reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Po wizycie u gina.

reklama
Ewik - ja nie biorę już kwasu foliowego (brałam przez I trymestr) - teraz mój gin powiedział, żebym jadła liściaste zielone warzywa bo w nich jest kwas foliowy i orzechy laskowe ;D

Jestem po wizycie - co prawda nei u gina ale u endokrynologa.Wyniki mam średnie - tzn raczej przy dolnej granicy normy niż przy górnej.Endo mówiła, ze gdybym nie była w ciązy dałaby mi spokój ale ponieważ jestem to powinnam być pod kontrolą ponieważ te wartości hormonów dla mnie i bejbisia są niewystarczające.
Mam badania do powtórzenia + zalecenie przyjmowania Jodidu 100 - endo mówi,że każda z nas powinna pzryjmować jod ze względu na Bejbisia w okresie ciążie i karmienia. Jeżeli wyniki sie nie poprawią prawdopodobnie dostane tyroksynę.Bardziej ze względu na bejbisa niż na mnie ponieważ mógłby sie urodzić z niedoczynnoscią tarczycy a to byłoby najlepsze.

Antares, jakie badania wykonywałaś ?- poziom hormonów: TSH, FT-3 i FT-4. Ja teraz zapomniałam wspomnieć lekarzowi, że kiedys leczyłam się na tarczycę. Przy pierwszej ciąży robiłam badania na poziom w/w hormonów- podwyższony miałam FT-4 (ale mało i endo nie dał mi żadnych leków), pozostałe w normie. Może teraz tez powinnam się przebadać ???

dytek pisze:
Antares, jakie badania wykonywałaś ?- poziom hormonów: TSH, FT-3 i FT-4. Ja teraz zapomniałam wspomnieć lekarzowi, że kiedys leczyłam się na tarczycę. Przy pierwszej ciąży robiłam badania na poziom w/w hormonów- podwyższony miałam FT-4 (ale mało i endo nie dał mi żadnych leków), pozostałe w normie. Może teraz tez powinnam się przebadać ???

Wiesz co miałam robione najpierw FT3, FT4, TSH - miałam podwyższony Ft=T3 - endo powiedziała, że najbardziej interesujące jest dla niej FT4, które "działa" - ja mam za niski poziom jak na ciążę, powinien być przy górnej granicy normy jak powiedziała endo. Taraz mam skierowanie na FT3, FT4, TSH + ATPO i ATG to są chyba jakieś przeciwciała tarczycy czy coś. Tak jak napisałam mam przyjmowac Jodid (powinien być w tych wszystkich witaminach typu Materna itd).Endo mówiła, że w ciąży docelowo daje sie większą dawkę niż w normalnej "nieciążowej" sytuacji :) Ja na Twoim miejscu zrobiłabym kontrolnie badania.Pozdrawiam serdecznie :)

Dzięki ANTARES, chyba zrobię te badania, powiem szczerze,że nie wiedziałam, że one sa takie ważne dla rozwoju maluszka/ciąży.
Pozdrawiam

reklama
Nia ma za co Dytek :) ja też ie wiedziałam, bardziej mi sie wydawało, ze to moze mieć wiekszy wpływ na mie (pośredniona Bejbisia) ale endo wyraźnie powiedziała,z ę w tym przypadku bardziej dbamy o Bejbisia niz o mnie. I bardzo dobrze :) Powiedziała tez ,ze guzek, którego mam to jedna sparwa (oczywiście trzeba zrobić USG itd, kontrolowac co sie z nim dizeje itd), natomiast sparwa samej tarczycy i hormonów tarczycy to druga - ważniejsza kwestia :)

Do góry