reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Madzia ja mam jeszcze pol sloiczka tego bobu, ale w niestety nie ma moje smaki, u mnie musi byc kopiec kreta, normalnie takie polaczenie = krem, ciasto czek i banan :D dobrze, ze sie przespalas z tym materacem :D w koncu nowy to nie majatek a sumienie spokojniejesze.

Bernadetka zaswiadczenie o stanie cywilnym wydaja od reki za jakies 23 PLN (w Opolu przynajmniej) najlepiej jakby bylo wystawione w jezyku angielskim, inaczej, bedziesz musiala tlumaczyc przez tlumacza przysieglego wraz z oryginalem po polsku i tak dostarczyc, jezeli oboje nie skladaliscie tych dokumentow przy meldunku. Jak tylko dostarczycie im te dokumenty to nie bedzie problemu, o ile do tego czasu nie urodzi sie dziecko. Przedzwoncie moze dla swietego spokoju jutro do gemeente i niech spyta Twoj wybranek czy musicie miec to tlumaczone przez tlumacza przysieglego i ile to wszystko potrwa, lepiej byc przygotowanym, niz pozniej w NL przeplacac za tlumaczenie ;) ja pytalam 3 tlumaczy i pierwsza chciala 50 EUR za 1 A4 z 6 linijkami , ostatecznie 3-cia chciala 25 EUR :/ w polsce chyba taniej

The Hague - dlaczego uwazasz, ze Bernadetkka nie potrzebuje tego zaswiadczenia, o stanie cywilnym, skoro jej urzednik z gemeente kazal przyniesc ?
:blink: Moze wy takie zaswiadczenie skladaliscie przy meldunku i dlatego przy dziecku juz was nie pytali bo mieli na stanie... Bo mnie przy meldunku od razu poproszono o to zaswiadczenie i mama mi wysylala do NL i musialam tlumaczyc, to samo potrzebne mi bylo do zawarcia zwiazku malzenskiego w Holandii.

reklama
My musielismy tylko byc we 2 w gemeente i pokazac swoje dowody/paszporty. zadnych aktow urodzenia nie wymagali, bo my jestesmy zameldowani, wiec po co 2 razy akty donosic? oni to w bazie maja..

Ayni. Nie wiem czy bernadetce cos kazali doniesc, bo nie czytalam wszystkich postow :dry: u mnie nic nie kazali donosic, a przy meldunku tez nie wymagali od nas zadnych zaswiadczen o stanie cywilnym, tylko akty urodzenia.

to sie nazywa erkenning kind i robi sie to w gemeente, mozna przed porodem , po a nawet i później;) chodzi o to ze w gemeente matka dziecka składa oswiadczenie ze uznaje tego i tego ojcem dziecka i tyle :) dla tych co rozumieja podaje link, także dziewczyny na spokojnie :)

Wanneer en waar kan ik een kind erkennen? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl

fakt faktem ze wygodniej to zrobić przed porodem, bo wiadomo bedziecie zajęte dzieckiem a nie lataniem po urzędach :)

jak ja sie meldowałam to tez nie chcieli nic o stanie cywilnym :)

Ostatnia edycja:
The Hague , Bernadettce chodzi o zaswiadczenie o stanie cywilnym ich obojga. Nie o akt urodzenia. To jest dokument z urzedu miasta, ktory poswiadcza, ze obywatel XY nie wstapil wczesniej w zwiazek malzenski. I to jest poswiadczone pieczeciami.
Jezeli gemeente ma takie dokumenty na stanie to nie prosi o nie, ale oni po prostu tych dokumentow wczesniej nie zlozyli w gminie ... tak to rozumiem. Wiadomo, ze gmina 2 razy nie prosi o te same dokumenty, jesli je posiada.
:blink:

Madziula a to ci nowosc, bo my jak bylismy w gemeente to babka nam powiedziala ze jakbysmy zrobili to po porodzie (a bylam w 7 miesiacu ciazy), to pozniej tylko przez notariusza mozna sie starac o erkenning. a notariusz kosztuje.

Ayni ja sie meldowalam pare lat temu i nikt mi nie kazal przynosic zadnego zaswiadczenia o stanie cywilnym, a nawet pierwsze slysze, zadnym moim znajomym nie kazali, moja siostra sie meldowala 10 lat temu i tez nie musiala przedstawiac takiego zaswiadczenia. Co innego gdyby ktos ten slub juz mial, to wtedy wiadomo ze trzeba przedstawic taki dokument.

Ostatnia edycja:
Akty juz dostarczalismy przy zameldowaniu, nikt wtedy nie wspominal o tych zaswiadczeniach...

Mowilam ze jak beda wybierac to zeby byly juz przetlumaczone tak jak akty bo w pl taniej no i potem odrazu tu sie zaniesie, mysle ze juz w nastepnym tygodniu da sie to wszystko zalatwic:sorry2:
Mam taka nadzieje bo to juz nie na moje nerwy:wściekła/y: :-(

Madzia i The Hague a z ciekawosci, kiedy sie meldowalyscie w Niderlandach ? Pewnie sie od tamtej pory juz cos zmienilo, bo ja dosc rok temu i pani niestety wymagala ode mnie tej deklaracji o stanie cywilnym zaraz obok miedzynarodowego aktu urodzenia i niestety w jezyku polskim jej nie wystarczylo i musialam tlumaczyc, duzo zamieszania z tym bylo :/ dlatego nie dziwi mnie rowniez, ze Bernadettce rowniez kazali takie dokumenty dwojga rodzicow przywiezc.
no , ale nie dziw, bo w Holandii sie co chwile cos zmienia, wiec nie ma jakiejs reguly, trzeba zatem przyniesc, co urzednik chce i tyle.

Bernadettka nie denerwuj sie bo jeszcze przedwczesnie urodzisz, zobaczysz, dostaniesz szybko te akta i napewno wam to urzednicy szybko zalatwia , nie wiem jak ty, ja w gemeente mam swietna babeczke widac , ze sie troszczy o wszystko i ona byla tak jakby do mnie przypisana, wiec moglam do niej dzwonic kiedy chcialam , mialysmy kontakt mailowy , napewno sie o was dobrze zatroszcza , tylko musza miec co tam sobie chca...

Ostatnia edycja:
Mnie sie tez wydaje ,ze po porodzie to tylko przez notariusza:sorry2: Ja po cos tez dawalam o stanie cywilnym papiery ale juz nie pamietam o co to chodzilo:no: Ale wydaje mi sie ze o erkenning,ale to bylo 4 lata temu:tak: Moze sie cos zmienilo...

Ayni no ja sie meldowałam w styczniu 2009 roku wiec faktycznie cos sie mogło zmienić ;)

ja tam nie chciałam nic namieszać , chciałam pomóc i znalazłam takie informacje..... skoro wy załatwiacie to wiecie pewnie lepiej jak jest w praktyce ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Bernadetkka a widzisz ja tu cos szperam w googlach i ktos napisal w tym watku, ze konsulat moze wydac takie zaswiadczenie za 36 EUR , i chyba o ile dobrze pamietam MGD tez wspominala, ze wszystkie papiery zalatwiala przez konsulat w Hadze

http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=76563

moze to wam cos pomoze , w kazdym badz razie powodzenia i nie martw sie na zapas

Do góry