocny ból i tez mi tabletki nie pomogły:-/ moze napij się kawki i sie połoz, albo moze wyjdz na spacer- moze za mało dotleniona jestes.

witam serdecznie - nie mam czasu bywac na bb ;( kurde jakos nie umiem dnia zorganizowac a jeszcze starszak mi sie rozchorowal i nie wiem co robic - ogolnie niby jakas wirusowka ma pic syropy i tyle ale czy to pomaga to nie wiem ;/

a ja mam pytanie jaka temp ciala jest normlana u noworodkow ? bo domyslam sie ze 36,6 to u starszych jest norma a u noworodków ??

mi czas plynie miedzy jednym a drugim cycowaniem ,gotoeaniem sprztaniem i praniem i prasowaniem w dzien nawte nie mam kiedy oka podgoic (czyt przespac sie) yhhhh ja sie chyba starzeje ;/

bylam wczoraj z Igula na badaniach usg - w spzitlau jej robili i cos ich znaiepokilo i kazali zorbic usg- wiec zorbilismy zpalacilismy 140 zyla za usg glowki i brzuszka i na szczescie wsio ok uffff nie ma sie do czego przyczepic wiec odetchlam bynajmniej w tej kwestiii...................

pozdrawiam

a ja mam pytanie jaka temp ciala jest normlana u noworodkow ? bo domyslam sie ze 36,6 to u starszych jest norma a u noworodków ??
GORĄCZKA U NIEMOWLAKA

Kiedy temperatura jest za wysoka?

37 stopni C na termometrze wcale jeszcze nie oznacza, że dziecko ma gorączkę. Normalna temperatura ciała wynosi od 36 do 37 stopni C. Waha sie ona w zależności od pory dnia (najwyższa jest o szóstej po południu, najniższa o czwartej nad ranem) Wiele również zależy od cech indywidualnych dziecka, niektóre maluchy (podobnie zresztą jak dorośli) mają temperaturę o kilka kresek wyższa niż inne.Dlatego dobrze jest zmierzyć pierwszy raz temperaturę maluszkowi, gdy jest zdrowy, żeby przekonać się jaka jest dla niego normą.

36-37 stopni C - temperatura normalna (dziecko zdrowe)

37-38 stopni C - stan podgorączkowy (znak,że w organizmie zaczyna się dziać coś złego.Nie ma jednak powodu do paniki ani konieczności obniżania gorączki.Warto przyglądać się dziecku czy nie ma innych objawów choroby i w razie czego interweniować.)

38-39 stopni C - gorączka (skontaktuj się z lekarzem, w zależności od wieku dziecka, trzeba podjąć decyzję czy obniżać gorączkę.

Dziewczyny czy któraś ma karuzele z rybkami z fisher price bo właśnie dostałam i składam i szału dostaje bo nie wiem jak włożyć tą wiszącą część niby łatwo ale wydaje mi się ze jak będę wciskać to pęknie a instrukcja do kitu bo po ani po angilesku ani po polsku ehh
ja mam z
misiami a nie z rybkami, ale pamiętem, że te zaczepy z misiami tez ciężko wchodziły i balismy się, że pękną - nie pękły, ale za cholerę nie idzie ich wypiąć ;-)

hej, to widze że nie tylko ja miałam nie przespaną noc...
Masakra jakas , kilka skurczy , głowa mnie boli od 3 w nocy do tej pory , tabletki nie pomagaja juz niewiem co mam ze soba zrobic :(:( jestem padnieta a nic nie robiłam... moze macie jakies sposoby na ból głowy bo juz naprawde nie wyrabiam....

Kadza a jak z ciśnieniem? Masz mozliwośc zmierzenia? Teraz na te zmiany pogody tez głowa może boleć. Ale jak cisnienie ok, nie pomoże tabletka ani kawa, to lepiej przedzwonic do gina czy położnej i powiedzieć o tym bólu głowy, bo jak nie chce przejśc to może byc związany z ciążą i lepiej to sprawdzić :tak:

Kasiurek co do tempki noworodka/niemowlaka - normalna temperatura to ok. 37-37,5 a stan podgorączkowy zaczyna sie od 38 stopni. Niektóre dzieci mają od urodzenia "dorosłą" temperaturę, ale wystarczy karmienie, chwila płaczu czy kupka i juz tempka wzrasta ;-)

Niusia no to niezły alarm miałaś w nocy ;-)

ciekawe jak tam Kasiurek... nie wiem kurcze co lepiej - to, że nie reaguje na oxy czy cesarka, bo jak druga próba sie nie powiedzie, to wezmą ją chyba na cesarkę....

a ja tak myslę, że mi to bez różnicy i maluch jak chce, to jutro niech nawet wychodzi, skoro chętnych nie ma :sorry:

jakiego mam lenia... zaliczyłam króciutką drzemkę, obiad zrobiłam i nic mi sie nie chce... chyba kawę sobie zrobię :sorry:

tak, o żółtaczkę. Generalnie dzieciaki sobie radzą z nią, nawet jak są lekko żółte przy wypisie ze szpitala. Moje dzieci jednak mają problem z nią.. z Tymkiem wracałam do szpitala jak miał bilirubine na poziomie 21 (bardzo wysoki..), mała dziś miała badaną krew i wyszło 19.. wiec też wysoko.. Ciekawe na ile dni ją położą.. No i jakei warunki zapewnią, bo ja z nią tam zostaje.
no nic, lecę pakować torbę. Jedno jest pewne - będę miec dla was więcej czasu przez te parę dni:-D

reklama
ivi czemu wracacie, acha doczytalam juz , no nic pewnie pod lampy mala dadza i bedzie wszystko ok
ja mam taka gastrofaze ,ze powinni zamknac lodowke na kluczyk mamo na wszystko mam ochote

Do góry