reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Po wizycie u gina.

wiecie co.... popisze Wam jutro szczegolowo o tych skladnikach moczu i krwi i co o czym swiadczy... Niestety teraz nie dam rady, bo mnie znow zwija w brzuszku i ide lulu....
a to, z ta moja ciasnoscia..... mhm.... gin nie komentowal.... glowice proponowal, zebym sobie sama wlozyla :-) a bada mnie wziernikiem dla dzieci :-) :-)
Nio.... ale to nie psychiczna blokada..... na 100% bo to postepuje stopniowo i z dnia na dzien sie nasila, zreszta nie mam sie p0rzed czymj blokowac... no poprostu wiem, ze przyszyna jest w czym innym... tylko w czym???

reklama
Karolla jak masz mętny i córe to może ja też córa? sluz tez miałam, ale w zeszłym miesiącu - teraz nic nie napisali. U mnie co miesiąc inne dane, więc trudno sie domyslic czy nie ma, czy tez zmienia im się programik.
Karolla, ale poza biłymi krwinkami to wyniki takie same - wiec może obie mamy OK

metnym moczem sie nie martwcie bo mocz metnieje juz po godzinie :-) poza tym wszytsko zalezy od skladnikow mineralnych jesli mamy fosforany, moczany i inne takie skladniki moczu w nadmiarze :-) ;-)
cieszcie sie dziewczynki ze nie macie bialka cukru czy tez czerwonych krwnek w moczu....ja ide we wtorek oddac mocz do badania....jak beda bakterie to sie wsciekne chyba....wazne jednak by juz nie bylo tych czerwonych krwinek....
z tego co widze macie w porzadeczku wyniki :-)

warto poczytac wiec wklejam :-) "Zapalenie pęcherza

W pierwszym i ostatnim trymestrze ciąży prawdopodobnie będziesz co chwila biegać do toalety. W twoim organizmie jest teraz więcej płynów i nerki muszą pracować szybciej niż zwykle. A jeśli jeszcze dojdzie do tego zapalenie pęcherza, większość czasu przyjdzie ci spędzać w łazience. Mimo uczucia wypełnienia, moczu będzie niewiele, a opróżnianiu pęcherza będzie towarzyszyło pieczenie. Jedną z przyczyn zapaleń pęcherza jest wpływ hormonów ciążowych na mięśnie gładkie. Cewka moczowa jest teraz słabiej napięta, a nacisk macicy na pęcherz - coraz silniejszy. Cały układ moczowy funkcjonuje mniej efektywnie, dlatego łatwo o zapalenie. Resztki moczu zalegać w pęcherzu, tworząc podatny grunt do rozmnażania się bakterii.

Co możesz zrobić

Pij dużo wody. Im więcej wody w moczu, tym mniejsze prawdopodobieństwo rozmnażania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Pamiętaj, że powinnaś pić tylko czystą, źródlaną i niegazowaną wodę, najlepiej dobrej firmy (np. Volvic, Aqua Minerale itp.)

Kiedy oddajesz mocz, pochylaj się do przodu - to pomaga całkowicie opróżnić pęcherz.

Nie wpadaj do ubikacji tylko na moment. Siedź spokojnie jeszcze przez minutą, delikatnie zmieniając pozycję - to po to, by zachęcić dziecko do zmiany położenia na takie, w którym zmniejszy nacisk na twój pęcherz.

Nie odwlekaj opróżniania pęcherza, nawet jeśli musisz biec do łazienki w irytująco krótkim czasie od ostatniego siusiania.

Często się podmywaj, unikaj perfumowanych mydeł i olejków kąpielowych, zawsze podcieraj się od przodu do tyłu - to pomoże zmniejszyć ryzyko infekcji.

Pozwól skórze oddychać. Noś bawełniane figi i unikaj obcisłych leginsów i spodni.

Idź do lekarza od razu, gdy pojawią się objawy zapalenia. Trzeba je leczyć, aby uniknąć zapalenia nerek. W czasie choroby pij tyle, ile tylko możesz. Spróbuj pić ćwierć litra wody co 20 minut przez pierwsze trzy godziny po pojawieniu się objawów, a potem też jak najwięcej.

Zaparcia

Często w ogóle nie możesz się wypróżnić, siedzisz godzinami w ubikacji, zanim ci się to uda. Zaparcia to także uboczny skutek działania ciążowych hormonów, które powodują, że jelita się rozciągają i pracują mniej wydajnie. Trawienie i wydalanie przebiega więc dużo wolniej. W miarę wzrostu dziecka jest coraz gorzej, bo sytuację pogarsza ucisk macicy na jelita. Im wcześniej pomyślisz o zapobieganiu, tym lepiej.

Co możesz zrobić

Pij jak najwięcej soków warzywnych i owocowych - powodują, że stolec jest miękki i łatwiej się przesuwa. Niektórym pomaga filiżanka gorącej wody z cytryną. Unikaj alkoholu, który powoduje odwodnienie.

Zwykłą herbatę, która może zwiększać zaparcia, zastąp ziołową lub owocową"

Myfciu ja miałam czerwone krwinki w moczu w czerwcu bo teraz spojrzałam ze tam coś napisali 0-1jw
może to nic nie znaczyło bo gin nic nie mówiła a co oznaczaja czerwone krwinki w moczu???
POdam wam pozostałe wyniki powiedzcie mi który skrót dotyczy żelaza - czy jego braku a tym samym anemii
bo zbytnio nie wiem :(
WBC 8,6
LYM 1,9
MID 0,4
GRAN 6,2
RBC 4,09 tu mam zaznaczone że poniżej normy
HGB 12.3
HCT 37.3
MCV 91.2
MCH 30.1
MCHC 33
RDW 12.3
PLT 221
MPV 10.8

Acha Karola ostatnio mocz był słomkowy wiec co dzidzia zmienia ppłeć :D - joke!!!

Karolla masz super wyniki jak na kobiete w ciazy o takiej HGB marzy nie jedna ciezarna ja tez .....
krwinki w moczu przekraczajace 5 w polu widzenia sa juz nie normą......wiec moze to swiadczyc o infekcji drog moczowych (chory pecharz lunb nerki) ale takze moze to byc wynik infekcji w pochwie...
nie masz czym sie przejmowac.....
anemia pojawi sie kiedy hemoglobina spadnie bardzo bardzo w twoim przypadku.... i bedzie duza niedokrwistosc....ale nie masz sie czym przejmowac...... to moja diagnoza....

a co do moczu oto prosze mały cyctat"Przejrzystość moczu to badanie ocenia przejrzystość lub mętność moczu. Normalny mocz, który jest klarowny może stać się mętny przez bakterie, krew, spermę, śluz." nie zapominajmy takze ze po godzinie stania mocz sam metnieje :-) ytak pani w labolatorium mi powiedziala...

tutaj mozna wiecej poczytac na ten temat
http://www.zdrowie.med.pl/bad_labor/badania/b_moczu.html

buziaki

Dzięki Myfa uspokoiłaś mnie troche tym razem w moczu nie miałam czerwonych krwinek tylko coś
tam przy białych namazgrolili :)

bialymi nie martw sie bo w ciazy jest ich duzo wiec i gdzies musza uciekac ;-) jak jest strasznie duzo wtedy infekcja moze byc....

Ja juz w takim wypadku nie pisze swoich "madrosci" o wynikach, bo Myfa zrobila to super :-)
A poza ty,m to nadaje sie dzisiaj tylko na przerobienie na kotlety mielone. Nie spalam cala noc, bo wlamali nam sie do samochodu ;-( Na parkingu strzezonym!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zabawili sie niezle, ale nawet nie chce mi sie o tym pisac. Dobrze, ze ja mam swoje autko to przynajmniej mam czym dzisiaj do lekarza dojechac.

reklama
O kurcze Kira - współczuję. To jest coś okropnego.Nam też sie włamali kiedyś nei tylko do samochodu ale rzneiż do domu...brrrr... nie zabrali nic poza dla nich nawet niezbyt kosztownymi drobiazgami .Dla mnie miały one wartość sentymentalna, dla nich w zasadzie żadną... a już świadomość, zę grzebali w moich osobistych rzeczach.......brrrrrrrrrrrrrrr Bardzo Ci współczuje Kira.A swoja droga jaką odpowiedzialność za to poniesie własciciel parkingu, któremu przeciez płaciliście za pilnowanie Waszego auta?!!!!!!!!!!!!!

Do góry