reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Miska my o tyle dobrze, że jak nam zimno, to możemy w piecu napalić (mieszkamy co prawda w mieszakniu, ale w domu 4-rodzinnym i każdy ma swoje ogrzewanie) no i juz kilka razy na noc było przepalane, bo szczękalismy zebami...

ja się spodziewałam pogorszenia u małej, bo wczoraj pojechałam ja do teściów wykapac, a na za każdym razem wraca z gorszym katarem... zostawie ją kilka dni w domu i już. Mam nadzieje, że syropki i inhalacje dadzą radę i nie będzie trzeba lekarza odwiedzać...
a m dostał do wypicia miksturę cytrynowo-czosnkową wczoraj na noc i juz mu lepiej, tylko katar dalej spory...

a mialam takie plany na wtorek, jak mała miała być w przedszkolu... ehh trudno...

reklama
Amandla pochwl sie linkiem do domku :]

j hcyb pojde do gin - woczrj i dzis rno posmarowalm sie clotrimzolem kremem 1% i tylko nzewntrz nie pchalm do srodk i troche lepiej ale pojde bo o takich rzecyz nie nlezy bgatelizowc

ktors z was pislm ze po 13 tygodniu cizy odstawil duphston - fjanie j do pond 20 tc mam brac wedlug lekarz bo wtedy lozysko przjemuje role hormonow i sam sobie progesteron produkuje - a j widocznie z mlo go mm skoro plmienie bylo.

dziendobry dziewczyny :-D widze, ze male pikielko sie rozpentalo z tymi witaminami :sorry:
mata, miska -wspolczuje tych katarow w domkach... kurujcie rodzinki i uwazajcie na siebie ;-)

kasiurek- ja bralalam duphason do 13 tygodnia, ale ja go bralam asekuracyjnie bo wyniki mialam ok, co prawda plamilam ale to w zasadzie 2 razay sladowe ilosci, no i raz mocniej, ale uspokoilo sie w 10tyg i do dnia dzisiejszego spokoj :happy: a duphason odstawiony prawie 2 tyg temu :-D
ciesze sie bo mialam o nim bole glowy....

u nas znow pada... prawdziwie angielska pogoda...:eek:

Mata to fajnie masz,my niestety uzależnieni od palaczy kiedy zaczną palić,ale jak tak dalej będzie to trzeba będzie się wybrać do wspólnoty i powiedzieć aby się ruszyli bo zimno jest

ja brałam luteine do 11 tygodnia potem już nie kazała mi brać,już się nie moge doczekać wizyty jakaś nie cierpliwa jestem i myślę o wszystkim jakoś tak czy z dzidziusiem jest ok

Witaminy witaminami. Prawda jest taka że mamy jeśc dla dwojga a nie za dwoje, a zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy mamy zdwojone. Ja też mam mieszane uczucia co do witamin. Wyniki mam dobre, a tak na dobrą sprawe jakie parametry mamy mierzone?? hemoglobina?? To akurat może śwaidczyc ze żelaza i witamin z grupy B mamy na tyle że hemoglobina jest w normie.
Lekarz widzi jak rozwija sie dzecko, jak przybieramy na wadze, czy narzekamy na bóle kości, zębów. I albo zaleca witaminy albo nie. Mój zalecił witaminy Femibion Natal 2, ale tam jest dzienną porcją jedna tabletka i jedna kapsułka. Ja tymczasem jem dziś tabletke jutro kapsułke. Tym sposobem dzienna dawkę dziele na pół.

Moja kuzynka, dośc otyła jak zaszła w ciąze to powoli przybierała na wadze, ale widac było po niej że rośnie brzuszek ale schudła na twarzy, w nogach. Czyli sytuacja porządana. Ale miała "mądrą" "przyjaciółke" która jej powiedziała że jak nie będzie tyła tak jak w ksiażkach piszą czyli ok pół kg tydogniowo od 2 trymestru to znaczy że dziecko sie urodzi z niską masą albo nie do końca wykształcone. Moja głupia kuzynka uwierzyła poszła do apteki i kupiła witaminy, momo iż lekarz kazał jej brac tylko kwasy omea 3. No i dziecko urodziło sie ważac 4200 kg. Teraz ma 4 miesiące i waży 9 kg i mierzy 80 cm. Nadmiar witamin szkodzi ale niedomiar też. Dlatego decyzje o suplementowaniu naszej diety witaminami pozostawmy naszym lekarzom i nie pouczajmy jedna drugiej. Bo każda z nas jest inna i każda dzidzia jest inna i każda ciąża też.
Także głowa do góry i zażywac teraz ostatnie promyki letniego słońca, gdyż to naturalna witamina D :D

ogolnie dzieci u kobiet kotre biora tableki witaminowe w ciazy sa wieksze,grubsze ,wyzsze poprostu. CHyb ze sa uwarunkowni genetyczne np ja mam 176 cm wze 75 (tak norma przed ciaza) maz ma 200 cm i wzy 110 (nie widac po nim tego) wiec z zlozeni dziecko bedzie duze,
Syn urodizl sie z wag 2kilo i 45 w 30 tc -przeiwdywany wzrost i wag w 40 tc okolo 5,600 i 60-63 cm. A wiekszosc koelznek rodzilo dzieci kolo 50 cm z wga od 2,5 -3 kilo DONOSZONE.

wiec to tez nie wiadomo tak naprawde co m wplyw na wielkosc dzieci ;]

ps maz jak sie rodzil mial 65 cm i wzyl 6 kilo urodzony sn , ja 56 i wzylm prawie 5 kilo urodzona sn, ja jak miałam 9 miesiecy wazylam 13 kilo hahaha a suplementów diety nie bylo wówczas w aptekach ;]

Ostatnia edycja:
lekarze często zalecają leki z tych firm z którymi mają podpisane jakieś ciche umowy; ja tak miałam, że lekarka wcisnęła mi antykoncepcję jako lek na bolesne miesiączki ale ani ja o to nie prosiłam ani ona mnie nie poinformowała co to jest, dowiedziałam się z ulotki; podobnie ma się sprawa z witaminami; tak czy inaczej zalecana jest ostrożność...

mata-kow nie wiem czy mam super wyniki, a moja dieta nie jest na pewno urozmaicona, wiem natomiast że organizm kobiety jest tak skonstruowany, że podczas ciąży dostarcza dziecku wszystkiego, czego ono potrzebuje, bez szkody dla mamy; gdyby tak nie było, to wszystkie dzieci urodzone zanim wymyślono witaminy dla kobiet w ciąży miałyby jakieś problemy zdrowotne;

życzę wam udanej niedzieli

jakie dzieci się urodzą na pewno nie jest uwarunkowane od brania witamin,nie przesadzajmy
my oboje z mężem jesteśmy wysocy więc i dzieci są nie małe
choć jak mama mnie urodziła ważyłam tylko 2700 więc nie ma to róznicy

reklama
Do góry