reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

witam

ho ho powazne tematy sie porusza:happy2:
co do szkoly to prawda ja mam mgr a pracy w pl nie moglam znalezc, a szukalam przez 1,5 roku, oczywiscie zalapalam się tu i owdzie, ale to nie to; a moj ma tylko mature a pracy ma pod dostatkiem (wylaczajac zime:tak:) tu i w pl. W zeszlym roku zeby podreperowac budzet rodzinny sprzatalam domy, niektorzy ze mnie drwili ze pani mgr a domy sprzata, czasami czulam sie jak wdeptana w ziemie. Teraz mam to gdzies kazdy pieniadz sie liczy i mam nadzieje ze po nowym roku znajde jakas prace, jak nie to znow sprzatanko.

ROZŁĄKA
to sie nie spr ja przerabialam to dwukrotnie, niemcy i holandia. Dobra niemcy ok czesto bywal w domu, ale holandia prawie zniszczyla nasze malzenstwo, przyjezdzal do domu 2*do roku na 2 tyg, super co, tatus od swieta. Zaczelismy sie odzwyczajac od siebie zyc jak single, klotnie, wyrzuty i prawie rozwod. Plus taki ze sie kochamy i potrafimy dojsc do porozumienia po wielu bitwach i wojnach.
Nikomu nie polecam rozlaki, ale kazdy robi jak uwaza.

U mnie dzis ok, moje bobo spalo do 10, w nocy na razie przestala sie budzic, ciekawe na jak dlugo???

Hague do jakiej szkoly idziesz???Chyba jezyk trzeba dobrze znac bo z ang to lipa????

reklama
witam

ho ho powazne tematy sie porusza:happy2:
co do szkoly to prawda ja mam mgr a pracy w pl nie moglam znalezc, a szukalam przez 1,5 roku, oczywiscie zalapalam się tu i owdzie, ale to nie to; a moj ma tylko mature a pracy ma pod dostatkiem (wylaczajac zime:tak:) tu i w pl. W zeszlym roku zeby podreperowac budzet rodzinny sprzatalam domy, niektorzy ze mnie drwili ze pani mgr a domy sprzata, czasami czulam sie jak wdeptana w ziemie. Teraz mam to gdzies kazdy pieniadz sie liczy i mam nadzieje ze po nowym roku znajde jakas prace, jak nie to znow sprzatanko.

ROZŁĄKA
to sie nie spr ja przerabialam to dwukrotnie, niemcy i holandia. Dobra niemcy ok czesto bywal w domu, ale holandia prawie zniszczyla nasze malzenstwo, przyjezdzal do domu 2*do roku na 2 tyg, super co, tatus od swieta. Zaczelismy sie odzwyczajac od siebie zyc jak single, klotnie, wyrzuty i prawie rozwod. Plus taki ze sie kochamy i potrafimy dojsc do porozumienia po wielu bitwach i wojnach.
Nikomu nie polecam rozlaki, ale kazdy robi jak uwaza.

U mnie dzis ok, moje bobo spalo do 10, w nocy na razie przestala sie budzic, ciekawe na jak dlugo???

Hague do jakiej szkoly idziesz???Chyba jezyk trzeba dobrze znac bo z ang to lipa????
Ja to najpierw uzbieram kasę na szkołę holenderskiego a potem na inne ;) haha. W domu coś tam się uczę, ale to nie to samo, co normalne zajęcia.

ASTRID AYNI moja siostra tez miala wlokniaka,ale u niej skonczylo sie operacja w trybie natychmiastowym,biopsja nie wykazala nic niepokojacego. Ale ona biedaczka miala chyba z 16,17 lat wtedy.Teraz ma 25 i wszystko jest ok. tylko malutka blizna zostala,ale po zabiegu bol zwalajac z nog podobno:no:. BERNADETKA co za eliksir mlodosci stosujesz? zdradz:-D a Alus jaki elegant. Wszystkie bobaski slodkie.
MADZIULA widac ze fachowiec zdjecie pstrykal:)
U nas juz po zimie wczoraj lal deszcz i dzisiaj ani sladu sniegu.Ja zis zaliczylam ostatnia fizjo pozniej jeszcze maala kontrolka w styczniu i az sie boje eigen risico:szok:.poza tym obudzilam sie z mega oprycha na dolnej wardze i nie moge mojego Skarba calowac:angry:.
MILKA zdradz jak tam Twoje kilogramy.

ASTRID AYNI moja siostra tez miala wlokniaka,ale u niej skonczylo sie operacja w trybie natychmiastowym,biopsja nie wykazala nic niepokojacego. Ale ona biedaczka miala chyba z 16,17 lat wtedy.Teraz ma 25 i wszystko jest ok. tylko malutka blizna zostala,ale po zabiegu bol zwalajac z nog podobno:no:. BERNADETKA co za eliksir mlodosci stosujesz? zdradz:-D a Alus jaki elegant. Wszystkie bobaski slodkie.
MADZIULA widac ze fachowiec zdjecie pstrykal:)
U nas juz po zimie wczoraj lal deszcz i dzisiaj ani sladu sniegu.Ja zis zaliczylam ostatnia fizjo pozniej jeszcze maala kontrolka w styczniu i az sie boje eigen risico:szok:.poza tym obudzilam sie z mega oprycha na dolnej wardze i nie moge mojego Skarba calowac:angry:.
MILKA zdradz jak tam Twoje kilogramy.
W PL idę do lekarza na kontrolę... liczę, że nic się tam u mnie nie zmieniło.

witam

my chyba do pl juz we srode pojedziemy,mza nie ma pracy wiec co to za roznica gdzie bedziemy siedziec:happy2:oczywiscie to tez nie takie piekne bo kasy nie bedzie a tu jeszcze chrzciny..wiec lacze sie z wami w bólu

Co do pl to mam takie samo zdanie jak wy ,czekamy co zycie przyniesie.

dzieciaczki sa prze sliczne:tak: i tak szybko rosna ,dopiero czekalismy z niecierpliwieni na kazdego dzidziusia a tu juz maja po 6,5 etc miesiecy:szok::tak::tak:

Ja tam nie żałuję, że skończyłam, to co skończyłam. Mam fajne wspomnienia, super doświadczenie życiowe i trochę przygód za sobą :-D. Nigdy nie wiadomo, co się w życiu wydarzy i co mi przyjdzie robić. Zawsze mogę to rozwinąć tutaj, albo robić coś podobnego... albo zupełnie innego. Trzeba być elastycznym. W Polsce jest ten problem, że system zawiódł i tyle. Nie każdy powinien mieć wykształcenie średnie a co dopiero studia. Znam takich, co mentalnie zostali w czasach wczesnej podstawówki i do matury bym ich nie dopuściła a mają wyższe. Rynek jest przeciążony i teraz nawet pani woźna w szkole musimieć wyższe i 1400 języków :confused:. Jakby postawiono na elitarność studiów wyższych, to by inaczej było. Dzisiaj mgr przed nazwiskiem to takie "acha, co z tego", zamiast "fajnie, miło widzieć specjalistę w danej dziedzinie". Poza tym, jest moda na "nie ważne co skończę, ważne, że idę na studia", co mnie rozwala totalnie.
O to, to, to, u mnie w mieście większość bezrobotnych jest po prawie administracyjnym. Tyle, ze po dobrych specjalistycznych studiach tez czasami ciężko o pracę. Moj maz załapał sie do pierwszej pracy przez przypadek, wyjechał na pomiary, ktos go poznał i tak sie zaczeło. Inaczej pewnie bysmy siedzieli w Polsce uczył by studentow i słyszał hasła, ze nie mozna wszystkich oblac bo kogo sie bedzie uczyc i ze trzeba znalezc inne kryterium oceny niz wiedza:confused:

ASTRID a z gemeente juz nie ma szkoly za darmo?

Co prawda nie do mnie kierowane pytanie, ale wiem, ze juz nie ma. Nie ma tez programu pomocy z zadluzeniem , ani kursow reintegracyjno-zawodowych. Nawet strategia walki z bezrobociem sie zmienila. Kiedys urzad dla bezrobotnych podsylal jakies oferty pracy, teraz jest strategia- radz sobie sam. Co najwyzej zorganizuja jakies warsztaty z pisania CV. Moda na oszczedzanie w krainie wiatrakow. Chowaj sie kto moze i lepiej sobie samemu radzic :baffled:

co do realiów panujących w Polsce, mam porównanie, my mieszkaliśmy w Krakowie ale teściowie żyją na podkarpaciu i to są dwa inne światy.
Ja to uwazam, ze wszedzie, w kazdym kraju tak jest. W metropoliach sa zawsze inne realia niz w reszcie kraju. W stolicy Kazachstanu zyje sie calkiem niezle, a w reszcie kraju juz raczej nie bardzo... W Polsce jest podobnie. Ja pochodze z opolszczyzny, gdzie w wakacje nie widac mlodziezy na dworze... Bo wszyscy wyjezdzaja do Niemiec czy Holandii... Zeby zarobic na studia , samochod, rodzine etc... Eastern Europe STYLE

:-)

Trzeba być elastycznym.

Taka prawda. Jesli nie potrafi sie znalezc pracy, to trzeba pomyslec w jakich zawodach praca jest i dazyc w kierunku bycia w grupie pozadanej niz w grupie zapomnianej... Czasem wymaga to elastycznosci chinskiej akrobatki, ale taka chyba jest teoria przetrwania. :tak: Mnie wkurzyla wypowiedz pewnego Holendra w tv, ze on jest dziennikarzem i nie po to studiowal, zeby pojsc pracowac fizycznie... No coz.. Nikt za niego pracy w gazecie nie bedzie szukal ani nikt nie otworzy nowego magazynu/gazety na jego potrzeby. Rynek w NL tez jest przeciazony tania sila robocza ze wschodu... Kiedys mozna bylo wybierac i przebierac w ofertach pracy a teraz ludzie biora co jest i sie ciesza, kiedy ta praca jest...

ASTRID AYNI moja siostra tez miala wlokniaka,ale u niej skonczylo sie operacja w trybie natychmiastowym,biopsja nie wykazala nic niepokojacego.

Ja bylam u HA i od razu stwierdzil, ze to wlokniak bo "ladny i okragly" i zapewnial , ze to nic groznego. Tlumaczyl mechanizm powstawania i tez kazal kontrolowac i tyle. Nie ma koniecznosci usuwania chirurgicznie , bo to nie jest nic groznego...

A jak czekalam w poczekalni z Adamem to przyszla taka stara baba, ani dzien dobry, ani nic.. Siedzi, wpatruje sie w pustke... Panuje niezreczna cisza, po czym Adam zaczyna robic KUPE :-D Tak glosno, ze jestem pewna , ze nawet na fizjoterapii to slyszeli. A smrod.. Niesamowity.. Wracam do domu, a tam usrane spodnie, body, skarpetki!! Dodatkowo ramiona wybrudzily sie podczas sciagania tych bododziakow. O maj , o maj....

Ostatnia edycja:
reklama
ewelina teraz ide na pielegniarstwo lub administracje (tak wiem, jedno z drugim nawet kolo siebie nie stalo hehe), jeszcze sie nie zdecydowalam. po tym kierunku zwiazanym z pielegniarstwem bede mogla takze w zlobku pracowac, a administracja to wiadomo.. no a studia to kierunek prawo, po holendersku.

Do góry