reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Po wizycie u ginekologa.

Darma, czekamy z niecierpliwością na wieści. Na pewno wszytko będzie ok :) Ale świetnie cię rozumiem - ja przed pierwszym usg tydzień temu umierałam ze strachu...

reklama
Nie wiem... Troche dziwnie się czuję. Wybrałam sie na wizyte do ginekologa ok. tygodnia temu (7 tydzień), obecnie 8 ;). Pani gin. zbadała mnie -trwało to ok 1-2 min., po czym potwierdziła ciążę burcząc coś do siebie pod nosem. Kiedy zapytałam czy wszystko jest ok- odpowiedziała : <cytat>"TAK"<koniec cytatu>. Po czym napisała coś w mojej karcie (nie zakładając nawet karty ciąży) i zaprosiła mnie za miesiąc, dwa na kolejna wizytę nie dając mi żadnego skierowania na morfologię ani inne badania. Zmartwiłam się trochę bo często cierpiałam na anemię a wiem że to może być niebezpieczne. Pani odpowiedziała że : <cytat>"To nic nie szkodzi"<koniec cytatu>. Nie wiem... może jestem przewrażliwiona... czy wybrałam się na badanie trochę za wcześnie?? Dziewczyny, jakie badania miałyście na początku ciąży (w którym tygodniu)? Bużka

Wiewio :) swój przypadek opisałam w Mamach Lutowych w wątku pod tytułem "Po wizycie u gina" dnia 14 lipca :) jeżlei masz ochotę zajrzyj.

Powiem Ci tylko ( to co i tak pewnie wiesz :)), że ciąża to jest bardzo ważny okres dla Ciebie i Twojego Maleństwa.I gin musi być osobą do której masz totalne zaufanie, który odpowiada na Twoje pytania WYCZERPUJĄCO, wizyta trwa tak długo ile trzeba itd. To nie jest fabryka.Dlatego namawiam Cię do zmiany gina. No chyba, zę Pani miała zły nastrój, ale z drugiej strony - jest w parcy i swoje nastroje - powinna zostawić za drzwiami.

Ja na wizycie z prawdziwego zdarzenia byłam w ok 7 tyg ciąży - dostałam skierowanie na następujace badania: mocz, badanie ogólne krwi, WR, Toxo (różyczkę zrobiłam wczęsniej we własnym zakresie), glukoza we krwi, grupa krwi.No i dla uzupełnienia beta hcg i progesteron (to już moja własna inicjatywa).Bete i progesteron robiłam różnież na samym poczatku - dla potwierdzenia ciąży (4 tydzień) i tydzien później.

Pozdrawiam Cie barzdo serdecznie i życze powodzenia :)

DAM CI DOBRA RADE ZMIEN LEKARZA, NA POCZATKU SA BADANIA OGOLNE MORFOLOGIA MOCZ ORAZ WR.
BYLAM DZISIAJ U LEKARZA TERMIN MAM NA 2 LUTEGO POZA TYM MAM SKIEROWANIE NA ODDZIAL NA JUTRO
GIN TLUMACZYL ZE NA MIEJSCU POROBI MI WSZYSTKIE BADANIA DENERWUJE SIE ALE MYSLE POZYTYWNIE
JESTEM TROCHE OSZOLOMIONA TYM TERMINEM MUSZE SIE PRZYZWYCZAIC.
JUZ TERAZ WIEM SKAD TE WCZESNE DELIKATNE PUKANIA W MOIM BRZUSZKU.

Wiewio,dziewczyny maja racje. Lepiej od razu zmienic lekarza. A tym,ze karty ciazy nie chciala zalozyc to sie nie przejmuj. Zaklada sie ja zwykle okolo12 tyg. Taka maja metode. Ale badania powinnas zrobic. Bierz tez kwasik foliowy-1 tabl.dziennie. Kupuje sie bez recepty. Wszystkiego dobrego!

Wiewio - nie daj się tak traktować i zmień czym prędzej lekarza. U gina musisz się czuć bezpiecznie i komfortowo, lekarz musi mieć dla ciebie czas i cierpliwość, żebyś o wszystko mogła zapytać, itp. Ja byłam na pierwszej wizycie już w 4 tygodniu ciąży i od razu dostałam skierowanie na podstawowe badania: cukier, mocz, morfologia i grupa krwi. Kartę ciązy gin założyła mi przy następnej wizycie, czyli po następnym miesiącu. Wtedy też zrobiła już usg. Kolejna wizyta za miesiąc - i kolejne usg i wyniki badań.

jej, jak ja wam zazdroszcze... ja dostalam list z data  kiedy po raz pierwszy zobacze polozna i bedzie to moj 12 tydzien. usg doczekam sie pewnie w 16, 17 tygodniu ;( jedyne co mi zostaje to symulacja boli nie do zniesienia, zeby mnei wczesneij obejzeli i zeskanowali, ale boje sie kusi c losu, musze czekac niestety :(

Ogromnie wam dziękuję za rady.  Jeszcze dzisiaj umówię się do innego lekarza na wizytę. Buziaki!

reklama
Zmieniłam nick'a. Mam na imię Magda - tak jest dużo lepiej. Nie jesteśmy tutaj anonimowymi osobami. Bardzo się cieszę że was znalazłam. Teraz jestem na etapie poszukiwania zdjęcia. ;) Ale to będę cały czas ja. :D

Do góry