reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

Dziewczyny a ja mam takie pytanie <br>
<br>
bo widzę, że wiele z was już mówi o malowaniu pokoju dla dziecka czy o mebelkach i ja już teraz sama nie wiem. Bo wszyscy wkoło mi mówią, że to bezsensu bo i tak przez 1 rok łóżeczko dziecka stoi w sypialni rodziców (no chyba że komuś chce się w nocy biegać z pokoju do pokoju albo ma niańkę). Też chciałam stroić pokój, już w głowie wiadomo cały plan zagospodarowania pokoju....ale moje koleżanki młode mamusie ciągle mi powtarzają "kobieto, jaki pokój, jak wstajesz w nocy co chwilę to im bliżej łóżeczko tym lepiej, bo jak tylko się obudzi ty wstajesz i się zajmujesz, a zanim usłyszysz je z pokoju obok to zrobi arie na całe osiedle" <br> No więc co wy o tym myślicie dziewczyny, bo ja już sama nie wiem. Odłożyłam za namowami mamusiek i koleżanek nawet robienie pokoju dla dziecka na za rok. Teraz tylko łóżeczko kupię.

Jeśli chodzi o pokoik dla dziecka to wg mnie niezaleznie od tego gdzie dziecko będzie na razie spało - w naszej sypialni, czy w osobnym pokoju - to uważam, że warto się wstrzymać z urządzeniem pokoiku dla dziecka aż będzie troszkę bardziej świadome. Nie oszukujmy się, ale nawet jak dziecko ma roczek to 99% czasu spędza z nami, a to w kuchni, a to w salonie, a jego pokoik to tylko ewentulanie magazyn zabawek i sypialnia. Jak juz dziecko jest większe to wiemy jak mu ten pokoik urządzić, wiemy czym się bawi, ile potrzebujemy mniej więcej miejsca na zabawki, jak ustawić i dobrac mebelki, żeby były funkcjonalne, jak ozdobic pokoik. Ja urządzałam pokoik mojej córeczce jak miała ok 1,5 - 2 latka, i wiedziałam np, że uwielbia rysować więc stolik był niezbędny, wiedziałam jakie lubi kolorki, wiedziałam np, że muszę mieć jakiąś skrzynię na książeczki, które tak uwielbia i musi miec do niech stały dostęp, wiedziałam co gdzie musze mieć, żeby było wygodnie i mi i Ingusi.

Co do tego co jest lepsze - spanie z rodzicami czy w osobnym pokoju to myślę, że to sprawa indywidualna, jak komu wygodnie, chociaz zgodzę się, że umieramy w nocy z niepokoju czy dzidzia oddycha, czy się nie zakrztusiła itd. także przez pierwsze 2,3, a może nawet 5,6 miesięcy chyba chciałabym spać w tym samym pomieszczeniu. Ja kupiłam monitor oddechu i dzięki temu urządzeniu mogłam spać spokojnie, bo przyznam, że nawet śpiąc w tym samym pokoju byłam ciągle niespokojna. Zawsze wystarczyło, że otworzyłam oczy i widziałam pykające światełko w takt oddechu Ingusi i już byłam spokojna. W razie gdy dziecko przestanie oddychać włącza się alarm. Fakt, że urządzenie nie jest tanie, ale zawsze można potem sprzedac na allegro, nasz spokój i zdrowie dziecka (tu mam na myśli syndrom nagłej smierci łóżeczkowej) jest ważniejsze.
Kuba też spał z nami w pokoju, w noc po karmieniu odkładałam go do łóżeczka które miałam przy łóżku. Teraz będzie podobnie bo mamy dwa pokoje ale może za rok... ;-) Kupiliśmy Monitor oddechu z nianią jak jeszcze Kuba był w szpitalu ze mną (miał powikłania z płuckami m.in) a nianię używamy do dziś jak Kuba śpi zamykamy drzwi i możemy się tłuc w drugim pokoju

Cześć mamuśki :-). U nas z umiejscowieniem łóżeczka nie będzie problemu. Mieszkamy w kawalerce dość małej więc maluch na pewno będzie z nami w pokoju ;-). Większy problem jest z tym co wywalić żeby łóżeczko wstawić... ale to już jakoś się rozwiąże w terminie późniejszym. Co do rzeczy dla dzieciucha to ja też na razie jeszcze nie szaleje. Na razie kupiłam tylko jednego bodziaka, rożek i skarpetki :tak:. Na zakupowe szaleństwo czekam do momentu "po operacji", która będzie 19 września. Ale później mam nadzieję będzie z górki :-). No a tak w ogóle to dziś znowu wymiotowałam, czy Wam się też to jeszcze zdarza? Ehhh myślałam że żołądek wypluje :-(.
miłego dnia :-)
Mnie też się zdarza, w pt ostatnio strasznie wymiotowałam. A na mdłości dziś mi ginka kazała brać do 2 tabl x 3 dz wit B6....mają pomóc

Powiedzcie mi dziewczyny jak jest z tym usg polowkowym. Ja sie wczesniej zapisalam na 17 wrzesnia (19t5d) a dzisiaj dzwonia i mowia, ze musze przesunac, bo doktorek idzie na urlop. Czy 22t3d to nie za pozno?
Ja mam iść na USG połowkowe w 22 tyg ciąży.

No to nadrobiłam.
Byłam dziś u ginki, ciąża zdrowa :-)

reklama
yawla dziękuję za słowa wsparcia , nawet nie wiesz jak dużo one dla mnie znaczą
Hooba tobie też dziękuję , a co do Kopernika to pod 15 u diabetologów są cudowni ludzie i pielęgniarki i lekarka która zajmuje się ciężarówkami - po prostu anioły . Natomiast patologia i ginekologia to wręcz przeciwnie niestety - samo piekło i szatani :wściekła/y: i wyobraź sobie że ja będę mieć nakaz rodzenie właśnie TAM . Już dziś mnie to stresuje i napełnia wręcz przerażeniem .
aga221122 mam niestety czarne myśli bo z moim zdrowiem nie da się ich nie mieć , niemniej jednak staram się je odpędzać bo tylko dodatkowo mnie stresują a to nie wyjdzie nikomu na zdrowie
jezyk dziękuję i oby Twoje słowa miały moc dobrego zaklęcia :tak: Ja od początku ciąży przytyłam 0.5kg , nic po mnie nie widać i bez problemu mieszczę się we wszystkie ubrania , aż dziś mój mąż z pretensją w głosie spytał mnie ,,kiedy wreszcie będzie widać że jesteś w ciąży?,, No i gratuluję Ci wyczówania ruchów maluszka :tak:
Spokojnej nocy życzę wszystkim mamom i maluszkom :tak:

widzę, że dzisiaj znowu nie próżnujecie:) fajnie przynajmniej mam co czytac ;-) współczuje wszystkim dolegliwości..mnie tylko pozostały poranne nudności..w poniedziałek zamówiłam to urządzenie z allegro do słuchania serduszka dzidziusia..dzisiaj kurier przywiózł..działa dopiero od 5tego miesiąca ciąży..więc już niedługo:) a kupiłam bo była wakacyjna promocja:-D

dawaj link :-)
ja też chcę coś takiego!!!

Standard ultrasonograficznego badania położniczego obejmuje:

1. Wykonanie trzech badań ultrasonograficznych - przesiewowych w ciąży:
o 11 – 14 tydzień ciąży,
o 20 tydzień ciąży ( +/- 2 hbd )
o 30 tydzień ciąży ( +/- 2 hbd )

2. W wyjątkowych sytuacjach klinicznych komisja zaleca wykonanie dodatkowego badania ultrasonograficznego głównie ze wskazań lekarskich przed 10 tygodniem ciąży.

3. Wynik badania ultrasonograficznego powinien zawierać następujące dane:
• imię, nazwisko, datę urodzenia lub PESEL pacjentki,
• miejsce i datę badania, wykonujący badanie,
• informację dotyczącą nazwy aparatu ultrasonograficznego oraz rodzaju i częstotliwości głowic, którymi badanie zostało wykonane,
• rozpoznanie wstępne lekarza kierującego,
• data ostatniej miesiączki (OM) i tydzień ciąży wg OM,
• zaawansowanie ciąży wg ewentualnych poprzednich badań USG
• dokumentację badania:
- ultrasonogramy(videoprinter)
- taśma magnetyczna (video)
- dyskietka, płyta(komputer)

Badanie ultrasonograficzne do 10 tygodnia ciąży.
W tym okresie celem badania ultrasonograficznego ze wskazań lekarskich jest:
• uwidocznienie i lokalizacja jaja płodowego.
• ocena wieku ciążowego (GS,CRL)
• uwidocznienie czynności serca płodu.
• ocenę liczby zarodków, kosmówek i owodni.
• stwierdzenie prawidłowego lub patologicznego rozwoju ciąży

Wynik badania powinien zawierać ocenę:
1. Macicy:
• kształt (regularny, nieregularny)
• budowa ( prawidłowa, nieprawidłowa: wady, mięśniaki)
• wielkość ( prawidłowa, powiększona)
2. Lokalizacja i budowa przydatków

3. Pęcherzyka ciążowego (Gestation Sac ) :
• położenie w jamie macicy
• liczba pęcherzyków ciążowych
• kształt (okrągły, spłaszczony, regularność zarysów )
• pomiar pęcherzyka ciążowego (GS – średnia z 3 wymiarów)
4. Pęcherzyka żółtkowego (Yolk Sac)
• obecność YS (tak/nie)
• średnica
• opis ewentualnych nieprawidłowości (kształt,echogeniczność)
5. Zarodka
• obecność (tak/nie)
• pomiar długości ciemieniowo – siedzeniowej / CRL /
• obecność czynności serca / przy CRL powyżej 6 mm /

Badanie ultrasonograficzne między 11 – 14 tygodniem ciąży.

Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy:

1. Liczba pęcherzyków ciążowych w jamie macicy.
2. Ocena czynności serca płodu (FHR)
3. Pomiary biometryczne: - długość ciemieniowo-siedzeniowa ( CRL )
- wymiar dwuciemieniowy główki płodu ( BPD )
4. Ocena anatomii płodu:
1. czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych,
2. ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową
do 12 tygodnia ciąży,
3. żołądek
4. serce płodu - lokalizacja i czynność serca,
e) pęcherz moczowy
f) kręgosłup
g) kończyny górne i dolne
5. Ocena kosmówki.
6. Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB)

Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami zespołów wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać w ośrodku referencyjnym według zasad Fetal Medicine Foundation.
Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c. ) ;. CRL 45 – 84 mm
Nieprawidłowe wartości NT sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia:

1. aberracji chromosomalnych
2. zaburzeń hemodynamicznych
3. wad serca płodu
4. zespółu przetoczenia krwi między płodami

Stwierdzenie jakiejkolwiek nieprawidłowości lub wątpliwości jest wskazaniem do poszerzenia diagnostyki w ośrodku referencyjnym

Ultrasonograficzna ocena rozwoju ciąży (18 – 22 tydzień ciąży) oraz (28 – 32 tydzień ciąży).

1. Stwierdzenie liczby płodów, ich położenia i czynności serca.
2. Biometria płodu.
BPD, HC, AC, FL + ewentualna orientacyjna masa płodu (OMP).
3. Ocena budowy płodu.
• czaszka – ciągłość, kształt
• mózgowie - komory, sploty naczyniówkowe, tylny dół czaszki, móżdżek,
• twarz – profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej,
• kręgosłup – ciągłość, symetryczność,
• klatka piersiowa, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość,
• jama brzuszna – ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość, kształt), echogeniczność jelit
• pęcherz moczowy
• nerki – opis ewentualnych nieprawidłowości ( szerokość UKM ),
• kończyny – ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk i stóp, ruchomość kończyn.
4. Ocena łożyska.
• struktura – stopień dojrzałości wg Grannuma (opis ewentualnych nieprawidłowości budowy, krwiaków pozałożyskowych )
5. Ocena sznura pępowinowego.
• liczba naczyń,
• opis ewentualnych nieprawidłowości
6. Ocena ilości płynu owodniowego - w przypadku nieprawidłowości AFI (Amniotic
Fluid Index)
7. Ewentualna ocena mięśniaków, zmian patologicznych w przydatkach.
8. W uzasadnionych klinicznie przypadkach – ocena szyjki macicy (długość, kształt ujścia wewnętrznego )- badanie głowicą przezpochwową

Badanie ultrasonograficzne serca płodu – (wykonywane przez lekarza położnika – ginekologa)

Badanie to powinno obejmować ocenę:
1. Położenia serca
2. Wielkości serca – (1/3 klatki piersiowej )
3. Czterojamowości serca – (uwidocznienie tzw. „krzyża serca” )
4. rytmu serca – ( miarowy 120 - 170/min )
5. Zalecane jest uwidocznienie skrzyżowania dużych naczyń (drogi wypływu z lewej i prawej komory serca)

Nieprawidłowość dotycząca położenia, wielkości, budowy lub rytmu serca jest wskazaniem do badania kardiologicznego płodu w ośrodku referencyjnym.

Zalecane postępowanie w ciąży wielopłodowej.
1. Ocena ilości kosmówek i owodni
2. Ocena rozbieżnego wzrastania płodów
3. Badania kontrolne
- o przebiegu prawidłowym - co 4 tyg.
- o przebiegu powikłanym – diagnostyka i leczenie w ośrodku referencyjnym.
rozbieżne wzrastanie płodów – co 2 tyg. lub częściej
obumarcie wewnątrzmaciczne jednego z płodów
1. < 16 t.c. – co 4 tyg.
2. > 16 t.c. - co 2 tyg. lub częściej
2. TTTS (twin to twin transfusion syndrome), TRAP (twin reversed arterial perfusion), ciąża jednokosmówkowa, jednoowodniowa – od 26 tygodnia ciąży co jeden tydzień lub częściej w zależności od stopnia obserwowanych zaburzeń.

a ja nie czuję jeszcze kopniaków :-(
i mnie to bardzo martwi!!!!!
co prawda, zanim maluszek się przez moją tkankę tłuszczową przebije.... hmmmm.

reklama
tylko ja wolałabym takie urzadzenie, które by wyświetlało tętno. Kuba mi się podduszał i strasznie mu tętno spadało, tego się boję w drugiej ciąży. a gdyby urządzenie dobrze działało, mogłabym to sobie monitorować :-)

Do góry