Ptaszynko nie martw się, bardzo często tak jest, że jeden lekarz coś widzi a późńiej się okazuje, że nic takiego nie było. Oczywiście lepiej chuchać na zimne i liczyć ruchy a zobaczysz we wtorek że wszystko w porządku.Trzymam w kciuki a Ty słonko zrelaksuj się do tego czasu, polecam dobrą lekturkę, kąpiel, filmik aby jak najszybciej czas zleciał.
reklama
Ptaszyna, trzymam kciuki, żeby na tym kolejnym badaniu wyniki były pozytywne, trzeba być dobrej myśliTak jak pisze Olivca różnie z tymi pomiarami usg bywa.
Fioletowa to miłego leżakowania i fajnie że wyniki w porządku
Fioletowa to miłego leżakowania i fajnie że wyniki w porządku
Ostatnia edycja:
veritaserum71
Fanka BB :)
Hej dziewczynki :-)
Dawno mnie tu ie bylo (Iwon, przepraszam)
Po pierwsze wlasnie dogorewam po jednej z najtrudniejszych nocy w moim zyciu. Wczoraj zlapala mnie straszna migrena i trzymala cala noc. Zwalam to na wczorajsze niskie cisnienie (okropna pogoda),
Po drugie w srode bylam u gina, i troche sie podlamalam. Mam cukrzyce ciazowa, w poniedzialek do szpitala. Moj chlopiec w 33tyg wazy ponad 2700. Lekarz twierdzi, ze jak doczekam z porodem do 20 czerwca to bedzie dobrze (termin mam na 19 lipca). Ogolnie z pomiarow USG wyszlo, ze jestem w 40tyg i 3 dni
Szok.
Czytalam o Kasiurce i mam nadzieje, ze wszystkoulozy sie dobrze. Wlasciwie to jestem tego pewna :-)
Odezwe sie z wiesciami jak wroce ze szpitala.
Pozdrawiam wszystkie mamuski. Trzymajcie sie zdrowo
Dawno mnie tu ie bylo (Iwon, przepraszam)
Po pierwsze wlasnie dogorewam po jednej z najtrudniejszych nocy w moim zyciu. Wczoraj zlapala mnie straszna migrena i trzymala cala noc. Zwalam to na wczorajsze niskie cisnienie (okropna pogoda),
Po drugie w srode bylam u gina, i troche sie podlamalam. Mam cukrzyce ciazowa, w poniedzialek do szpitala. Moj chlopiec w 33tyg wazy ponad 2700. Lekarz twierdzi, ze jak doczekam z porodem do 20 czerwca to bedzie dobrze (termin mam na 19 lipca). Ogolnie z pomiarow USG wyszlo, ze jestem w 40tyg i 3 dni
Szok.
Czytalam o Kasiurce i mam nadzieje, ze wszystkoulozy sie dobrze. Wlasciwie to jestem tego pewna :-)
Odezwe sie z wiesciami jak wroce ze szpitala.
Pozdrawiam wszystkie mamuski. Trzymajcie sie zdrowo
oj veritka Twoje za duże moje za małe, nie może ta mama natura jakoś sprawiedliwiej tego rozplanować? Mi pani na usg powiedziała (był to 32 tydzień ciąży) że maleństwo troszkę malutkie bo tylko 1650. Oczywiście od razu czułam się winna, ze pewnie to przez te puste kalorie moich zachciewanek.... Czekam na następny skan za 3-4 tygodnie.
verita - nie jestem lekarzem i nie znam się tak bardzo ale tak na chłopski rozum to jakoś dziwnie określili Ci ten wiek fizjologiczny z pomiarów. 2700g to 40 tydzień?? - przecież normalnie dzieci które rodzą się o czasie mają wagę ponad 3 kg? mój mały w 32 tyg (wówczas trwającym, a na USG mam wpisany 31 tydz) ważył 2215 g i mam do USG dołączona siatkę centylową z której wynika że tylko leciutko ponad normę jest - ale on od początku jest jakieś 1,5-2 tyg do przodu. z tej samej siatki centylowej wynika, że teraz (36 tydz) powinien ważyć między 2800 a 3000g - to ja już nic nie rozumiem..
matylda1405
Lipcowe mamy'09
Chyba to bardziej chodzi o obwod glowki i brzuszka i dlugosc kosci udowej... i na tej podstawie okresla sie przyblizona wage i wiek plodu... Ale przeciez to i tak nie znaczy, ze wieksze dziecko trzeba rodzic w 36 tygodniu a mniejsze w 44 tygodniu, bo wtedy wszystkie dzieci rodzilyby sie rowne.
Moze ma to wieksze znaczenie u osob, ktore nie sa pewne kiedy doszlo do zaplodnienia (nieregularne miesiaczki itd.) i dosyc pozno odwiedzily lekarza - na podstawie wielkosci dziecka lekarz typuje przyblizona date porodu...
Takie moje gdybania
Moze ma to wieksze znaczenie u osob, ktore nie sa pewne kiedy doszlo do zaplodnienia (nieregularne miesiaczki itd.) i dosyc pozno odwiedzily lekarza - na podstawie wielkosci dziecka lekarz typuje przyblizona date porodu...
Takie moje gdybania
Dziewczyny z tego co ja juz zrozumailam ostatnio, to przy cukrzycy ciazowej dzieci za szybko przybieraja na masie i grozi dziecku makrosomia. I to dlatego kieruje sie ciezarna do szpitala. MATI - ja jestem ciezarna , ktora dosc pozno dowiedziala sie, ze jest w ciazy :-)Bo na usg takim , na ktore mialam isc tak kontrolnie jak co roku lekarz nic nie zauwazyl, zeby tam mala istotka rozwijala sie :-) I tak jeszcze dlugo chodzial pewna ,ze nie jestem w ciazy. I date porodu mialam wyliczana na podsawie miesiaczki, ale tez mialam tez sparwdzana z testu krwi, ktory dosc dokladnie okresla ile plod ma tygodni :-) VERITA - trzymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze i zebys jak najdluzej zostala w dwupaczku!!!
veritaserum71
Fanka BB :)
:-)
Lekarz ocenil 40tydz ciazy wlasnie po wymiarach, jak pisala matylda:-)
Co do tego ze jestem w 33tyg nie ma zadnych wtpliwosci. Jestem na 100% pewna (znam nawet date poczecia) Tylko maluch chce sie ze mna szybcie zobaczyc Zobaczymy jak to bedzie.
Maluszek jest tak duzy wlasnie ze wzgledu na cukrzyce, ktora dopiero teraz potwierdzil lekarz. Wczesniej wszystko bylo ok. Na poczatku maja Maly mial 1700, w niecaly miesiac pozniej 2700. Wtedy wlasnie zaczelam miec problemy z cukzyca ciazowa i maluch tak gwaltownie pzybral na wadze.
To dlatego lekarz prognozuje wczesniejsze rozwiazanie.
Lekarz ocenil 40tydz ciazy wlasnie po wymiarach, jak pisala matylda:-)
Co do tego ze jestem w 33tyg nie ma zadnych wtpliwosci. Jestem na 100% pewna (znam nawet date poczecia) Tylko maluch chce sie ze mna szybcie zobaczyc Zobaczymy jak to bedzie.
Maluszek jest tak duzy wlasnie ze wzgledu na cukrzyce, ktora dopiero teraz potwierdzil lekarz. Wczesniej wszystko bylo ok. Na poczatku maja Maly mial 1700, w niecaly miesiac pozniej 2700. Wtedy wlasnie zaczelam miec problemy z cukzyca ciazowa i maluch tak gwaltownie pzybral na wadze.
To dlatego lekarz prognozuje wczesniejsze rozwiazanie.
dziewczyny na pewno wszystko będzie dobrze, usg nie jest aż tak dokładnym badaniem, milimetr w tą czy w tą podczas zaznaczania i wychodzą zupełnie różne wyniki
trzymam kciuki za pomyślne wieść przy następnych wizytach...
trzymam kciuki za pomyślne wieść przy następnych wizytach...
reklama
Olivca, nie rozumiem czemu lekarz powiedział ci że 1650g w 32 tc to mało moja córcia w dokładnie 31t1dz ciąży miała ok 1700g, USG oglądało 3 lekarzy i wszyscy mówili że to waga idealna jak na ten wiek
Jakiś czas temu wklejałam tu takie wytyczne z centylami o których dzieciach można powiedzieć że są duże a o których że są małe i tam też wyszedł właściwie sam środek. Jak znajdę tego mojego posta to wkleję jeszcze raz
Veritaserum, Ty też się nie martw. Tak jak piszą dziewczyny, każdy milimetr w pomiarach robi bardzo dużą różnicę, więc może nie jest tak źle
Mojej koleżance w 36tc lekarz powiedział że jej córka jest totalnie nieproporcjonalna, ma wodogłowie i w ogóle całą masę strasznych rzeczy, chociaż przez całą ciążę wszystko było idealnie. Dziewczyna przepłakała 3 dni dopóki nie poszła na kolejne USG do innego lekarza - oczywiście wszystko było jak najbardziej prawidłowo a dziecko urodziło się zdrowe.
Więc dziewczynki kochane, jak usłyszycie jakieś niefajne rzeczy to zanim zaczniecie się załamywać idźcie do innego lekarza
Jakiś czas temu wklejałam tu takie wytyczne z centylami o których dzieciach można powiedzieć że są duże a o których że są małe i tam też wyszedł właściwie sam środek. Jak znajdę tego mojego posta to wkleję jeszcze raz
Veritaserum, Ty też się nie martw. Tak jak piszą dziewczyny, każdy milimetr w pomiarach robi bardzo dużą różnicę, więc może nie jest tak źle
Mojej koleżance w 36tc lekarz powiedział że jej córka jest totalnie nieproporcjonalna, ma wodogłowie i w ogóle całą masę strasznych rzeczy, chociaż przez całą ciążę wszystko było idealnie. Dziewczyna przepłakała 3 dni dopóki nie poszła na kolejne USG do innego lekarza - oczywiście wszystko było jak najbardziej prawidłowo a dziecko urodziło się zdrowe.
Więc dziewczynki kochane, jak usłyszycie jakieś niefajne rzeczy to zanim zaczniecie się załamywać idźcie do innego lekarza
Ostatnia edycja: