mata-kow
mama do kwadratu :)
ja po kilku latach od slubu dopiero przestałam sie wpieniac na M, że zawsze zachlapane lustro w łazience zostawia, on bidny przeciez bez okularów sie myje i tak wszystko ma rozmazane, więc jak moge od niego wymagać, żeby lustra czystego pilnowałA w domu dobry patent jak nie chce widzieć bałaganu to nie ubieram szkieł zawsze to czysto w domu się wydaje :-)
Mini - nie wiem czy są jakieś przeciwwskazania do odbijania, czy stwierdzono po prostu, że to nie potrzebne, ale nam położna ze szpitala mówiła, że trend jest taki, że nie trzeba specjalnie nosić dziecka do odbicia, tylko, jak pisała Nefi - położyć je na boku. Inna "specjalistka od rozwoju niemowląt" też twierdziła, że żadne ssaki nie noszą swojego potomstwa, żeby się mu odbiło, bo natura tak to wymyśliła, że wcale nie jest to potrzebne. Ja na pewno tą nową teorię wypróbuję i zobaczymy co z tego będzie.
Dla ciekawości: ta specjalistka też twierdziła, że kolki u dziecka są często spowodowane stresem i jeśli się pojawią, to należy przeanalizować od czego mogą być. Ta teoria też mi bardziej pasuje niż wpływ diety matki, bo wzdęcia się biorą od tego, że jedzenie fermentuje w żołądku i powstają gazy, a do mleka docierają substancje z już przetrawionego jedzenia, więc też nigdy nie rozumiałam tej teorii, ale na pewno wielu innych "specjalistów" się z tym nie zgodzi. Emilka kolek nie miała, a ja na pewno jadłam fasolkę szparagową i kalafiora jak ją karmiłam.
ja bym nie ryzykowała z nieodbijaniem... bo można nieźle dziecko "zagazować" i miec jazdę dłuższy czas dużo tez zalezy od malucha i tego jak jego jelitka poradza sobie z gazami
a tak poza tym jak oglądam jak to w USA się niemowlaki odbija, to mi sie słabo robi (sadza się na kolanach, podtrzymuje ręka z przodu pod broda - wygląda jakby sie dziecko dusiło - i klepie ostro po plecach )
Doris Ja czytałam że kolki to może być kwestia niedojrzałego układu pokarmowego . Np moja siostra je w miarę normalnie, jej synek ma normalne kupki ,miękki brzuszek ale mimo to bardzo płacze i często mu się ulewa , nawet po odbiciu i nawet po godzinie od posiłku To samo miałam z BOrysem ... szkoda że wraz z dzidziusiem nie wychodzi instrukcja obsługi
to może byc refluks przełykowy - dobry pediatra powinien dokładnie to zbadać, bo maluszkowi mozliwe, że treści z żoładka się cofają i podrażniaja przełyk - stąd płacze i niepokój
A jeszcze ciekawostka a propos depilacji przed porodem - właśnie odkryłam na stronie mojego szpitala, że jest informacja, aby nie golić wzgórka łonowego na 14 dni przed planowanym zabiegiem cesarskiego cięcia, bo zwiększa to ponoć ryzyko infekcji rany...
ciekawe... ja tam raczej nie dam rady sie wydepilować, skróce tyle ile dam rady z moim brzuszyskiem, z Dobrusia tez tak zrobiłam, przed cięciem kilka sekund i same mi wydepilowały gdzie trzeba, a ja nie musiałam się gimnastykować
dziewczyna jak poznac skurcze?? matko zaczynam sie martwic
Skurcze oprócz bólu daja uczucie takiego spinania sie brzucha - jakby skóra się kurczyła... jak po nospie i lezeniu nie przejdzie, to lepiej pokazac sie u lekarza albo na izbie przyjęć...
Perelandra bardzo fajnie że będziesz gotować obiadki ... i też jestem zdania że nie powinno się przeginać w żadną stronę . Tylko moim zdaniem nie powinno się zatrzymywać tylko dlatego że kiedyś tak robiono i dzieciom nic nie było . Warto czytać , i poznawać nowe zalecenia a to czy się je będzie chciało wprowadzić czy nie to już kwestia naszego sumienia , rozsądku i przemyśleń
popieram!
Pinula i jak? Pisz co sie dzieje