reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Iskierka o co chodzi z tymi pauzami ? Ostatnio tez anetka cos pisala, ze jakies pauzy, ze musi placic, ja w ogole sie nie orientuje w holenderskim szkolnictwie ale troche mnie to przeraza, co oni jakos dziwnie ten plan ukladaja z jakimis pauzami? Nie maja jakies swietlicy czy cos ? Czyli co, zeby nie placic za ta opieke podczas pauzy to trzeba byc najlepiej bezrobotna mama , ktora nie ma nic innego do roboty jak tylko jezdzic do szkoly i spowrotem ? :no:denerwuje mnie czasem to ich przewrazliwienie na punkcie dzieci , ze same sobie nie poradza, niestety az sie to innym udziela.
Ayni, to nie do końca jest tak. U nas w gminie w szkołach podstawowych (basisschool) pierwsza przerwa jest okolo godziny 10.00 i jest to pauza na - nazwijmy to - drugie śniadanie. Dzieci mają jakieś ciasteczko lub owoc i coś do popicia (np mały soczek w kartoniku).
Natomiast od godz. 12.00 do 13.00 jest duża pauza na lunch, lub jak kto woli taka "obiadowa". Jak dziecko mieszka blisko szkoły to na tę godzine wraca do domu. Oczywiście warunkiem jest, że ktoś w tym domu jest - rodzice/dziadkowie/inni znani szkole opiekunowie. Jeśli rodzic lub opiekun nie pracują to mają możliwośc zabrania dziecka do domu rowerem, samochodem.
Natomiast jeśli dziecko ma daleko do domu lub rodzice pracują to wtedy na tej dużej pauzie dziecko zostaje na terenie szkoły. Wtedy musi mieć ze sobą jakieś sytsze drugie śniadanie - kanapki itp.
Nad takimi dziećmi opieke sprawują nauczyciele oraz wyznaczeni do tego rodzice (zdaje się ze Sencilla czy AniaHaven kiedyś poisały o swoich dyżurach w szkole) i wtedy za taka opiekę trzeba płacić.
Niby jest to symbolicznew 2€ dziennie, no ale za tydzień robi się już 8€ (4 razy po 2€), za miesiąc 32€, za rok.....
Dopóki moje dzieci chodziły do szkoły w Zegveld, czyli tam gdzie mieszkamy to nie mialam problemu, bo same wracały do domu, robiły sobie kanapkę, zjadały i wracały do szkoly. Jednak naszą szkołe zamknęli, bo było zbyt mało dzieci i teraz syn ma do szkoly 8km - od 20-30minut jazdy rowerem. Nie ma więc szans na spędzenie pauzy w domu...
Na szczęscie córka w college'u nie ma takich pauz (płatnych)

reklama
Astrid moja Misia też miała ten niemowlęcy trądzik uhhh.. jedyne co wiem to, że nie można go przemywać rumiankiem! :) Najlepiej go zostawić samemu sobie ;) Zejdzie prędzej czy później. Miśka go miała 2tyg :)

Iskierka , rozumiem juz, ale mimo wszystko widzisz jakis dziwny ten system, jakby nie mogli pani swietliczanki zatrudnic, no ale Holandia bogaty kraj i ludzi stac na takie symboliczne 2 czy 4 EUR i sie nazbiera. W Polsce by raczej nie przeszlo, bo edukacja ma byc bezplatna itd itp , tutaj jednak rodzice dali sobie wcisnac cos takiego. Oczywiscie nie jest to jakis majatek , ale moim zdaniem jakis durny pomysl, bo trzebaby faktycznie bardzo blisko szkoly mieszkac, aby sie oplacalo wracac do domu , zjesc i pojsc spowrotem.
Nie wiem na ile jest to prawdziwa informacja i czy faktycznie cos takiego weszlo w zycie czy jest planowane przynajmniej, ale znajomy mojego meza, Polak nadmienie ;) opowiadal mu, ze w szkole , do ktorej chodza jego dzieci od wrzesnia maja wejsc obowiazkowo iPad-y zamiast ksiazek, oraz ze kazdy rodzic musi dziecku takiego iPad-a sprezentowac. Bylam bardzo zaskoczona ta opowiescia i wlasnie zaczelam szukac w necie i faktycznie planuja cos takiego
Plannen voor iPad-basisschool | nu.nl/internet | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

​Tez o tym slyszalas ? / ktos slyszal ?

Ayni, poza tą opłatą nauka w holenderskiej szkole jest bezpłatna - nie trzeba kupowac żadnych ksiązek/zeszytów/dlugopisow czy innych "pomocy naukowych" bo wszystko to dzieci dostają w szkole.
A propo's tej pauzy - kobieta u której kiedyś sprzątalam placila za taką pauzę 4€ dziennie, z tym, że jej dziecko dostawalo w szkole kanapki, picie, owoce.
Co do ipadow - nie slyszalam, poczytam rano bo już mi się oka kleją:-)

Dobranoc all

bry...

co do tej pauzy ja place 4,20euro o przy 2 dzieci daje 8,40 dziennie:wściekła/y: - wiec staram sie ich odbierac na lunch bo to duzo kasy dla mnie np tygodniowo choc nie powiem ze moj dzien przez to jest lekko:eek:zwariowany - zawiesc do szkoly - jechac do pracy odebrac o 12 zawiezc na 13z powrotem:sorry:do pracy znowu...masakra jakas:-D Ale prawda jest taka ze w naszej szkole jest tak drogo inne sa troche tansze... np 1,2 euro per kind:rofl2:

Dzień doberek :)

Dziś witam się pierwsza ihahaha ;)

zjadłam śniadanki, pogoda zapowiada sie ładnie bo musze zas jechac do polskiego sklepu ;)

Ayni co do ipodów w szkole to całkiem mozliwe, dawno temu w pl tv bylo w wiadomosciach ze w jakichś tam w szkołach w pl mieli dać standardowo notebooki czy jakoś tak wiec tym bardziej w Nl by mnie to nie zdziwiło ;)

ciekawe rzeczy tu piszecie o szkole ;)

aniahaven oj Aniu, przepraszam ty byłaś pierwsza, nie zwróciłam uwagi na godzine postu, jak zwykle mnie ubiegłas hihihihi :) zaś mi sie nie udało :)

Witam

Ja juz tez po sniadanku,musze chalupe ogarnac bo babka z kramzoorg przychodzi o 12:tak:

U nas w szkole za przerwe sie placi 1E:tak: na razie.. Jest tez "po szkole" tzn ,lekcje gogowania,muzyki itp tez za 1 e .A to dlatego ,zeta szkola jest nowa i ma duze dofinansowanie :tak:

Witam

Ja juz tez po sniadanku,musze chalupe ogarnac bo babka z kramzoorg przychodzi o 12:tak:

U nas w szkole za przerwe sie placi 1E:tak: na razie.. Jest tez "po szkole" tzn ,lekcje gogowania,muzyki itp tez za 1 e .A to dlatego ,zeta szkola jest nowa i ma duze dofinansowanie :tak:

wow ale Karola fajnie macie to zorganizowane:szok::-) unas wszyscy narzekaja na te platnosci...:sorry:
Ja mam wene na generalki wiec robie wsio na raz..garaz ;-)- szafki z ciuchami mojegoM i jeszcze mam prasowanko z wczoraj bo wyschlo...poza tym oddalam juz3 worki na czerwony krzyz po drodze do szkoly:-D i jestem w pol obiadu:tak:

hej dziewczynki!!
Ja za pauze mojej place ok 3€, ale wyobrazcie sobie ze o mnie zapomnieli ja o nich tez i na koniec tego miesiaca czeka mnie roczny rach do zaplaty za to. Koszmar :baffled:

Aniahaven ty to masz powera od rana, juz obiadek w polowie zrobiony, niezle

Ja na dzis tez mam prasowanko, tzn mega gore prasowania:eek:

reklama
Do góry