reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Po wizycie u gina.

No to sie melduje :-)
Szyjka nadal dlugasna i zamknieta, wiec skurcze jednak nie sa takie grozne.
Lekarz stwierdzil, ze wlasciwie na tym etapie ciazy moga sie pojawiac pojedyncze twardnienia brzuszka, ale nie moga miec regularnego charakteru. Gdybym miala jeszce kiedys takie regularne napady, jak mi sie zdazylo dwa razy, to mam sie stawic na izbe przyjec i na biezaco zobacza, co to dokladnie jest i wtedy podejma decyzje.
Na razie dostalam nospe 3 razy dziennie po jednej i dodatkowo w razie skurczy. Chcial tez przepisac fenoterol, ale wpisal tylko takie zalecenie w karte ciazy, a decyzje ostateczna zostawil ginowi prowadzacemu, do ktorego ide we wtorek. Nie musze lezec plackiem, ale mam w ciagu dnia przynajmniej 3 razy klasc sie na jakies pol godzinki dla rozluznienia macicy, no i unikac stresow, zmeczenia, wysilku, podnoszenia etc.
Generalnie to mi ulzylo, bo jak juz Wam pisalam, polozna niezle mnie wczesniej nastraszyla.

reklama
A ja w ramach długiego weekendu jadę do Krakowa z meżusiem odwiedzic małego Oskarka ;)
wsadzam tyłek w InterCity i dawaj wracamy we wtorek ;) ale fajnie!!!

Misiaqu błagam Cię, chyba już ze 125 razy babeczki Cię pytały, a ja 126 zapytam, bo nie mogę odnaleźć, jak to leciało z tymi wynikami glukozy? Odebrałam dzisiaj swoje i chyba mi coś nie bardzo się mieszczą w normie wyszło 76 a po godzinie 124 mg/dl. Nie wiem czy już mam panikować?

reklama
Gdzie tam Dynia :) ja jak zrobiłam sobie test na obciążenie 50 g glukozy, to na czczo miałam 90 mg/dL a po godzince 132 mg/dL.

Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące:

* stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy, poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a 180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu 50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego.

* jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik testu diagnostycznego (obciążenie 75 g glukozy) jest prawidłowy – należy wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny.

Także wsjo w porządku u Ciebie :)

Do góry