reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

reklama
Ayni- super ze sie wypad udal ;) przyznam,ze czytalam z lekka zazdroscia :tak: uwielbiam takie spontaniczne wypady we dwojke :)

Mgd &Kalie- dzieki za przygarniecie! zarzuccie jakims terminem ! weekend wchodzi w gre czy w tygodniu?

Mgd, ten lodger do mnie jakos nie przemawia, zdaje mi sie,ze bardziej obciaza kregoslup i nie wiem jak to jest z pozycja dziecka-ja bym sie na nie nie zdecydowala tak jak na zadne twarde nosidelko. U mnie tylko ergo wchodza w gre, ale zdaje sobie sprawe,ze jest drozsze od zwyklych nosidel. Bylas juz na forum chustowym? Tam preznie dziala handel chustowo/nosidlowy- moze tam uda Ci sie cos kupic? Mowilas,ze tesciowa takiego ergonoma ma. Wybieracie sie jeszcze na te wakacje do Egiptu? Moze po lekturze chustowego forum bardziej sie do chust przekonasz :)

Ayni- z Twojej listy mam tylko kocyki :-D no i laktator w drodze. Pocieszam sie,ze jestem ostatnia na forum (pogaduszkowym, bo nie wiem jak na Holandii) do rozpakowania, wiec jeszcze mam czas :)

z podgrzewaczami i innymi butelkowymi sprawami na razie sie wstrzymuje. Mam mocne postanowienie karmienia piersia- jak wyjdzie w praniu, zobaczymy- dlatego nie kupuje na zapas

MADZIA dziekowac :*

YOKASTA dla mnie to rybka.
W tygodniu jestem wolna do 18, a w weekendy do 16 :)
Przegladalam to forum chustowe,ale zakupy on-line nie wchodza w gre (mam bana :p )
Do chust sie nie przekonam z jednego wzgledu-te wiazania. Za duzo materialu omotane w okol ciala..poza tym nie zdecydowalabym sie na chusty bez profesjonalnego szkolenia.
A najwazniejszy powod-ja nie zamierzam chustowac :D mi tylko na podroz potrzeba.

Do Egiptu lecimy,ale Kausar bedzie za mala nawet di tego ergonomicznego nosidla.

podgrzewacze i sprawy butelkowe to ja też dostałam, wiec mnie to obojetnie czy to zuzyje czy nie:) mam i nie bede musiala sobie tym głowy zawracać jak bedzie jednak potrzebne ;) teraz potrzeba mi bardziej innych drobiazgów po ktore musze sie niebawem wybrać ;)

yokasta fakt, masz jeszcze ze tak powiem kupe czasu heheh w 23 tyg to ja mialam tylko szafe komode i wanne ;) wiec sie nie martw ze nie zdazysz heh

Ayni super ze wyjazd sie udal i w miare pogoda dopisala:)
widze zadowolona z zakupów:)

Ja tez zakupilam caly zestaw do manicure, przyda sie to dobrze, nie to tez bedzie:)
Z twojej listy to ja nie posiadam laktatora, okaze sie potem czy bedzie potrzebny:)
i podgrzewaczy.
Kupilam tylko sudocrem wrazie odparzen i krem do pupci, nie zamierzam zadnych posypek stosowac:)
Kocykow mam trzy powinno starczyc:)
Temrmometry tez kupywalam w akcionie:)

Ja mialam dzisiaj niespodzianke:)
dostalam, a raczej moje dziecko ostalo cala reklamówke ciuszków, wszystko nowiutkie:no: tatus chrzesny sie postaral:-) takie ladne ze nawierzyc sie nie moge...

ISKIERKO a jak sie rodzily poprzednie pociechy? W sensie w ktorym tygodniu?
Oboje maja napisane 38 tydzień, z tym ze ostatnio właśnie liczyłam dni przed terminem. Córka urodziła się 12 dni przed wyznaczonym termonem a syn 17 dni. Więc chyba i na Olivię już czas:-D:-D:-D
Kallie ja zakupilam gruszke tutaj i druga mam z polski bo jednak sie roznia, ale dziewczyny tu polecaly te aspiratory:)
Dziewczyny, ja może będę wredna ale powiem tak - nie dajmy się zwariować. Kiedyś nie było aspiratorów, sterylizatorów, markowych kremów na odparzenia i jednorazowych pieluszek i dzieci sie rodziły, wychowywały...
Wiem, że każda matak chce dla swojego dziecka jak najlepiej ale... nie dajmy się zwariować. Gruszka też jest dobra do czyszczenia noska, rożkiem pieluszki można delikatnie wyczyścić małzowinke uszną, a zamiast kremu na odparzenia doskonale sprawdza się zwykła mąka kartoflana. Nie wpadajcie więc w panikę, jesli się okaże, że czegos nie macie lub właśnie wam brakło (np sudocremu).
Tak naprawdę to większośc producentów nakręca reklamy i dyskusje zeby sprzedać swoj produkt jako niezbedny w wychowaniu/pielęgnacji niemowlęcia.
Astrid - gruszkja czy aspirator używaj w przypadku katarku
Sol morska do noska –
Ceratka pod materac -
szczoteczka do czyszczenia butelek
podgrzewacz do butelek
opakowanie do butelek utrzymujace cieplo –
Torba na kosmetyki i pieluszki do wozka –
2 biustonosze do karmienia
Bezpieczne patyczki higieniczne -
2 kocyki – 1 kupiony
Oliwka, puder, krem na odparzenia –
laktator
Sól morska - pierwsze słyszę. Wiem, że zawsze używało sie soli fizjologicznej - do wszystkiego (do noska, do oczka)
ceratka pod materac - zastanawiam się, bo a nóż się przyda
szczoteczka do czyszczenia butelek - narazie nie kupuję, choć przy podawaniu herbatek/soczków może sie przydać
podgrzewacz do butelek - nie kupuję. Może kupię jeśli będę musiala karmić sztucznie
opakowanie do butelek podtrzymujace cieplo - jw
Torba do wozka - mam razem z wozkiem
2 biustonosze do karmienia - mam 4
bezpieczne patyczki higieniczne - nie mam, nie wiem czy kupię
2 kocyki - mam
Oliwka, puder, krem na odparzenia - mam sudecrem i maść cynkową ktora dostalam w jakiejś paczce, oliwke mam tylko do wysmarowania ciałka po kąpieli
laktator - nie mam i raczej nie zamierzam kupować

O widzisz Bernadetka i znalazł się dobry wujek od prezentu, miły gest:-)
z tej listy Ayni co napisałaś to ja właśnie dzisiaj zrezygnowałam z ceratek bo się naczytałam trochę że przecież kupujemy 'przewiewne' materacyki (czy jak to się zwie:) delikatne prześcieradła a mimo to pomiędzy wkładamy taką ceratkę która przecież nie przepuszcza powietrza.. No i ja się z tym zgadzam,jeśli ktoś by mi kazał spać na czymś takim całą noc na pewno bym była cała zgrzana a co dopiero takie maleństwo co tylko leży! taka moja opinia w tym temacie po poczytaniu sobie kilku artykułów itp
Laktator sobie zamówię w pl ręczny bo też mam postanowienie karmić piersią ale w razie wyjścia butle tacie trzeba będzie zostawić i wtedy może się przyda a tak poza tym to tutaj są dwa razy droższe więc jeśli mi się nie przyda to sprzedając go za dużo nie stracę:) A butlę jedną miałam, jedną dostałam w blijedoos no i do laktatora chyba też jest jedna więc wystarczy:)
Z kosmetyków jak bernadetka w sumie to sudocrem no i jeszcze jakiś badoil ale to jeszcze mam czas:)
A dzięki dziewczyny za info o termometrze, tez się w takim razie po niego wybiorę:)

Iskierko wcale a wcale nie jesteś wredna :) coś ty.... i powiem ci wiecej, ze to ma sens co piszesz, kiedys nie było pralek i kobiety prały wszystko w rękach ..... ale skoro już mamy ten wybór no to każdy wybiera co uważa ze bedzie dobre ;) ja nawet o aspiratorach nie wiedziałam dopóki kolezanka mi o tym nie powiedziała....

co do soli morskiej to chyba chodzi o wode morską :)

wow 4 biustonosze hehe ja jeszcze zadnego :( a na odparzenia tez mam sudocrem i maśc cynkową;)

MADZIA co magicznego? Cena ;) z tego co pamietam to tani jest :D

AYNI a wiec:
Laktator kupie jak bedzie potrzeba.
Podgrzewacz uwazam za zbedny.
Szczitka do butelek-nie planuje ;) nastawiam sie na karmienie piersia.
Termos na butelke-jak wyzej :)

A tu masz tego lodgera. Lodger
Caly czas kminie jak bede z mala podrozowac do Egiptu(na nosidelko bedzie za mala,a fo chust nie mam przekonania),

Ano to teraz juz wiem co to ten caly lodger , ach ta zagraniczna terminologia :) czlowiek sie gubi :o taka rzecz faktycznie sie sprawdza przy najmniejszych osobnikach i gdzies to nawet widzialam na marktplaats, jakos babeczka to opisala "nosidelko na malpke :D " czy jakos tak ahahaa .

A jesli chodzi o laktator i podgrzewacz do butelek to pomimo, ze zamierzam dlugo karmic piersia , to rowniez chcialabym od czasu do czasu gdzies wyjsc bez dziecka na odstresowanie nie chodzac z zegarkiem w rece i dlatego mysle, ze laktator i podgrzewacz w takich sytuacjach sa niezbedne. Mleczko odciagnac, zostawic tatusiowi , niech podgrzeje, jakos do mikrofali nie jestem przekonana jesli chodzi o podgrzewanie. No i przy wyjsciu czasem lepiej wziac mleko w butle i do termoopakowania niz zastanawiac sie czy w danym miejscu bede miala szanse komfortowo nakarmic dziecko. Ale laktator zakupie dopiero po porodzie i mysle ze wystarczy zwykly, reczny na okazyjne odciaganie.

Yokasta mysle, ze nie ma czego zazdroscic, pewnie przez ostatnie miesiace tez mieliscie z mezem jakies atrakcje, my doslownie nic, a ja sie w domu zasiedzialam ;o a mielismy rowniez swego czasu troche problemow finansowych wiec nawet nie bylo mowy wczesniej o jakimkolwiek wypadzie, bo kiedy ja sie dowiedzialam ze jestem w ciazy, 2 tyg pozniej maz stracil prace i byl 2 mies na zasilku. Na szczescie juz sie odbilismy i wykorzystalismy moment . Podobno mowia, ze po porodzie "cos sie zmienia" :D wiec chwytamy chwile. Ciekawe jak bedzie potem i czy sie sprawdza te wszystkie opowiesci mezatek-mamusiek.

Bernadetkaaa to ci niespodzianka!! Jeeeej zazdroszcze! Cala siateczka wow! Fajne takie prezenty. A chrzestny tez urzeduje w Holandii ?

MGD mnie zawsze zastanawia cos ty tam powywijala ze masz bana na te zakupy on-line :D hahaha

Kallie jak sie czujesz ? Czy Ciebie tez czasem pobolewa krzyz ? Mi na szczescie przeszlo, ale w sobote czulam sie jakby mnie polamalo, ale moze to przez spanie na innym lozku... Rozchodzilam jakos :D chociaz nie bylo latwo .

Widzisz, ja nigdy na przyklad nie pomyslalam nad taka ceratka, ze to moze grzac , nawet mi to nie przyszlo do glowy, co dla niektorych moze byc logiczne, czy dla kogos kto przeczytal iles tam artykulow na ten temat. Dlatego ja uwazam, ze fajnie wypisac rzeczy, ktorych sie nie ma przed ich zakupem, zeby sie zapoznac z opinia. Ja nie jestem alfa i omega totez licze na wasze komentarze i opinie. Nie znam rowniez sposobow domowych sprzed ilus tam lat, bo jestem rocznik 87 ;) i niestety ucze sie poki co na miejscowej prasie dla ciezarnych.

Fajnie by bylo jakbysmy sobie nawzajem pomagaly w opiniach i komentarzach niz np. wyrazac krytyke. Co wy na to ?

Ostatnia edycja:
reklama
Yokasta Mgd mi co do spotkania też wsio jakiego dnia czy godziny, pewnie jak Yokaście będzie wygodniej dojechać ale to się umówimy po wizycie jak Mgd przepustkę dostanie:tak:

no i co do patyczków to właśnie nawet te bezpieczne zatykają, wiem bo moj chrześniak ostatnio musiał iść na zabieg usuwania tego co mu się tam nazbierało i lek mówił że teraz możliwe że już zawsze będzie miał do czegoś takiego tendencje, lepsza pieluszka jak Hague pisała

Do góry