reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Witam się dziś wcześniej niż zwykle - jak na swoje możliwości oczywiście. A wszystko przez to, że musialam jechac dziś z synem do szpoitala na pobranie krwi.
Wczoraj bylismy na oddziale dziecięcym, gdzie pielęgniarka z lekarka wypytały niemal o wszystko - o to co i ile zjada, gdzie i co ćwiczy, ile czasu spędza przed TV czy komputerem, o choroby i bóle wszelakie. Dziś badanie krwi a jak przyjdą wyniki to się okaże czy wystarczy mu zwykła dieta (oczywiście czeka mnie wizyta u dietetyka), czy musi tez miec tabletki na cukrzycę...
Zawiozlam go po pobraniu krwi do szkoły i... ledwo wróciłam do domu. Znów mialam bolesny skurcz. Musialam poleżec chwilke na górze w sypialni. Teraz jem śniadanie i się wściekam, bo okulary sobie zostawilam na szafce a nie chce mi się po nie iść....
Ta kże sorki za błędy - pisze na ślepo, a stronę mam powiększoną do 150%:szok::szok::szok:

bry...

co do tej pauzy ja place 4,20euro o przy 2 dzieci daje 8,40 dziennie:wściekła/y: - wiec staram sie ich odbierac na lunch bo to duzo kasy dla mnie np tygodniowo choc nie powiem ze moj dzien przez to jest lekko:eek:zwariowany - zawiesc do szkoly - jechac do pracy odebrac o 12 zawiezc na 13z powrotem:sorry:do pracy znowu...masakra jakas:-D Ale prawda jest taka ze w naszej szkole jest tak drogo inne sa troche tansze... np 1,2 euro per kind:rofl2:
Właśnie, jak moje dzieci chodziły do szkoły tu na miejscu to opieka na pauzie (overblijf - czy jakoś tak) kosztowała 1€. W zasadzie do przeżycia. No, ale moje dzieci miały do szkoły rzut beretem i nie tylko nie musialam ich odprowadzać to jeszcze nie musialy zostawać na pauzie, nawet gdzy mnie i męża nie było w domu.
Gdy syn zaczynal nauke w innej szkole to musialam placic 2,5€, ale "potaniało" do 2€.
AniaHaven - gdybyś pracowala normalnie na etacie to dzieci bylyby skazane raczej na zostawanie w szkole...
Ayni, pani świetliczanki raczej nie ma jak zatrudnić, bo... w szkołach nie ma świetlicy:rofl2::rofl2::rofl2:. Dzieci z naszej szkoły jedzą posiłek na szkolnym korytarzu, na którym są ustawione specjalne stoliki i krzesełka. Jak zjedzą to przeważnie wychodzą na dwór - śnieg, deszcz, słońce - nieważne.

Gdzieś jeszcze wyczytałam, że strasznie podrożały (lub dopiero podrożeją) opłaty za placówki kinderopvang. Nie wiem, czy w tym układzie będzie mi sie opłacało iść na 8h do pracy...

reklama
Dziewczynki jakiej grubości macie materacie do łozeczka??? czytałam ze musi byc minimalnie 9 cm gruby a jak kupie 8cm to bedzie źle?? czy lepiej 10 cm??/

Iskierka ja mam zarezerwowany kinderopvang i z dodatkiem z belastingu nie jest źle, ale niestety nie wiem jak kształtowały sie ceny wczesniej wiec nie moge sie wypowiedziec czy jest drozej czy nie:) wiem natomiast ze zmieniły sie warunki wypłacania dodatku przez belasting, kiedys bylo ze im mniej pracujesz tym wiecej dostajesz a teraz im mniej pracujesz tym mniej dostajesz :) czyli do pracy na poł etatu nie bardzo sie opłaca :)

mojej Marysi szkola w ogole nie ma tej przerwy.. tzn. przerwa jest, ale dzieci zostaja na niej w szkole. I nic sie za to nie placi. ALe to jest Montessori szkola, oni maja troche inny tryb.

Właśnie, jak moje dzieci chodziły do szkoły tu na miejscu to opieka na pauzie (overblijf - czy jakoś tak) kosztowała 1€. W zasadzie do przeżycia. No, ale moje dzieci miały do szkoły rzut beretem i nie tylko nie musialam ich odprowadzać to jeszcze nie musialy zostawać na pauzie, nawet gdzy mnie i męża nie było w domu.
Gdy syn zaczynal nauke w innej szkole to musialam placic 2,5€, ale "potaniało" do 2€.
AniaHaven - gdybyś pracowala normalnie na etacie to dzieci bylyby skazane raczej na zostawanie w szkole...

no niekoniecznie :-p sa jeszcze kolezaneczki co tez odbieraja dzieci hihi...
Sencilla u nas tez chca to wprowadzic...
Madziula ja mysle ze 8 tez jest ok...

Madziula ja bede kupowala jaki znajde, nie za drogi, ale tak ok 10 cm. Na razie mam kolyske a w kolysce taki siennik ze sloma czy czyms tam w srodku, jak to kiedys dzieci sie chowalo:-) :-)

Iskierka ja mam zarezerwowany kinderopvang i z dodatkiem z belastingu nie jest źle, ale niestety nie wiem jak kształtowały sie ceny wczesniej wiec nie moge sie wypowiedziec czy jest drozej czy nie:) wiem natomiast ze zmieniły sie warunki wypłacania dodatku przez belasting, kiedys bylo ze im mniej pracujesz tym wiecej dostajesz a teraz im mniej pracujesz tym mniej dostajesz :) czyli do pracy na poł etatu nie bardzo sie opłaca :)
Rozumiem. Tylko, że ja raczej nie będę mogła wrócić do mojej poprzedniej pracy, gdzie przeważnie pracowałam od 6.00 do 14.00 bo u nas wszystkie kinderopvang otwierają o 7.30:no:. Poza tym nie wyobrażam sobie oddania trzymiesięcznego oseska na tak długo do "żłobka".
I chociaż własnie dzwonili do mnie z Creyf's z zapytaniem o samopoczucie i czy juz może urodziłam, to przyjdzie mi szukac innej pracy. Najlepiej takiej jaką ma Anetka - wieczorami. Bo wtedy będzie i mąż w domu i starsze dzieci.
Nie chciałabym byc zmuszona "zatrudniać" tu swojej mamy jako opiekunki do dziecka:szok::szok::szok:
no niekoniecznie :-p sa jeszcze kolezaneczki co tez odbieraja dzieci hihi...
Ja bym miała z tym duży problem:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Madziula 8cm tez jest dobry, a czemu musi byc 9? :confused2: pewnie te z kraamzorgu maja takie wymagania:crazy:
Iskierka ale do kinderopvang sa dofinansowania:tak::tak:

Iskierka u nas tez złobki od 7.30 wiec chcialabym tą prace tak chociaz od 8 :) do starej nie wracam bo dojazdy odpadają, nie bede traciła na to czasu :) wiec bede poszukiwać na miejscu :)

TheHague nie wiem, przeczytałam artykuł na necie o materacach ;)

reklama
Do góry