reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

reklama
Agss niewiem nie zam sie :D

Marzena powoli jakos zacniesz mowic,nie da sie odrazu gada plynnie :)

Necia trzymam kciuki zeby byl pozytywny :)

Kasia, tu nie ma sie co dziwowac, twoje ksezniczki byly wczesniakami i dlatego waga inna :) moj to urodz sie prawie 4 kg wiec szybko poszlo :)

A ja pytanko mam... wie któraś czy bulgur mogę ugotować w rijstkokerze? bo mi się nie chce nad garnkiem stać :-D

A co to jest bulgur ? :szok:
DOPISEK : Wlasnie zajrzalam w google. Widzialam to w sklepie, ale nigdy nie robilam, bo dopiero niedawno po roku staran nauczylam sie prawidlowo przyrzadzac ryz na sypko. ALE WSTYD. Ale przy okazji szukania czym jest bulgur znalazlam taki przepis : http://degevuldeolijf.blogspot.nl/2011/07/courgettes-gevuld-met-bulgur-en-gehakt.html

mniaaaam, musze zrobic koniecznie!

Ja wlasnie robie zupe z soczewicy na wolowinie z papryka i pomidorami, alleeeee glodna jestem...

A Astrid jeszcze nie wrocila z tego badania cyckow?

Ostatnia edycja:
Jestę...dzisiaj dopiero jechałam do szpitala, bo wczoraj nie miałam kasy w portfelu na tramwaj :wściekła/y:. Za to...usg mam na jutro, na 11. Kurczę, jak sobie pomyślę, że w PL ludzie czekają miesiącami na badania, to mnie szlag jasny trafia.

Cześć necia - życzę powodzenia :tak:.

Ja staram się coraz więcej mówić po holendersku. Wczoraj i dzisiaj mówiłam praktycznie większość zdań, tylko czasem coś po angielsku dodałam, jak mi słowa zabrakło. Dużo słucham, jak ludzie mówią, no i cieszę się, że znam angielski i uczyłam się niemieckiego, bo to mi duuuużo daje.

W ogóle...dzisiaj byłam star of street fashion :-D. Wracamy sobie z Mają spacerkiem....Maja śpi a ja się zawsze zamyślam o wszystkim i niczym gapiąc po sklepach, co fajnego bym kupiła, jakbym miała kartę z nieograniczoną ilością €... a tu nagle podchodzi studentka fotografii i mówi, że robi pracę zaliczeniową o ciekawie ubranych ludziach. Miałam na sobie brązowy płaszcz, góralską chustę (zieloną w kwiaty), fioletowy beret, długi żółty sweter i buty-jazzówki...w sumie niby od czapy, ale ja tak lubię. Pocykała mi fotki...Mai też, bo jej się spodobał kombinezon - miś. No i poszła. A ja...głupia zapomniałam jej się spytać o wizytówkę czy coś. O bloga pytałam, ale nie prowadziła. Szkoda. No cóż...pewnie nasze ryjki będą wisieć na jakiejś tutejszej ASP :p.

Ostatnia edycja:
Wstyd-ja tez nie wiedzialam co to jest bulgur :zawstydzona/y:
Agss teraz 4 kg to sie moze wydawac abstrakcyjne ale potem ani sie nie obejrzysz a 10 dobije:-D
Jak bylam w CB ostatnio to byla tez tam laska z bilzniakami 2 m-cznymi,jak ja sie patrzylam na te dzieci,matko takie oczy mialam :szok::szok::szok: nie moglam uwierzyc ,ze moje kiedys tez byly takie malenkie !!!Jakie stopki,raczki mialy tycie tycie...strach podniesc,pomyslalam!
Iskierka, co za babsko :wściekła/y: powiedz jej nastepnym razem Dziekujemy za ADVIES, ale to moje dziecko, u nas sie robi inaczej :-) Na opak opvolg melk jest napisane , 2-3 flessen per 24 , nie wiem jak ja to niby zrobie to Adam je 4-5 flaszek per 24... Chyba bede miec to w nosie,bo przeciez dziecku nie wytlumacze, ze durne babsko w CB ma jakies tam wykresy. .

Ayni powiem Ci ,ze sie da :tak: Jesli ma byc lacznie 5 posilkow na dzien,tak? No to masz w tym 3 flachy ,obiad i micha owocow( przynajmniej ja tak mialam)Jest 5? Jest! Nocnej flachy nie wliczam i tez lekarzowi czy CB tez o niej nie wspominalam.Poprostu dla nich nie istniala:-D Jak dojdzie chleb to wypadnie Ci kolejna butla i juz bedziesz miec tylko 2. No i im wiekszy posilek/butla tym robi sie dluzsze przerwy pomiedzy posilkami :tak: Nawet innym ustawieniem posilkow mozna wyeliminowac butle:tak: Wiadomo,poczatki sa ciezkie...moje to sie strasznie denerwowaly jak zamiast co 3 godz zaczelam dawac co 3,5 :szok: Pol godziny wrzasku ale 2/3 dni i sie nauczyly:tak:Potem przestawienie na posilki co 4 godz tez sie udalo!

Witajta !
Berni Twoj Alus ma wage identyczna jak moja Marta tydzien temu,tez 9700!!! Tylko,ze M wyzsza,bo 76,5.Popatrz a jaka jest miedzy nimi roznica wieku,ja jestem w szoku :szok: Gratki rozmawiania po holendersku,najgorzej zaczac/przelamac sie , potem to juz leci :tak:
Necia witaj u nas!Trzymam kciuki za pozytywny test!
Ciezko cokolwiek doradzic,nie bylam w Twojej sytuacji.Mnie po poronieniu w nastepnej ciazy dalej miala prowadzic polozna,powiedzieli ,ze poronienie to nie jest powod 'przekazania' ciezarnej do gina.Tyle,ze wczesniej wysylaja na 1 usg.Po usg polozna i tak musiala mnie skierowac do ginekologa ,bo ciaza blizniacza to dla niej za wysokie progi i ona nie moze jej prowadzic!
Ty dobrze jakbys miala swoja dokumentacje medyczna przetlumaczona,zawsze lepiej dac papiery i niech lekarz sam sobie przeczyta niz samemu opowiadac,szczegolnie jak ciezko to przychodzi.Juz nie mowie o jezyku ale trudno sie opowiada o stracie...jeszcze jak wypytuja o szczegoly.

Jeszcze mialam cos komus pisac ale to pozniej,musze isc bo mi sie ziemniaki przypala :-D

hej hej i tak jak wyczuwałam jestem w ciąży :))))
Tych papierów to am ogrom do tłumacżenia, a moze moge w kilku zdaniach streścić moją przeszłość położńiczą? Czy macie może namiary na polskie położne? Bo to do ńiej teraz powinnam się udać tak?

hej hej i tak jak wyczuwałam jestem w ciąży :))))
Tych papierów to am ogrom do tłumacżenia, a moze moge w kilku zdaniach streścić moją przeszłość położńiczą? Czy macie może namiary na polskie położne? Bo to do ńiej teraz powinnam się udać tak?

Gratuluję :-D

Położną sobie znajdź jak najbliżej siebie. Ona poprowadzi Ci ciążę i to ważne, żeby była blisko, bo w razie czego, szybko do Was przyleci. Ja chodziłam do różnych położnych, bo najpierw w Delft w jednym ośrodku badały mnie 2 na zmianę) potem w Rotterdamie chyba z 3. Jako, że albo były to Holenderki, albo Turczynki, to rozmawiałam z nimi po angielsku. Dałyśmy radę i miło wspominam każdą z pań :D.

Ostatnia edycja:
czesc!
Witam necia27 i gratuluje. Tak jak pisza dziewczyny bedziesz musiala znalezc sobie polozna blisko swojego miejsca zamieszkania. Jest pl polozna w Hadze. Ma swoja strone internetowa Polozna , mozesz tam sobie przeczytac wiele waznych rzeczy dot porodow itd
U nas wreszcie przebila sie gorna jedynka. Emka biedna sie meczy. Nawet sobie dotknac nie da, jak probuje jej posmarowac to wlacza sie alarm.

Niewiem dlaczego, ale dostalam poczta takie skierowanie na badanie szyjki macicy. Na obecnosc raka. Narazie zrozumialam z tego listu, ze mam sie zglosic do ha i z nim wypelnic zalaczony formularz. Polecialam dzisiaj rano sie spytac i pani kazala mi sie umowic na wizyte. Ide jutro na 10. Kurcze zostawilam ten list w aucie i nie chce mi sie isc, ale z tego co zrozumialam to chyba jakies losowe badania dla kobiet pomiedzy 30 i 60 r.z.. Ten formularz sie wysyla do nich i po ok 3 tyg przychodzi wynik. Jutro sie dokladnie dowiem od lekarza o co kaman. Pewnie nawet i tak wszystkiego nie zrozumiem z tego listu. Z jednej strony sie ciesze bo ja jestem obciazona genetycznie rakiem, a sama z siebie raczej bym nie poszla sie zbadac. Musze sie spytac czy robia jakies badania profilaktyczne. Miala kiedys ktoras takie cos?

reklama
helloł no doczytałam

Astrid a no szybciutko badanie :) tu naprawde idzie wszystko szybko ogarnąć :)

Milka
fajnie ze idziesz na badanie, jak bede miała okazje to też chetnie skorzystam ;)

marzenka heheh dobra akcja z tym siusianiem, no cos sie musi dziać

BErni rośnie Ci mężczyzna :) my idziemy 19 marca do Cb.... ale ostatnio jakoś nawet mnie nie pytali ile butelek mleka pije :) no i gratuluje podjęcia się holenderskiego :) pierwsze koty za płoty a potem to juz z górki bedzie :)

necia27 gratuluje ciązy :) trzymam ksciuki zeby wszystko było pomyślnie :)

co tam jeszcze komu??? nie pamietam

dzień dziś był fajny, cieplutko, pachnie wiosna , oby już tak zostało, niedawno ci sie doczłapałysmy do domu bo dzisiaj był długi dzien w pracy...

Do góry