reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Ja smaruje sie od poczatku 2-3 dziennie i teraz pod koniec mi wyskoczyly... ale mam dobra masc wiec po porodzie pojdzie w ruch napewno zbledna i beda mniej widoczne:)
slyszalam ze jest jakas slawna masc na blizny i rozstepy, czy to to o czym mowisz ? Dziewczyny na wizazu chwalily, ale nie pamietam jak to sie nazywa, podobno nie redukuje ich, ale wyraznie splyca i zmienia kolor.

Kallie o widzisz:D
u nas bylo od poczatku ze strony mojego ze Alex i koniec ja chcialam Alan no ale wkoncu on juz rozpowiedzial wszystkim ze bedzie Alex wiec przystalam na to bo mi sie podoba:)
A jeszcze jak niewiedzielismy co bedzie i wymyslalismy imie dla dziewczynki to codziennie inne slyszlalam
:)
Thehague mam pytanie do ciebie:)
jak zglaszaliscie zeby wasz synek mial nazwisko ojca? przed czy po porodzie?
Bo moj dzisiaj byl w gminie i kazali wyrobic ie do porodu, bo potem to jakies niby komplikacje...;/
jemu zaswiadczenie ze jest kawalerem mama wybierze gorzej ze mna bo zbytnio nie ma kto i jak...;/ a nie usmiecha mi sie teraz jechac do pl po to:(

U nas tez tak bylo ten sam scenariusz :D dla dziewczynki mialam mnostwo imion i w ogole z gory zakladalam , ze bedzie dziewczynka :S haha a tu chlopiec. I masz Ci babo placek , jakos nie moglismy dojsc do porozumienia, bo on sie smial ze wszystkich imion jakie ja wymyslalam, albo krecil nosem, ze nie , a ja sie smialam z jego imion. Tylko Adam podobal sie nam obojgu chyba jako jedyne imie :D i nikt nie czul, ze jest to jakis kompromis ;)
A powiedz mi jeszcze czy Twoj waz jest Polakiem czy Holendrem ? Generalnie ta pani racje powiedziala, bo trzeba by sie tym juz teraz zajac przed urodzeniem dziecka, bo potem po urodzeniu beda komplikacje takie jak np. sprawa w sadzie i wiele trudnosci z nazwiskiem, zeby mial po tacie . W Holandii w ludziki w niezarejestrowanych zwiazkach uznaja juz plod przed porodem okolo 20 tygodnia ciazy zaleca sie rozpoczac taka procedure i wtedy dziecko ma automatycznie nazwisko taty i ojciec posiada wszystkie prawa ojcowskie.
​jesli jestescie oboje polakami to moze ambasada cos pomoze ? Dzwonilas tam juz?

reklama
Ayni dzwonilam do domu, ktos w tym tygodniu pojedzie mi po to zaswiadczenie....:)
Ja niewiedzialam ze tu takie rzeczy zalatwia sie wczesniej;/ gdybym miala pojecie to pewnie juz byloby zalatwione...
Moj jest polakiem.
mysle ze jak juz bedziemy mieli te zaswiadczenia to juz nie bedzie zadnego przeciw?:(

Mam krem z masy perlowej, na blizny i rozstepy, i naprawde stosujac go dziala cuda:)
Moj B ma straszna blizne miedzy oczami bo dostal podczas gry w pilke korkiem od kolegi w glowe;/
i smaruje codziennie te blizne i jest prawie nie widoczna:)
Ja przed ciaza smarowalam tez siebie bo mam na udach kilka kresek i teraz nawet ich nie widac, trzeba sie dobrze przyjzec. Teraz sie nie smaruje bo niewiem czy czasem to nie zaszkodzi maluszkowi, zaczne zaraz po porodzie:)

Astrid jesli wypilas to teraz obserwuj Majeczke czy nic jej sie nie dzieje po tym:)
Mysle ze owocowe herbatki lepsze niz zwykle...

Ostatnia edycja:
Ayni dzwonilam do domu, ktos w tym tygodniu pojedzie mi po to zaswiadczenie....:)
Ja niewiedzialam ze tu takie rzeczy zalatwia sie wczesniej;/ gdybym miala pojecie to pewnie juz byloby zalatwione...
Moj jest polakiem.
mysle ze jak juz bedziemy mieli te zaswiadczenia to juz nie bedzie zadnego przeciw?:(

Mam krem z masy perlowej, na blizny i rozstepy, i naprawde stosujac go dziala cuda:)
Moj B ma straszna blizne miedzy oczami bo dostal podczas gry w pilke korkiem od kolegi w glowe;/
i smaruje codziennie te blizne i jest prawie nie widoczna:)
Ja przed ciaza smarowalam tez siebie bo mam na udach kilka kresek i teraz nawet ich nie widac, trzeba sie dobrze przyjzec. Teraz sie nie smaruje bo niewiem czy czasem to nie zaszkodzi maluszkowi, zaczne zaraz po porodzie:)
to dobrze, ze ktos wam to zalatwi , bo po porodzie niestety to juz taka sprawa bedzie uciazliwa, najlepiej najszybciej to zalatwic , bo biurokracja w NL wcale nie dziala jakos szybciej. poczytaj sobie troche i moze zmobilizuj rodzinke, zeby wzieli jaknajszybciej dzien wolnego, bo po prostu potem to sie bedzie ciagnac i Twoj partner - waz nie bedzie mial zadnych praw do dziecka, ani obowiazku alimentacyjnego (odpukac) po prostu nie bedzie mial z dzieckiem zadnego prawnego zwiazku rodzinnego. poczytaj sobie tutaj :

Uznanie ojcostwa ostatni akapit :
Uznanie ojcostwa
W zasadzie każdy obywatel Holandii może przyznać się do ojcostwa. Jeżeli osoba ta nie ma obywatelstwa holenderskiego, pracownik Urzędu Stanu Cywilnego sprawdzi, czy uznanie dziecka jest możliwe oraz jakie dokumenty należy w tym celu przedłożyć.

tutaj na niedzieli co prawda opisany inny przypadek , ale jedna pani pisze tak :

Polacy w Holandii :: Zobacz temat - uznanie dziecka przez sad,czy matka musi byc obecnaMoj syn tez nie ma slubu ze swoja partnerka, teraz mieszkaja wszyscy w Holandii.
Pierwszy wnuczek urodzil sie w Polsce i syn rejestrowal dziecko w polskim USC, wiec wnuczek automatycznie otrzymal nazwisko ojca, a syn wszelkie prawa i obowiazki zwiazane z ojcostwem.
Drugi wnuk urodzil sie w Holandii i otrzymalby nazwisko matki gdyby nie podjeli wczesniejszych krokow (jeszcze jak synowa byla w ciazy) o uznanie ojcostwa.
Oboje skladali oswiadczenie w gemeente o uznanie ojcostwa i nadanie dziecku nazwiska ojca. Procedura do otrzymania poswiadczenia trwala pare tyg. Pozniej syn otrzymal broszurke informujaca, ze chcac nabyc pelnych praw do dziecka musi zalozyc sprawe w holenderskim sadzie o uznanie pelnych praw do dziecka.
Z zalozeniem sprawy sadowej zawsze wiaza sie koszta, wiec syn tej sprawy nie zakladal.
Wszystko uklada sie dobrze i dzieci wychowuja sie w pelnej rodzinie. Gdyby jednak synowa chciala wyjechac i zabrac dzieci to niestety, zgodnie z prawem, syn nie mialby nic do gadania.No, ale nie martw sie, najwazniejsze zeby Ci szybko dostarczyli te dokumenty, najlepiej w trybie natychmiastowym i moze w gemeente was potraktuja jakos priorytetowo. ten dokument, jak ja sie rejestrowalam w gminie po raz pierwszy to musialam przedlozyc taki dokument do samego meldunku, wiec to taki standard. A jak sie nazywa ta masc , sprzedasz nam swoj sekret ?

Dziewczyny ale za mna chodzi kopiec kreta !!! Szok!!! Normalnie az zrobie jutro, przejde sie do Polskiego sklepu i zakupie paczke... Jakbym go teraz miala w domu bo bym go chyba calego zjadla. Nic innego nie chce tylko KOPIEC KRETAA!!!!

Astrid ja tez mysle,ze herbatka nie powinna zaszkodzic, w koncu nie ma tam owocow tylko aromat- ale to ja mowie tylko tak na moja logike, z doswiadczenia niestety nie powiem nic
:baffled:

Ayni a za mną teraz bób chodzi , do jasnej ciasnej :) a wszystko przez moja mamę co na fb umieściła worek bobu grrrrrrrrr

wiecie co , ja jednak zdecydowałam ze kupie nowy materac do łozeczka :)

Astrid taka herbatka na pewno jest lepsza niż zwykła czarna, dużo delikatniejsza i mała powinna ją zaakceptować, kilka dni poobserwujesz i będziesz wiedziała czy jest w porządku bo każdy bobas inaczej reaguje

A ja też nie wiedziałam że tu komplikacje jakieś mogą być jak się małżeństwem nie jest czy w związku w gminie zarejestrowanym hmm dziwne trochę ale dobrze że teraz wyszło to masz jeszcze bernadetka chwilę żeby to pozałatwiać bo wiadomo, po porodzie jak się ma 2 dni robocze na rejestracje wszystkiego to raczej Ty się nie wybierzesz tylko Twój partner więc papierki trzeba pozbierać wcześniej i będzie dobrze;-)

Jutro tesciowa wybierze zaswiadczenie mojemu a w srode babacia mi:)
Mam madzieje ze wydadza w polsce im te zaswiadczenia bo jesli nie to juz calkowicie sie zalamie...

ayni te moj krem nazywa sie "Krem z masy perlowej NOSCAR przeciw bliznom i rozstepom"
Sa tez inne i duzo drozsze ale niewiem zy maja lepsze dzialanie:)

Madziula dobrze ze jednak zdecydowalas sie na nowy materac:)
Bo nigdy niewiadomo co sie dzialo z uzywanym wczesniej materacem...

Kallie ale im sie udalo trafic hie hie hie, to moze ja za rok z moim tez pocwiczymy joge w tym samym czasie co sie Tomek poczal i moze tez trafimy hahah :)))

Bernadetkka przed porodem trzeba isc, wiec idzcie jak najszybciej, musicie byc we 2 i podpisac ze sie zgadzacie. dostajecie taki papier, z ktorym po porodzie tato w ciagu 3 dni musi przyjsc do gemeente zeby zameldowac dzidzie i wlasnie nadac mu imie i nazwisko. Takze idzcie poki jeszcze nie zaczela sie akcja porodowa, pozniej takie cos trzeba przez notariusza zalatwiac :baffled: Nie trzeba zadnych zaswiadczen, aktow urodzenia, nic. Wystarczy zebyscie oboje tam poszli i zgodzili sie na to.

reklama
Thehague ale jak to nie trzeba nic?:(
bo ja to juz nic z tego nie rozumiem...
Teraz do gminy to mozemy pojsc az w poniedzialek nastepny bo jest otwarte do 20 a tak to tylko do 12 a moj teraz nie moze sie z pracy zwolnic bo maja nawal pracy...
ale sie porobilo...;:)shocked2:

Do góry