Abstrahując już od osoby, która wywołała na forum taki szum, pozwolę sobie coś napisać w tym temacie.
Forum ma służyć jako wsparcie, zwłaszcza tego typu forum, dla przyszłych/aktualnych mam. Nie sposób się nie zgodzić z w/w wpisami związanymi z nieodpowiedzialnym zachowaniem, ale dwa posty, które zawierają krytykę wystarczą. Nie zawsze słowa, w których, aż kipi od oburzenia pozwalają się zmobilizować i coś zrobić, tutaj pójść do lekarza. Często dają odmienny efekt, pt. "Skoro tutaj mnie tak potraktowano, to co powie lekarz, pewnie też na mnie nakrzyczy! Dam sobie spokój i zostawię sprawy takimi jakie są". Dlatego uważam (jest to moje zdanie i nie wszyscy mogą się z tym zgadzać), że lepszy efekt dadzą słowa wsparcia i otuchy, czyli: "Wizyta u lekarza rozwieje Twoje wątpliwości, pozwoli Ci pozbyć się lęków, nie są to przyjemne sprawy, ale pozwolą Ci kontrolować ciążę, zdrowie Małego/Małej i Twoje."
Każda z nas ma prawo czuć oburzenie pomieszane z niedowierzaniem, ale czasami warto pewne rzeczy pozostawić dla siebie, tym bardziej, że dwie osoby napisały mądre posty w tym temacie (ukłony w stronę Antkowej) i po co więcej?
Wspierajmy się dziewczyny, pomagajmy sobie i starajmy się zrozumieć. Nawet jak będą na tym forum takie sytuację jak ta ostatnia. Lepiej można pomóc dając kilka rad, niż krzykiem i nie oszukujmy się, ale i ostrą krytyką. Pomyślcie ile jest osób, które czytają to forum, a nie wypowiadają się, a ile jeszcze wejdzie powielając schemat "nieodpowiedzialnej w ciąży." Myślę, że lepiej jak szczerze opowiedzą o swoich lękach, bo wtedy daje to dziewczynom, które mają większe doświadczenie w byciu mamą, pole manewru, bo pomogą, wytłumaczą, dodadzą otuchy.
Tak to widzę, mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam swoim postem.
Pozdrawiam i życzę zdrowia,
P.