reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Ja smaruje sie od poczatku 2-3 dziennie i teraz pod koniec mi wyskoczyly... ale mam dobra masc wiec po porodzie pojdzie w ruch napewno zbledna i beda mniej widoczne:)
slyszalam ze jest jakas slawna masc na blizny i rozstepy, czy to to o czym mowisz ? Dziewczyny na wizazu chwalily, ale nie pamietam jak to sie nazywa, podobno nie redukuje ich, ale wyraznie splyca i zmienia kolor.

Kallie o widzisz:D
u nas bylo od poczatku ze strony mojego ze Alex i koniec ja chcialam Alan no ale wkoncu on juz rozpowiedzial wszystkim ze bedzie Alex wiec przystalam na to bo mi sie podoba:)
A jeszcze jak niewiedzielismy co bedzie i wymyslalismy imie dla dziewczynki to codziennie inne slyszlalam
:)
Thehague mam pytanie do ciebie:)
jak zglaszaliscie zeby wasz synek mial nazwisko ojca? przed czy po porodzie?
Bo moj dzisiaj byl w gminie i kazali wyrobic ie do porodu, bo potem to jakies niby komplikacje...;/
jemu zaswiadczenie ze jest kawalerem mama wybierze gorzej ze mna bo zbytnio nie ma kto i jak...;/ a nie usmiecha mi sie teraz jechac do pl po to:(

U nas tez tak bylo ten sam scenariusz :D dla dziewczynki mialam mnostwo imion i w ogole z gory zakladalam , ze bedzie dziewczynka :S haha a tu chlopiec. I masz Ci babo placek , jakos nie moglismy dojsc do porozumienia, bo on sie smial ze wszystkich imion jakie ja wymyslalam, albo krecil nosem, ze nie , a ja sie smialam z jego imion. Tylko Adam podobal sie nam obojgu chyba jako jedyne imie :D i nikt nie czul, ze jest to jakis kompromis ;)
A powiedz mi jeszcze czy Twoj waz jest Polakiem czy Holendrem ? Generalnie ta pani racje powiedziala, bo trzeba by sie tym juz teraz zajac przed urodzeniem dziecka, bo potem po urodzeniu beda komplikacje takie jak np. sprawa w sadzie i wiele trudnosci z nazwiskiem, zeby mial po tacie . W Holandii w ludziki w niezarejestrowanych zwiazkach uznaja juz plod przed porodem okolo 20 tygodnia ciazy zaleca sie rozpoczac taka procedure i wtedy dziecko ma automatycznie nazwisko taty i ojciec posiada wszystkie prawa ojcowskie.
​jesli jestescie oboje polakami to moze ambasada cos pomoze ? Dzwonilas tam juz?

reklama
Ayni dzwonilam do domu, ktos w tym tygodniu pojedzie mi po to zaswiadczenie....:)
Ja niewiedzialam ze tu takie rzeczy zalatwia sie wczesniej;/ gdybym miala pojecie to pewnie juz byloby zalatwione...
Moj jest polakiem.
mysle ze jak juz bedziemy mieli te zaswiadczenia to juz nie bedzie zadnego przeciw?:(

Mam krem z masy perlowej, na blizny i rozstepy, i naprawde stosujac go dziala cuda:)
Moj B ma straszna blizne miedzy oczami bo dostal podczas gry w pilke korkiem od kolegi w glowe;/
i smaruje codziennie te blizne i jest prawie nie widoczna:)
Ja przed ciaza smarowalam tez siebie bo mam na udach kilka kresek i teraz nawet ich nie widac, trzeba sie dobrze przyjzec. Teraz sie nie smaruje bo niewiem czy czasem to nie zaszkodzi maluszkowi, zaczne zaraz po porodzie:)

Astrid jesli wypilas to teraz obserwuj Majeczke czy nic jej sie nie dzieje po tym:)
Mysle ze owocowe herbatki lepsze niz zwykle...

Ostatnia edycja:
Ayni dzwonilam do domu, ktos w tym tygodniu pojedzie mi po to zaswiadczenie....:)
Ja niewiedzialam ze tu takie rzeczy zalatwia sie wczesniej;/ gdybym miala pojecie to pewnie juz byloby zalatwione...
Moj jest polakiem.
mysle ze jak juz bedziemy mieli te zaswiadczenia to juz nie bedzie zadnego przeciw?:(

Mam krem z masy perlowej, na blizny i rozstepy, i naprawde stosujac go dziala cuda:)
Moj B ma straszna blizne miedzy oczami bo dostal podczas gry w pilke korkiem od kolegi w glowe;/
i smaruje codziennie te blizne i jest prawie nie widoczna:)
Ja przed ciaza smarowalam tez siebie bo mam na udach kilka kresek i teraz nawet ich nie widac, trzeba sie dobrze przyjzec. Teraz sie nie smaruje bo niewiem czy czasem to nie zaszkodzi maluszkowi, zaczne zaraz po porodzie:)
to dobrze, ze ktos wam to zalatwi , bo po porodzie niestety to juz taka sprawa bedzie uciazliwa, najlepiej najszybciej to zalatwic , bo biurokracja w NL wcale nie dziala jakos szybciej. poczytaj sobie troche i moze zmobilizuj rodzinke, zeby wzieli jaknajszybciej dzien wolnego, bo po prostu potem to sie bedzie ciagnac i Twoj partner - waz nie bedzie mial zadnych praw do dziecka, ani obowiazku alimentacyjnego (odpukac) po prostu nie bedzie mial z dzieckiem zadnego prawnego zwiazku rodzinnego. poczytaj sobie tutaj :

Uznanie ojcostwa ostatni akapit :
Uznanie ojcostwa
W zasadzie każdy obywatel Holandii może przyznać się do ojcostwa. Jeżeli osoba ta nie ma obywatelstwa holenderskiego, pracownik Urzędu Stanu Cywilnego sprawdzi, czy uznanie dziecka jest możliwe oraz jakie dokumenty należy w tym celu przedłożyć.

tutaj na niedzieli co prawda opisany inny przypadek , ale jedna pani pisze tak :

Polacy w Holandii :: Zobacz temat - uznanie dziecka przez sad,czy matka musi byc obecnaMoj syn tez nie ma slubu ze swoja partnerka, teraz mieszkaja wszyscy w Holandii.
Pierwszy wnuczek urodzil sie w Polsce i syn rejestrowal dziecko w polskim USC, wiec wnuczek automatycznie otrzymal nazwisko ojca, a syn wszelkie prawa i obowiazki zwiazane z ojcostwem.
Drugi wnuk urodzil sie w Holandii i otrzymalby nazwisko matki gdyby nie podjeli wczesniejszych krokow (jeszcze jak synowa byla w ciazy) o uznanie ojcostwa.
Oboje skladali oswiadczenie w gemeente o uznanie ojcostwa i nadanie dziecku nazwiska ojca. Procedura do otrzymania poswiadczenia trwala pare tyg. Pozniej syn otrzymal broszurke informujaca, ze chcac nabyc pelnych praw do dziecka musi zalozyc sprawe w holenderskim sadzie o uznanie pelnych praw do dziecka.
Z zalozeniem sprawy sadowej zawsze wiaza sie koszta, wiec syn tej sprawy nie zakladal.
Wszystko uklada sie dobrze i dzieci wychowuja sie w pelnej rodzinie. Gdyby jednak synowa chciala wyjechac i zabrac dzieci to niestety, zgodnie z prawem, syn nie mialby nic do gadania.No, ale nie martw sie, najwazniejsze zeby Ci szybko dostarczyli te dokumenty, najlepiej w trybie natychmiastowym i moze w gemeente was potraktuja jakos priorytetowo. ten dokument, jak ja sie rejestrowalam w gminie po raz pierwszy to musialam przedlozyc taki dokument do samego meldunku, wiec to taki standard. A jak sie nazywa ta masc , sprzedasz nam swoj sekret ?

Dziewczyny ale za mna chodzi kopiec kreta !!! Szok!!! Normalnie az zrobie jutro, przejde sie do Polskiego sklepu i zakupie paczke... Jakbym go teraz miala w domu bo bym go chyba calego zjadla. Nic innego nie chce tylko KOPIEC KRETAA!!!!

Astrid ja tez mysle,ze herbatka nie powinna zaszkodzic, w koncu nie ma tam owocow tylko aromat- ale to ja mowie tylko tak na moja logike, z doswiadczenia niestety nie powiem nic
:baffled:

Ayni a za mną teraz bób chodzi , do jasnej ciasnej :) a wszystko przez moja mamę co na fb umieściła worek bobu grrrrrrrrr

wiecie co , ja jednak zdecydowałam ze kupie nowy materac do łozeczka :)

Astrid taka herbatka na pewno jest lepsza niż zwykła czarna, dużo delikatniejsza i mała powinna ją zaakceptować, kilka dni poobserwujesz i będziesz wiedziała czy jest w porządku bo każdy bobas inaczej reaguje

A ja też nie wiedziałam że tu komplikacje jakieś mogą być jak się małżeństwem nie jest czy w związku w gminie zarejestrowanym hmm dziwne trochę ale dobrze że teraz wyszło to masz jeszcze bernadetka chwilę żeby to pozałatwiać bo wiadomo, po porodzie jak się ma 2 dni robocze na rejestracje wszystkiego to raczej Ty się nie wybierzesz tylko Twój partner więc papierki trzeba pozbierać wcześniej i będzie dobrze;-)

Jutro tesciowa wybierze zaswiadczenie mojemu a w srode babacia mi:)
Mam madzieje ze wydadza w polsce im te zaswiadczenia bo jesli nie to juz calkowicie sie zalamie...

ayni te moj krem nazywa sie "Krem z masy perlowej NOSCAR przeciw bliznom i rozstepom"
Sa tez inne i duzo drozsze ale niewiem zy maja lepsze dzialanie:)

Madziula dobrze ze jednak zdecydowalas sie na nowy materac:)
Bo nigdy niewiadomo co sie dzialo z uzywanym wczesniej materacem...

Kallie ale im sie udalo trafic hie hie hie, to moze ja za rok z moim tez pocwiczymy joge w tym samym czasie co sie Tomek poczal i moze tez trafimy hahah :)))

Bernadetkka przed porodem trzeba isc, wiec idzcie jak najszybciej, musicie byc we 2 i podpisac ze sie zgadzacie. dostajecie taki papier, z ktorym po porodzie tato w ciagu 3 dni musi przyjsc do gemeente zeby zameldowac dzidzie i wlasnie nadac mu imie i nazwisko. Takze idzcie poki jeszcze nie zaczela sie akcja porodowa, pozniej takie cos trzeba przez notariusza zalatwiac :baffled: Nie trzeba zadnych zaswiadczen, aktow urodzenia, nic. Wystarczy zebyscie oboje tam poszli i zgodzili sie na to.

reklama
Thehague ale jak to nie trzeba nic?:(
bo ja to juz nic z tego nie rozumiem...
Teraz do gminy to mozemy pojsc az w poniedzialek nastepny bo jest otwarte do 20 a tak to tylko do 12 a moj teraz nie moze sie z pracy zwolnic bo maja nawal pracy...
ale sie porobilo...;:)shocked2:

Do góry