reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Milka ja tez dostalam ten list ale jeszcze sie nie wybralam na badanie.
Z tego co slyszalam to tutaj raz na 5 lat kazda kobieta po 30 dostaje wlasnie takie 'skierownie',HA bierze patyczkiem wymaz i to idzie do badania.Moja kolezanka niedawno byla,5 min trwalo i po krzyku.Krotka rozmowa i pobranie wymazu.Nie lekaj sie,bedzie dobrze :tak:

Necia serdeczne gratulacje!

reklama
hejka lasencje:-)
ayni ja daje 3 butle, zupke, owock, biszkopcik i chlebek.Tak jak Kasia mowi wszystko sie da:-)
necia witam cie i gratuluje dzidzi:-) trzymam kciuki aby wszystko bylo ok:tak:

berni jaki duzy chlopczyk z Alusia, czym ty go karmisz:-D

normalnie wkurza mnie moj kamp ciagle sie zawiesza, no k....ca mnie bierze:wściekła/y:

a ja dzis kupilam ten serek co wczoraj pisalyscie i juz bobo skosztowalo i smakowalo, zakupilam tez dzemik i pasztecik na probe.

Ja dzis nie mam sily na nic

dzięki dziewczyny :-) pozostane tu z wami pozwolicie? powoli sie oswajam z myślą, szukam połoznej w okolicach, dupka już załatwiałm od mojego gin w PL wiec już jestem spokojna :)

Necia gratulacje :)

Milka warto sie przebadac...a skoro u was w rodzinie genetyczne te sprawy to tym bardziej...ale na pewno bedzie wszystko oki :)

Madziula ja to bym z mila checia chciala choc jeden taki dlugii i dzien w pracy :) odskocznia od domu...ale niestety...

A ja dzis spokoj od 19...Oli zasnla o 19 Krzyskowi na klacie haha...normalnie w szoku jestem...nie wiem co jej sie stal ze sie przytulila i 10 sek my patrzymy a ona juz spi haha...ale pewnie jutro da pobudke wczesna wiec ni ma co sie cieszyc...
Nic spadam na filma...buzka i dobrej nocki

Helo
Witaj Necia ,gratuluje fasolki:tak:

Milka ja bylam w tam tym tyg na tym badaniu:tak:Tak jak pisala Mama ZM takie cito robi sie kazdej kobiecie po 30-stce:tak::tak:
Berni ladnie ci synus rosnie:tak:
Astrid moze modelka zostaniesz:tak: ciekawe gdzie cie bedzie mozna obejrzec?
Agss dawaj mleczko na zadanie:tak: a dzidzia i ty bedziecie spokojniejsze:tak:
Iskierka mi w Cb tak we swiat pisaly wzrost Milenki:wściekła/y:
Milka gratuluje daleszego uzebienia :tak::-)

co do gwary tu mój tata pochodzi z cieszyna i tam tez smiesznie gadaja np " powiem tatowi":-Dja jestem z malopolski i czasm zajade jakims haslem:-D:tak:
Ayni fajny spacerek sobie urzadziliscie ostatnio :tak: ladnie tam w twoich stronach:tak:

Ja niestety nie segreguje nic porócz szkla i papieru:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

co tam jeszce pisalyscie ,yyyyyyyyy skleroza :baffled:

u nas drugi zabek sie wybija ,Milenka niespokojana, marudnanie spi za dobrze:baffled:

A ja się pochwalę - wypatrzyłam dziś u Olivii ząbek:-D:-D:-D:-D Postukalam łyżeczką dla pewności i JEST!!! Niestety nie udało mi sie dojrzeć czy jest jeden czy aż dwa. Może za kilka dni...
Iskierka moj maz mieszkal w Rudzie Slaskiej-Bykowinie :) moj sw tata jest z Lubelskieho mama ze slaskiego-Lipiny a ja ur sie w Katowicach wiec chyba mamy podobnie :)
Bykowiny nie znam, ja bardziej Karmańskie (jeśli wiesz gdzie to ;-)), a na Lipinach bywalam czasami...
Iskierka no właśnie ja też sumienia nie mam i tak sobie zwiększam dawki... tyle że mała ulewa niestety.
A co do gwary... u nas się szło na zogródka, też w TG:-D
Ayni - żona mojego wujka jest z opolskiego, z jakieś wiochy i u nich się np topi w piecu, jak dla mnie bomba:-D
Agss, no ulewanie to wlasciwie normalna rzecz, przejdzie z czasem :-)
Wracając do gwary - mnie zawsze denerwowalo jak ktoś mówil "idziemy na pole", zamiast "na dwór" czy "na podwórko", a u nas sie godało "idymy na plac":-D:-D:-D:-D

Niewiem dlaczego, ale dostalam poczta takie skierowanie na badanie szyjki macicy. Na obecnosc raka. Narazie zrozumialam z tego listu, ze mam sie zglosic do ha i z nim wypelnic zalaczony formularz. Polecialam dzisiaj rano sie spytac i pani kazala mi sie umowic na wizyte. Ide jutro na 10. Kurcze zostawilam ten list w aucie i nie chce mi sie isc, ale z tego co zrozumialam to chyba jakies losowe badania dla kobiet pomiedzy 30 i 60 r.z.. Ten formularz sie wysyla do nich i po ok 3 tyg przychodzi wynik. Jutro sie dokladnie dowiem od lekarza o co kaman. Pewnie nawet i tak wszystkiego nie zrozumiem z tego listu. Z jednej strony sie ciesze bo ja jestem obciazona genetycznie rakiem, a sama z siebie raczej bym nie poszla sie zbadac. Musze sie spytac czy robia jakies badania profilaktyczne. Miala kiedys ktoras takie cos?
Ja robilam. To są badania profilaktyczne dla określonej grupy wiekowej. W Pl pewnie byś się ich nie doprosiła lub musiala zaplacić z własnej kieszeni. Jeszcze profilaktycznie to tu się szczepi dziewczynki w wieku 14-15 lat na raka szyjki macicy. Całkowicie bezpłatnie. Nie jest to obowiązkowe, ale osobiście uważam ze warto...

Pozwole sobie wtracic sie w dyskusje na temat tego wezwania, o ktorym pisze Milka.
Wszystkie kobiety w roku, w ktorym koncza 30 lat otrzymuja zaproszenie na cytologie. Jest to badania nieobowiazkowe. Tak jak pisalyscie robi sie je co 5 lat az do 60 roku zycia.
Z kolei cos kolo 60 roku zycia dostaje sie zaproszenia na badanie piersi.

Iskierko w Polsce tez isnieje taki "program badan". Kobiety, ktore ukonczyly 25 lat tez otrzymuja zaproszenie na zrobienie cytologii. Badanie powtarza sie co 3 lata. Dwa lata temu, kiedy bylam w Poslce w wakacje dostalam takie zaproszenie :tak:Na badanie niestety nie poszlam bo nie jestem w Polsce ubezpieczona.

Ostatnia edycja:
reklama
Necia, gratulacje! Zyczymy spokojnych 9-miesiecy! Kobieca intuicja nie zawodzi! A szczesliwe wiesci przekazane mezowi? No i fajnie, ze zalatwilas leki z Polski, bo tu zanim to wszystko sie ogarnie to potrwa troche czasu. Zostan z nami, musimy miec jakas ciezarowke naczelna, bo mysmy juz porodzily, zmiana warty :-D

O widzicie, z tymi badaniami to nie wiedzialam, a gdzies slyszalam,ze tu bywa tak, ze kobieta przez cale zycie moze nie miec robionej cytologii. Sama bylam lekko zdziwiona. Jak mieszkalam w Rotterdamie,to gmina przyslala jakis zestaw do samodzielnego pobierania probek na choroby przekazywane droga plciowa, ale jakos sie nie spodziewalam u siebie takich dolegliwosci :-D

Kasiu, masz racje, z czasem pewnie A odrzuci posilek mleczny w miejsce obiadku,ale poki co to on zje ale po pol sloiczka, no ale ma jeszcze troszke czasu na przystosowanie sie. Dzis M jadl zupe z bula i ten zaczal pasek od lezaczka gryzc, bo tez chcial, wiec dalam mu twardszy kawalek ale z ostroznosci dalej trzymalam w rece a on sobie to az raczkami wpychal do buzi i teraz nie wiem, czy mu pozwolic samemu operowac tym, czy dawac z raczki... :baffled:

Do góry