reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Witam!

Lastpetunia maskara :baffled: jak można nie zauwazyć, że ktoś z oddziału wyszedł? Rozumiem, że ktos p oodziale się szwęda, no ale z oddziału na oddział... czy wszystkie piguły spały czy jak :confused: dobrze, że to nie z oddziału psychiatrycznego (w szpitalu co z Dobrusia na patologii rodziłam psychiatryczny był w skrzydle obok, oddzielony tylko drzwiami ...)

Doris super wieści - a pomoc przy maluszku w pierwszych miesiącach może się przydać :tak: zdrówka!

przyłączam sie do humorzastych ;-) na szczęście M wyrozumiały, bo juz jeden raz to przechodził i wie do czego jestem zdolna (i chyba widzi, jak bardzo sie staram, żeby nie było tak źle :-p)

wczoraj siedziałam ze 3 godziny nad projektem i zrobieniem jednaj rzeczy, potem małą szalała, bo mi usneła na 2 godzinki... na szczęście po 21 juz spała, ja odpadłam z nią, potem tylko łóżko zmieniłam i pospałysmy prawie do 8 (z 3 pobudkami - ale u małej to norma). Wyspana jestem, ale żeby dobrze nie było to wieczorem gardło zaczęło mnie bolec i cos nie chce przestać :dry:

miłego dnia - zmykam cos porobic, bo ostatnio nie wyrabiam na zakrętach - całe dnie w łózku bym leżała...

reklama
Cześć.

U nas się wszystko unormowało (odpukać :)) U lekarza wszystko w normie. Kolejna wizyta w poniedziałek i jak nic się nie wytworzy to kolejna za 2 tygodnie dopiero :)
W domu od dwóch dni wielkie pranie :) Wczoraj cały dzień ciuszki w pralce, dziś od rana tetra, później ręczniki i pościel :) Ahh te przygotowania są cudowne :)
W szkole rodzenia mieliśmy naukę przewijania i kąpania. Śmiechu było co nie miara :D Mój M. dumny jak paw po pochwałach nauczycielki :D

Wczoraj mieliśmy sesję brzusia i jak dostanę zdjęcia to się pochwalę :))

Skończyłyśmy dziś 34 tydzień :) Coraz bliżej coraz bliżej :D

Dziewczyny będziecie robić badanie GBS w 35 tyg? Położna nam mówiła, że jeśli nawet lekarz nie skieruje to jest to bezpłatne badanie dla kobiet w ciąży i warto je zrobić.

Trzymajcie się ciepło!

hej dziewczynki :happy2:
wstałam dziś jak młody bóg wypoczęta, mimo że w nocy miałam pobudki a przed 5rano robiłam sobie płatki z mlekiem :-)

Dziewczyny będziecie robić badanie GBS w 35 tyg? Położna nam mówiła, że jeśli nawet lekarz nie skieruje to jest to bezpłatne badanie dla kobiet w ciąży i warto je zrobić.

co to jest za badanie bo ja nie wiem :zawstydzona/y:

i ja zaczynam pranie robić bo mam całą szafę i komodę ubranek poprzebieranych w najmniejszych rozmiarach, wczoraj już pierwsze oranie zrobiłam z kocykami, ręcznikami itp
na razie jest to niezła frajda ciekawe kiedy to wszystko nam zbrzydnie :-D

Co do GBS to mi też tak w szpitalu mówili (że obowiązkowe i za darmo) jak rodziłam małego. No ale gdzie je zrobić?? przecież tą próbkę to musi lekarz pobrać i nie wolno chyba wcześniej niż po 36 tygodniu skonczonym bo może pechęrz płodowy od tego badania pęknąc. Ja miałam w pierwszej ciąży w szpitalu robione ale leżałam tydzień przed porodem na patologii, badanie ogólnie bardzo nieprzyjemne, wkładają taką mega długą rurkę do środka i pobierają wymaz do tej rurki, no i wyniku dopiero po kilku dniach

Dzien dobry
JA dopiero otworzyłm oczy:-) wogole nie kontaktowłam jak mój szedl do pracy. w nocy tylko raz pobudka na siku no i dzisoła bolaly. Ale na szczescie ejst teraz ok.

Lastpetunia- ja bym miala zawał na miejscu jakbym zobaczyła obcego faceta przy moim łóżku
Ewstra- powodzonka w oglądaniu domku
kadza nie martw sie na zapas, moze jakiś skrzep się utworzył w probówce i dlatego musza powtarzać( ja tak miałam latem jak robiłam badania)
Mini w czasie pobytu bedzie w szpiatlu wszytko w porzadku:tak:No ja tez wstawiam dziś białe pieluchy tetrowe( wczoraj posżły kolorowe) :-)

Doris gratuluje nowego mieszkanka. A 6 miesiecy zleci bardzo szybko i pomoc się przyda:-)

Ivi korzystaj korzystaj:-)tez bym sobie kawkę wypiła ale mój leń nie cche zejśc na dół do kuchni
MAta-kow- wodze ze zajte, projekty, robótki.A tu jeszcze choróbsko. Pij herbatke z miodem i cytrynka i nie przemeczaj sie
Marusia ciesze sie ze wszytko sie unormowało:-) Czekamy na zdjecia z sesji, a co to jest za badanie GBS? ALe i tak tego nie robią w Irlandi:-/

Co do gbs - badanie niedawno było płatne (ok. 50 zł), ale w tym roku chyba cos się zmieniło - trzeba gina zmaltretowac, niech robi, albo zadzwonić do laboratorium bakteriologicznego i spytac sie gdzie można pobrać zestaw do badania. Badanie można zrobic samemu i zawieźc tylko próbki do laboratorium.

Jopal to co piszesz to chyba badanie przejrzystości wód płodowych czy coś? Ja tez miałam w szitalu badane wody płodowe - własnie taka rurką - niezbyt to przyjemne, bolało i po tym mi czop odszedł.

Bo wymaz gbs to smyranie specjalnym patyczkiem u wejścia do pochwy i drugim patyczkiem u wejścia odbytu :tak: wyniki w zależności od metody od 24 h (jak ja miałam) do tygodnia. Robi się to chyba w okolicy 33-35 tc.

dzien doberek :-)
i ja już wstałam, zjadłam śniadanko i czekam na koleżanki, ależ mi się szczęści z tymi odwiedzinami :-)

Doris gratuluję nowego mieszkanka, opowiadaj więcej, ile metrów ile pokoi
Last dobrze, że zaczyna być dobrze i ręka mniej boli, a z tym kolesiem niezły przypał
Maruusia no super z tą sesją, czekamy na efekty
Co do wymazu, z tego co zrozumiałam w sz.r. to mamy mieć, a jak nie to z molestuję lekarkę o wykonanie wymazu
Mata fajowo, że masz takie zdolności i mimo, że jesteś w domu możesz coś niecoś dorobić

Hej ;-)

Wstałam, na badankach byłam i ja już chodzić Kobietki nie mogę... skąd Wy macie tą energię??? Ja całe noce nie śpię, jak coś nie po mojej myśli - natychmiast ryk albo złość niesamowita - przestałam się cieszyć tą ciążą... nie wiem czemu ale już siły mi się kończą... Zazdroszczę Wam - też bym chciała wstać jutro i czuć się super :-)

A tu dzisiaj mi jeszcze jakieś bóle brzucha doszły :dry: mocne nie są ale je czuć - nie wiem czy wizyty nie przyśpieszę - niby mam iść do gina w pon ale może jutro się wybiorę:confused:

reklama
Co do gbs - badanie niedawno było płatne (ok. 50 zł), ale w tym roku chyba cos się zmieniło - trzeba gina zmaltretowac, niech robi, albo zadzwonić do laboratorium bakteriologicznego i spytac sie gdzie można pobrać zestaw do badania. Badanie można zrobic samemu i zawieźc tylko próbki do laboratorium.

Jopal to co piszesz to chyba badanie przejrzystości wód płodowych czy coś? Ja tez miałam w szitalu badane wody płodowe - własnie taka rurką - niezbyt to przyjemne, bolało i po tym mi czop odszedł.

Bo wymaz gbs to smyranie specjalnym patyczkiem u wejścia do pochwy i drugim patyczkiem u wejścia odbytu :tak: wyniki w zależności od metody od 24 h (jak ja miałam) do tygodnia. Robi się to chyba w okolicy 33-35 tc.

Położna mówiła, że wystarczy iść z peselem do szpitala i tam położna pobiera wymazy i że badanie jest całkowicie bezpłatne i nie trzeba mieć żadnego skierowania. Mówiła tylko, żeby przyjść w ukończonym 35 tyg. A wynik u nas jest do odbioru po ok 7 dniach.

gbs -to te paciorkowce?

Tak na paciorkowce. W razie jakby coś wyszło przy porodzie podają kroplówkę z antybiotykiem mamie, a dziecku pobierają wymazy z uszka i noska, żeby sprawdzić, czy też nie złapało.

Do góry