reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Madzia ja mam jeszcze pol sloiczka tego bobu, ale w niestety nie ma moje smaki, u mnie musi byc kopiec kreta, normalnie takie polaczenie = krem, ciasto czek i banan :D dobrze, ze sie przespalas z tym materacem :D w koncu nowy to nie majatek a sumienie spokojniejesze.

Bernadetka zaswiadczenie o stanie cywilnym wydaja od reki za jakies 23 PLN (w Opolu przynajmniej) najlepiej jakby bylo wystawione w jezyku angielskim, inaczej, bedziesz musiala tlumaczyc przez tlumacza przysieglego wraz z oryginalem po polsku i tak dostarczyc, jezeli oboje nie skladaliscie tych dokumentow przy meldunku. Jak tylko dostarczycie im te dokumenty to nie bedzie problemu, o ile do tego czasu nie urodzi sie dziecko. Przedzwoncie moze dla swietego spokoju jutro do gemeente i niech spyta Twoj wybranek czy musicie miec to tlumaczone przez tlumacza przysieglego i ile to wszystko potrwa, lepiej byc przygotowanym, niz pozniej w NL przeplacac za tlumaczenie ;) ja pytalam 3 tlumaczy i pierwsza chciala 50 EUR za 1 A4 z 6 linijkami , ostatecznie 3-cia chciala 25 EUR :/ w polsce chyba taniej

The Hague - dlaczego uwazasz, ze Bernadetkka nie potrzebuje tego zaswiadczenia, o stanie cywilnym, skoro jej urzednik z gemeente kazal przyniesc ?
:blink: Moze wy takie zaswiadczenie skladaliscie przy meldunku i dlatego przy dziecku juz was nie pytali bo mieli na stanie... Bo mnie przy meldunku od razu poproszono o to zaswiadczenie i mama mi wysylala do NL i musialam tlumaczyc, to samo potrzebne mi bylo do zawarcia zwiazku malzenskiego w Holandii.

reklama
My musielismy tylko byc we 2 w gemeente i pokazac swoje dowody/paszporty. zadnych aktow urodzenia nie wymagali, bo my jestesmy zameldowani, wiec po co 2 razy akty donosic? oni to w bazie maja..

Ayni. Nie wiem czy bernadetce cos kazali doniesc, bo nie czytalam wszystkich postow :dry: u mnie nic nie kazali donosic, a przy meldunku tez nie wymagali od nas zadnych zaswiadczen o stanie cywilnym, tylko akty urodzenia.

to sie nazywa erkenning kind i robi sie to w gemeente, mozna przed porodem , po a nawet i później;) chodzi o to ze w gemeente matka dziecka składa oswiadczenie ze uznaje tego i tego ojcem dziecka i tyle :) dla tych co rozumieja podaje link, także dziewczyny na spokojnie :)

Wanneer en waar kan ik een kind erkennen? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl

fakt faktem ze wygodniej to zrobić przed porodem, bo wiadomo bedziecie zajęte dzieckiem a nie lataniem po urzędach :)

jak ja sie meldowałam to tez nie chcieli nic o stanie cywilnym :)

Ostatnia edycja:
The Hague , Bernadettce chodzi o zaswiadczenie o stanie cywilnym ich obojga. Nie o akt urodzenia. To jest dokument z urzedu miasta, ktory poswiadcza, ze obywatel XY nie wstapil wczesniej w zwiazek malzenski. I to jest poswiadczone pieczeciami.
Jezeli gemeente ma takie dokumenty na stanie to nie prosi o nie, ale oni po prostu tych dokumentow wczesniej nie zlozyli w gminie ... tak to rozumiem. Wiadomo, ze gmina 2 razy nie prosi o te same dokumenty, jesli je posiada.
:blink:

Madziula a to ci nowosc, bo my jak bylismy w gemeente to babka nam powiedziala ze jakbysmy zrobili to po porodzie (a bylam w 7 miesiacu ciazy), to pozniej tylko przez notariusza mozna sie starac o erkenning. a notariusz kosztuje.

Ayni ja sie meldowalam pare lat temu i nikt mi nie kazal przynosic zadnego zaswiadczenia o stanie cywilnym, a nawet pierwsze slysze, zadnym moim znajomym nie kazali, moja siostra sie meldowala 10 lat temu i tez nie musiala przedstawiac takiego zaswiadczenia. Co innego gdyby ktos ten slub juz mial, to wtedy wiadomo ze trzeba przedstawic taki dokument.

Ostatnia edycja:
Akty juz dostarczalismy przy zameldowaniu, nikt wtedy nie wspominal o tych zaswiadczeniach...

Mowilam ze jak beda wybierac to zeby byly juz przetlumaczone tak jak akty bo w pl taniej no i potem odrazu tu sie zaniesie, mysle ze juz w nastepnym tygodniu da sie to wszystko zalatwic:sorry2:
Mam taka nadzieje bo to juz nie na moje nerwy:wściekła/y: :-(

Madzia i The Hague a z ciekawosci, kiedy sie meldowalyscie w Niderlandach ? Pewnie sie od tamtej pory juz cos zmienilo, bo ja dosc rok temu i pani niestety wymagala ode mnie tej deklaracji o stanie cywilnym zaraz obok miedzynarodowego aktu urodzenia i niestety w jezyku polskim jej nie wystarczylo i musialam tlumaczyc, duzo zamieszania z tym bylo :/ dlatego nie dziwi mnie rowniez, ze Bernadettce rowniez kazali takie dokumenty dwojga rodzicow przywiezc.
no , ale nie dziw, bo w Holandii sie co chwile cos zmienia, wiec nie ma jakiejs reguly, trzeba zatem przyniesc, co urzednik chce i tyle.

Bernadettka nie denerwuj sie bo jeszcze przedwczesnie urodzisz, zobaczysz, dostaniesz szybko te akta i napewno wam to urzednicy szybko zalatwia , nie wiem jak ty, ja w gemeente mam swietna babeczke widac , ze sie troszczy o wszystko i ona byla tak jakby do mnie przypisana, wiec moglam do niej dzwonic kiedy chcialam , mialysmy kontakt mailowy , napewno sie o was dobrze zatroszcza , tylko musza miec co tam sobie chca...

Ostatnia edycja:
Mnie sie tez wydaje ,ze po porodzie to tylko przez notariusza:sorry2: Ja po cos tez dawalam o stanie cywilnym papiery ale juz nie pamietam o co to chodzilo:no: Ale wydaje mi sie ze o erkenning,ale to bylo 4 lata temu:tak: Moze sie cos zmienilo...

Ayni no ja sie meldowałam w styczniu 2009 roku wiec faktycznie cos sie mogło zmienić ;)

ja tam nie chciałam nic namieszać , chciałam pomóc i znalazłam takie informacje..... skoro wy załatwiacie to wiecie pewnie lepiej jak jest w praktyce ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Bernadetkka a widzisz ja tu cos szperam w googlach i ktos napisal w tym watku, ze konsulat moze wydac takie zaswiadczenie za 36 EUR , i chyba o ile dobrze pamietam MGD tez wspominala, ze wszystkie papiery zalatwiala przez konsulat w Hadze

http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=76563

moze to wam cos pomoze , w kazdym badz razie powodzenia i nie martw sie na zapas

Do góry