Mój synuś śpi w body z krótkim rękawkiem i przykryty jest 2 pieluszkami. Przez pewien czas spał w body z długim rękawkiem i przykryty był kocykiem ale przegrzewałam go. Pieluszki są lepsze niż kocyk bo lepiej układają sie do ciała więc mały ich nie skopie.
reklama
ola652
Mamusia Adrianka!
mój słodziak urodzony w październiku ale bylo cieplo wiec jako maluszek spal pod leciutka kołderką a i tak miałam wrażenie ze takiemu maluszkowi jest na pewno zimno a potem na krótko śpiworek ale nie sprawdzil sie bo maly jest wiercipieta i nie mogl sie przekrecac jak juz sie nauczl oczywiście a obecnie w pokoju ma ok 23,5 stopni bo na dworze cieplo i pod kocykiem spi a jak jest chlodniej to pod kolderka ale i tak sie rozkopuje musze w nocy do niego wstawac go przykrywac troszku a wogole to nie znosi byc przykryty czym kolwiek i najchetniej spal by na golasa no ale to chyba jak zamieszkamy w afryce wiec jak marudzi wstaje odkrywam go powierci sie i spi dalej, taka dziwna bestia :-) a piżamka na długi rekaw i nogawke i bez skarpetek bowiem nie lubi krotkich rękawków chyba raczki marzły
Ostatnia edycja:
U mnie w zimie urodzony, ale sąsiedzi tak nas grzali, że było 27C w mieszkaniu mimo zakręconych kaloryferów i otwartych okien. Więc jakby lato.
Bardzo krótko spał w rożku - ten model jakoś owijania nie lubił. Ale jak chcesz owijać to możesz w tzw. otulaczki (to jest a la rożek tylko cieniutkie), albo zawinąć w pieluszkę i zawiązać np. wstążeczką - to oczywiście metody dla maluszka. Potem były kilka miesięcy śpiworki - cienkie raczej niż grubsze, w środku mały w bodziaku. Potem się obraził na śpiworki, więc przyszła era pajacyków - mały w bodziaku plus grubszy pajac (np. polarkowy na suwak). Niestety z wiekiem coraz bardziej mu gorąco w nocy - teraz śpi w samym pajacyku bawełnianym. Kołderki nie wchodzą w grę, wyłazi spod nich od razu i drze się, żeby je zabrać z łóżeczka bo nie ma gdzie spać jak tam jest kołderka. Kocyki - jeszcze gorzej, bo się zaplątuje i nie daje rady wyplątać...
Bardzo krótko spał w rożku - ten model jakoś owijania nie lubił. Ale jak chcesz owijać to możesz w tzw. otulaczki (to jest a la rożek tylko cieniutkie), albo zawinąć w pieluszkę i zawiązać np. wstążeczką - to oczywiście metody dla maluszka. Potem były kilka miesięcy śpiworki - cienkie raczej niż grubsze, w środku mały w bodziaku. Potem się obraził na śpiworki, więc przyszła era pajacyków - mały w bodziaku plus grubszy pajac (np. polarkowy na suwak). Niestety z wiekiem coraz bardziej mu gorąco w nocy - teraz śpi w samym pajacyku bawełnianym. Kołderki nie wchodzą w grę, wyłazi spod nich od razu i drze się, żeby je zabrać z łóżeczka bo nie ma gdzie spać jak tam jest kołderka. Kocyki - jeszcze gorzej, bo się zaplątuje i nie daje rady wyplątać...
marza29
Fanka BB :)
u nas na poczatku byly rozki,spiworki sie nie sprawdzily,teraz kolderka:-)
mamuska2
Aktywna w BB
Tylko i wylacznie spiworek ! Zadynch rozkow (nie wygodne dla malucha )i zadnej kolderki, kocykow (dziecko sie czesto odkopuje i naciaga na siebie !)
Nie ma nic lepszego i praktyczniejszego dla malucha !!!
(moja niunia ma teraz spiworek na dlugi rekaw: pod spodem body i spodenki
Czesto kupuje jej wiekszy,zeby bylo jej wygodniej (np. na 62 cm -70 ! )
acha: dluuugo zastanawialo mnie ,czemu moja coreczka budzi sie po pare razy w srodku nocy ... probowalam wszystkiego i w koncu okazalo sie ,ze bez skarpetek bylo jej zimno -warto wziac to pod uwage
Nie ma nic lepszego i praktyczniejszego dla malucha !!!
(moja niunia ma teraz spiworek na dlugi rekaw: pod spodem body i spodenki
Czesto kupuje jej wiekszy,zeby bylo jej wygodniej (np. na 62 cm -70 ! )
acha: dluuugo zastanawialo mnie ,czemu moja coreczka budzi sie po pare razy w srodku nocy ... probowalam wszystkiego i w koncu okazalo sie ,ze bez skarpetek bylo jej zimno -warto wziac to pod uwage
Ostatnia edycja:
e-stera
Fan(ka)
Jesli dziecko lubi spiworek,moj nienawidzil, nie ial swobody ruchow nozek, jak go wsadzilam to musialam szybko wyciagac tak wrzeszczal................Tylko i wylacznie spiworek ! Zadynch rozkow (nie wygodne dla malucha )i zadnej kolderki, kocykow (dziecko sie czesto odkopuje i naciaga na siebie !)
Juz w szpitalu nie cirpial rozka i i by krepowany.zawsze jakims cudem rece wyciagal na wierzch
Od urodzenia spi pod kolderka.............do dzisiaj sie ciagle rozkrywa a ma juz 2 latka.Chociaz ostatnio jak mu za zimno to sie sam przykryje nieporadnie hihiih ale przykryje
mamuska2
Aktywna w BB
...dlatego napisalam ,ze ja kupuje zawsze troche wiekszy spiworek ... zeby moja niunia mogla sobie swobodnie pomachac nozkami...(wtedy jest tak ,jakby spala pod kolderka - tylko bezpieczniej )
...jakbym teraz dala mojej coreczce kolderke , to by ciagle sie nia nakrywala - albo rozkopywala...
... musialabym wtedy co pare minut latac i ja spowrotem przykrywac...
W rozku czula sie wlasnie skrepowana - bo dwoch tygodniach -wyrzucilam go w cholere !
Prawda jest taka, ze niektore niemowleta uwielbiaja sypiac w rozkach - inne znowu potrzebuja "przestrzeni" ,tak jak moja niunia hihi
...jakbym teraz dala mojej coreczce kolderke , to by ciagle sie nia nakrywala - albo rozkopywala...
... musialabym wtedy co pare minut latac i ja spowrotem przykrywac...
W rozku czula sie wlasnie skrepowana - bo dwoch tygodniach -wyrzucilam go w cholere !
Prawda jest taka, ze niektore niemowleta uwielbiaja sypiac w rozkach - inne znowu potrzebuja "przestrzeni" ,tak jak moja niunia hihi
Ostatnia edycja:
kemaya
mama wrześniowa 2009
Mój synek tez śpi w śpiworku, a jak jest zimniej w nocy, to nakrywam go dodatkowo kocykiem.
reklama
MlodyTata
Początkująca w BB
Chciałbym dodać, że prawdopodobnie u każdej z was jest inna temperatura w domu. Każdy zatem powinien dobrać odpowiednie nakrycie w zależności od pory roku, a co za tym idzie temperatury. U nas jest około 21,5 stopna, mała śpi w body z krótkim rękawem i pajacyku, nakryta kołderką. Zresztą zawsze można dotknąć ręką karczek i sprawdzić czy jest spocony, czy może zimny.