reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podejrzenie autyzmu

Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Skontaktowałam się z fundacją Synapsis i zapisałam córkę na diagnostykę autyzmu. Myślę, że obserwacja i ocena stanu córki będzie szczegółowa, ponieważ pracują tam osoby z bardzo dużym doświadczeniem. Byliśmy też u audiologa i umówiliśmy się już na ten weekend do Centrum Zdrowia Dziecka na badanie słuchu ABR we śnie.
Skontaktowałam się też z poradnią w naszym mieście.
Witam serdecznie. Czytałam Pani post i obserwuję wiele zachowań u mojego synka. Proszą napisac czy coś już więcej wiadomo? Czy to autyzm?

reklama
Witam serdecznie. Czytałam Pani post i obserwuję wiele zachowań u mojego synka. Proszą napisac czy coś już więcej wiadomo? Czy to autyzm?
Witam. Niestety obawy się potwierdziły, u córki został zdiagnozowany autyzm dziecięcy. Badania słuchu wyszły ok. Ma również zaburzenia si. Działamy już ze wszystkimi orzeczeniami i terapiami bo czas ma tutaj duże znaczenie. Córeczka jest wysokofunkcjonująca, znacznie poprawił się kontakt wzrokowy, zaczyna mówić bardziej spontanicznie i lepiej się komunikuje. Jesteśmy dobrej myśli 🙂

Witam. Niestety obawy się potwierdziły, u córki został zdiagnozowany autyzm dziecięcy. Badania słuchu wyszły ok. Ma również zaburzenia si. Działamy już ze wszystkimi orzeczeniami i terapiami bo czas ma tutaj duże znaczenie. Córeczka jest wysokofunkcjonująca, znacznie poprawił się kontakt wzrokowy, zaczyna mówić bardziej spontanicznie i lepiej się komunikuje. Jesteśmy dobrej myśli 🙂
Trzeba być dobrej myśli. Najważniejsze że terapie pomagają. A czy widziała Pani niepokojące zachowania już od urodzenia, czy może jakieś nagle pogorszenie po czymś np infekcje czy szczepienia?

Jest taka fajna grupa na Facebook : autyzm biomedycznie, można się dużo dowiedzieć od tych mam. Ale przede wszystkim zalecają dietę bez glutenu, nabiału i cukru. Niektóre mamy już po samym wprowadzeniu diety widzą poprawę. Także polecam.

Córka urodziła się niedotleniona z urazem głowy i myślę, że to miało największy wpływ na późniejsze problemy. Nie wszyscy terapeuci są przekonani o słuszności diagnozy. Nawet świetny neurolog miał wątpliwości. Córka ma jeszcze spore problemy ze wzrokiem i dodatkowo zaburzenia integracji sensorycznej. My robimy swoje i staramy się pomóc córce przezwyciężać jej problemy. Terapia z całą pewnością jej nie zaszkodzi. Co do diet, to sama nie jestem przekonana jak miałaby ona pomóc przy autyzmie jeśli nie jest on spowodowany zaburzeniami metabolicznymi... Podajemy córce kwasy dha i epa i oczywiście ograniczamy cukry i inne niewskazane składniki.

Dokładnie - zbilansowana dieta jest dobra dla wszystkich.
Ale autyzm to nie jest zaburzenie, które da się wyleczyć za pomocą diety!
Jak najdalej od stron, które sugerują, że jest to "środek leczniczy".

Dokładnie - zbilansowana dieta jest dobra dla wszystkich.
Ale autyzm to nie jest zaburzenie, które da się wyleczyć za pomocą diety!
Jak najdalej od stron, które sugerują, że jest to "środek leczniczy".
Jestesmy obecnie zdiagnozowani.. autyzm stopien umiarkowany. 3 roznych lekarzy zasugerowalo badania metaboliczne, ponieważ z takim problemem zle rozkladane pokarmy moga blokowac poprawną pracę mózgu. I o ile nie wyleczysz sie z autyzmu bo to nie choroba to mozna droga eliminacji ułatwić funkcjonowanie i pracę mozgu. My jesteśmy na początku drogi ale zastanawiam sie czemu 3 roznych niezaleznych lekarzy z roznych miejscowości mowia to samo
Swoja droga ktos sie oreintuje jakie to aa badania metaboliczne? Czy sa na nfz czy tylko prywatnie?

reklama
Jestesmy obecnie zdiagnozowani.. autyzm stopien umiarkowany. 3 roznych lekarzy zasugerowalo badania metaboliczne, ponieważ z takim problemem zle rozkladane pokarmy moga blokowac poprawną pracę mózgu. I o ile nie wyleczysz sie z autyzmu bo to nie choroba to mozna droga eliminacji ułatwić funkcjonowanie i pracę mozgu. My jesteśmy na początku drogi ale zastanawiam sie czemu 3 roznych niezaleznych lekarzy z roznych miejscowości mowia to samo
Swoja droga ktos sie oreintuje jakie to aa badania metaboliczne? Czy sa na nfz czy tylko prywatnie?
Badania metaboliczne nie mają nic wspólnego z dietami cud typu 3 razy bez i tego typu bzdurami.
Badania na choroby metaboliczne to standardowe postępowanie w przypadku diagnozowania autyzmu. Powinnaś dostać skierowanie do poradni chorób metabolicznych lub na oddział. Na oddział najczęściej dają combo od razu - choroby metaboliczne, EEG i rezonans (oddział neurologiczny wtedy).
Czemu kieruje się na diagnostykę chorób metabolicznych? Przede wszystkim dlatego, że wiele chorób metabolicznych powoduje objawy podobne do autyzmu - np organizm dziecka nie produkuje pewnej substancji i przez to dziecko zatrzymuje się/cofa się w rozwoju, przestaje mówić, jest niezgrabne ruchowo itd. Po diagnozie zna się powód, podaje się sztucznie tą substancje i dziecko zaczyna się normalnie rozwijać. To tak w uproszczeniu.
Taka choroba metaboliczna jest np fenyloketonuria. Możesz w google sobie poczytać. Powoduje nieodwracalne uszkodzenie mózgu, głębokie opóźnienia rozwoju umysłowego, zaburzenia neurologiczne i psychiatryczne - to wszystko powoduje, że może być błędnie diagnozowane jako autyzm. Z ciekawostek, jest to jedna z chorób badanych przesiewowo w Polsce po porodzie (z piętki).
Wiele z tych chorób metabolicznych leczy się dietą, ale dietą odpowiednio dobrana pod dana chorobę. Zależy, jaka do choroba i co konkretnie powoduje. Czy trzeba coś dostarczyć do organizmu czy może wykluczyć. nie ma to natomiast nic wspólnego z magiczna dieta 3 razy bez.
Ponadto jeśli dziecko jest zdrowe to też nie ma sensu żadnych diet mu robić, bo można tylko zaszkodzić. Autyzmu dieta się nie da wyleczyć. Ani sprawić, że dziecko będzie lepiej funkcjonowało. Można leczyć choroby współistniejące - np metaboliczne, ale też choroby jelit np zapalenie jelit, chorobę lesniewskiego-crohna itd. Jeśli nie ma żadnej współistniejącej choroby wymagającej specyficznej diety, to nie ma co leczyć dieta. Wówczas jak u każdego zdrowego dziecka ważna jest po prostu zdrowa, zbilansowana dieta bogata np w zdrowe tłuszcze, zdrowe węglowodany, zdrowe białko, warzywa, owoce itd.
Ogólnie to ta diagnostyka chorób metabolicznych polega na oddaniu moczu i krwi do badań i to tyle.

W autyzmie nie ma stopni, więc to też dziwne. Mówi się tak potocznie, że ktoś ma umiarkowany czy głęboki, ale nie ma takich jednostek. Bo to się zmienia. Dziecko może fatalnie funkcjonowac , a za dwa lata super. Albo odwrotnie. Są za to różne typy autyzmu np zespół Aspergera, autyzm wczesnodzieciecy, autyzm atypowy.

Do góry