my na dicopegu jestesmy caly czas z zalecenia lekarza.Dajesz mu makrogole?
do tego rowniez debridat.
Ostatnia edycja:
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
my na dicopegu jestesmy caly czas z zalecenia lekarza.Dajesz mu makrogole?
a próbowaliście forlax. Dicopeg jest bez smaku, ale wiele osób mówi że mimo podawania dicopegu wypróżnień brak. A u nas na forlax są. Możesz spróbować jeszcze probiotyku. Jak dawałam córce to częściej się wyprozniala. Po odstawieniu znów zaparcia. Jeszcze błonnik z pingwinkiem ponoć działa, ale tego jeszcze nie sprawdzałam.my na dicopegu jestesmy caly czas z zalecenia lekarza.
Przy błonniku trzeba dużo pić. I jest ochydny.a próbowaliście forlax. Dicopeg jest bez smaku, ale wiele osób mówi że mimo podawania dicopegu wypróżnień brak. A u nas na forlax są. Możesz spróbować jeszcze probiotyku. Jak dawałam córce to częściej się wyprozniala. Po odstawieniu znów zaparcia. Jeszcze błonnik z pingwinkiem ponoć działa, ale tego jeszcze nie sprawdzałam.
Jaką dawkę Ci dali? U nas na 18 kg dziecka 4 saszetki (po 2 rano, 2 wieczorem) i 20 ml laktulosy. Idzie. Aktualnie działają dwie saszetki i bez laktulosy (ciągle zapominałammy na dicopegu jestesmy caly czas z zalecenia lekarza.
z tego, co wiem, to można go do jedzenia dodawać. Dobrze, że mówisz, że nie smakuje.Przy błonniku trzeba dużo pić. I jest ochydny.
Jaką dawkę Ci dali? U nas na 18 kg dziecka 4 saszetki (po 2 rano, 2 wieczorem) i 20 ml laktulosy. Idzie. Aktualnie działają dwie saszetki i bez laktulosy (ciągle zapominałam). Bardzo rzadko muszę użyć wlewki. Raz na 6 miesięcy. Przy tym jak nie ma wypróżnienia przez dwa dni, to trzeciego dnia wieczorem konieczna lewatywa. Im dłużej bez, tym bardziej kał się zeschnie, "zapiecze", będzie twardszy i bardziej bolesny do wydalenia. Dziecko się zrazi i będzie wstrzymywać z większym zapałem.
U nas to już 3,5 roku walki z chronicznymi zaparciami.
Chciałabym, by moje dziecko piło cokolwiek. Woli wodę, ale wypija góra 2 szklanki dziennie. Powiedz jak nauczyłaś dziecko picPodobno woda to najzdrowszego pićku. Tylko co mi po jej zdrowotności jak stoi w szklance? Mój młody lubi herbatę (oczywiście słodzoną), soki i napoje. I to mu daje. Na dzień dzisiejszy najważniejsze jest żeby pił, a nie co pił. Tak mi powiedziała pani dr. gastrolog i tego się trzymam.Młody pije te 1,5 litra spokojnie.
Ale też przez rok polegaliśmy tylko na lewatywach. Lekko nie było.![]()
Wiem, dlatego proboje winogron, arbuza, ogórka, byle było więcej wodyNie nauczyłam.
Sam lubi słodkie napoje i niestety naśladował mnie. Podpijał ode mnie, ja go odganiałam (w żartach oczywiście), a on mi wypijał niby pomimo zakazu, bardzo dumny z siebie. Woda totalnie mu nie wchodzi. Wypija góra 100 ml/dobę. Wlewać mu siłą nie zamierzam, stąd weszły inne płyny. Do tego zupy, też można je wliczać do bilansu płynów.
Dzięki za odpowiedź i cenne informacjeNasz WES jest czysty. Nie mamy podłoża genetycznego. Ale przynajmniej wiem ze dziecko ma zdrowe geny. Zrobiłam tez dodatkowe badania metaboliczne które w poradni okazały się pomocne bo nie musieliśmy zostawać już w szpitalu na cały dzień żeby je zrobili. Pobrali jeszcze małemu krew na kilka badań i ze strony metabolicznej tez jest Ok nie ma żadnych wrodzonych wad. Lekki niedobór witamin z grupy B, jeden parametr podniesiony której obserwowany jest właśnie u ludzi w spectrum. Pozostaje nam jeszcze gastrolog i badania jelit ze względu na wybiorczosc pokarmowa oraz ponad 2 lata zaparcia raz mniejsze raz mocniejsze i teraz jesteśmy w zdecydowanie trudniejszym czasie bo syn wyproznia się raz na tydzień i to jeszcze przy pomocy mikrowlewki.