reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

Witam.
Ja miałam wizytę wczoraj. Niby wszystko dobrze ale mam jakiś taki niesmak po niej. Miałam ostatnio bóle dość mocne. Lekarz mnie zbadał, wszystko sprawdził i stwierdził że na szczęście nie skraca się szyjka macicy ( co mogły sugerować takie bóle). Wyrysował mi wszystko ładnie i powiedział że zapewne spowodowane były one rozszerzaniem się wiązadeł itp.
Niby wszystko ładnie. Ale zmartwiło mnie że każe mi jeszcze w tym miesiącu przyjść na drugą wizytę na jakieś specjalne USG (z dodatkowym badaniem). Czy miałyście jakieś dokładne badanie USG że konieczne jest w 32 tc ??
Pewnie szukam dziury w całym ale jakoś ostatnio tak mam :zawstydzona/y:

reklama
Iza USG które są obowiązkowe to po 12 tygodniu, połówkowe czyli po 20 i ostatnie po 32 tygodniu. Te musisz mieć zrobione, bo to są Usg genetyczne.Lekarz sprawdza jak się narządy rozwinęły u maluszka i jak sam maluszek rośnie.
Ja chodzę prywatnie i lekarz praktycznie na każdej wizycie mi robi usg ale nie podaję wymiarów tylko najwyżej słucha serduszka lub płeć określał. Także nie masz się co martwić.

Dzięki dziewczyny.:-) To już się nie martwię na zapas. Oby tylko mój szkrab był zdrowy to i 3 razy w m-cu mogę łazić.

ja czytałam, że w trzecim trymestrze to lekarz może chcieć żeby przychodzić na wizyty co 2 tygodnie...
ja już się nie mogę doczekać tego lipca, a wiem że przy tych dwutygodniowych wizytach to czas jednak leci szybciej ;-)

ja już chodzę co 3 tyg., pewnie później będę musiała zacząć przychodzić co 2 tyg. (to będzie już początek czerwca!), od 34tc KTG raz w tygodniu ze względu na cukrzycę.
co do USG to podobno dobrze też zrobić ok 36 tc żeby dokładnie określić wielkość Maluszka, bo przez te 8-9 tygodni od 31-32 tc duuużo może się w tej istotnej kwestii zmienić ;-)
ja teraz na USG idę 13.05, czyli dokładnie za tydzień, to będzie 31t1dz.. Ostatnio Małą widziałam 25.02 więc nie mogę się już doczekać :-)

Ja z kolei idę na usg jak będę miała 33t4d więc jeszcze trochę...... ale też już nie mogę sie doczekać....

ja też mam miec USG w 32 tc. Z tego co oamietam w I ciązy pod koniec chodziłam co 2 tyg. więc teraz pewnie też tak będzie zwłaszcza przy cukrzycy...

reklama
U mnie póki co zaczęły się wizyty co 3 tygodnie. I badanie moczu i morfologii tez ciut częściej niż do tej pory. Ja pomiary miałam wykonane przy poprzedniej wizycie... tzn. główka, serducho oczywiście, brzuszek, nóżki..... Ale teraz tez będę prosić o usg...

Do góry