reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podejrzenie autyzmu

Przy błonniku trzeba dużo pić. I jest ochydny. 🤭

Jaką dawkę Ci dali? U nas na 18 kg dziecka 4 saszetki (po 2 rano, 2 wieczorem) i 20 ml laktulosy. Idzie. Aktualnie działają dwie saszetki i bez laktulosy (ciągle zapominałam 🙄). Bardzo rzadko muszę użyć wlewki. Raz na 6 miesięcy. Przy tym jak nie ma wypróżnienia przez dwa dni, to trzeciego dnia wieczorem konieczna lewatywa. Im dłużej bez, tym bardziej kał się zeschnie, "zapiecze", będzie twardszy i bardziej bolesny do wydalenia. Dziecko się zrazi i będzie wstrzymywać z większym zapałem. 😔

U nas to już 3,5 roku walki z chronicznymi zaparciami.
mamy 4 saszetki dicopeg i 10ml laktulozy plus debridat 5ml 3x dziennie. mlody wazy 19,5kg
u nas o dziwo nie jest ostatnio zapieczona i wyglada naprawde ok ale on wstrzymuje na sile.. i czeka do ostatecznosci.. stad mini wlewka.. po jej podaniu serio mija nawet nie 10sek i juz biegnie do toalety.

@Destino nam ciezko stosowac inny preparat bo maly nie chce ich pic a dicopeg mamy ten rozowy ktory mozna rozpuscic w soku. o forlax nie slyszalam.. mamy jeszcze zastepczo w domu xenne junior.

reklama
mamy 4 saszetki dicopeg i 10ml laktulozy plus debridat 5ml 3x dziennie. mlody wazy 19,5kg
u nas o dziwo nie jest ostatnio zapieczona i wyglada naprawde ok ale on wstrzymuje na sile.. i czeka do ostatecznosci.. stad mini wlewka.. po jej podaniu serio mija nawet nie 10sek i juz biegnie do toalety.

@Destino nam ciezko stosowac inny preparat bo maly nie chce ich pic a dicopeg mamy ten rozowy ktory mozna rozpuscic w soku. o forlax nie slyszalam.. mamy jeszcze zastepczo w domu xenne junior.
Świetnie. Przynajmniej macie dobrze dobrane dawki. U mnie 1-2 kazała dawać, a potem zdziwienie, że nie działa.

Kochana, pouczać cię nie będę, bo się nie znam. Skoro działa to, co macie to już połowa sukcesu. Wiem, jakie to trudne, bo moja już ponad 4 lata z tym walczy.

Ja w lubelskim dostałam skierowanie zupełnie z zaskoczenia. Wiedziałam, że jest taka opcja. Prosiłam wielu lekarzy specjalistów, ale robili wielkie oczy pt. "Aleosochodzi?". Skierowań nie dał mi nikt. Dopiero zupełnym przypadkiem trafiłam na neurologa, który prywatnie interesuje się autyzmem i on, takiej zrezygnowanej mi, zaproponował badania. Fakt faktem, mały ma kilka wad wrodzonych, więc to ułatwiło uzasadnienie skierowań. Potrzeba ich aż 5, z różnymi kodami ICD. Na szczęście nie trzeba jechać aż do Warszawy. Ja pobrałam krew na miejscu i wysłałam kurierem, doszło następnego dnia. Pisałam tam i krew jest ok, nadaje się do badania, nie trzeba pobierać powtórnie. 🥰 Fakt, mega trudno znaleźć lekarza. Czasem w szpitalach mają jakieś granty i zlecają badania, ale to rzadko. Na pewno w Lublinie dr genetyk też daje wes po wyczerpaniu badań typu kariotyp, mikromacierz i potem wes, ale to trwa 2 lata. 🙄 Strasznie długo i małe trzeba jednak nakłówać kilka razy.

Ten neurolog spadł nam z nieba. 😍
Jakie kody icd są potrzebne do wykonania badania wes?
Syn ma autyzm

Do góry