reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

reklama
Dzieki dziewczyny za info. jutro bede wiedziec o co prosic :-) Czasem lekarze w prywatnych klinikach nie znaja cen lekow, wiec teraz bede mogla troszke swojemu gin. podpowiedziec co chce.
Wlasnie Clotrimazdum pamietamj,ze to jest dosc tanie i dobre.Tylko kompletnie zapomnialam tej nazwy. cos kojarzylam ,ze na C :-D dzieki!!!

Lactacyd - do podmywania to stosuje, od czasu zabiegow jakie mialam. A nivea tez jest super!! Zawsze saszetki biore jak jestem u gin. i biore na wyjazdy :tak:

A lactovaginal no, ze kurcze lezy w apteczce. Zapomnailam o tym, ale chyba sie przeterminowal hehe

Dziekuje :tak::tak:

U mnie tez coś się przyplątało. Lekarz stwierdził że nic groźnego ale dostałam natamycyne na podleczenie. Zobaczymy jaki będzie rezultat ale faktycznie w ciąży ciężko jest przez całe 9 m-cy nie złapać jakiej infekcji zwłaszcza jeśli sie ma ciągłe upławy tak jak ja :confused2:
Dobrej nocki

Wczorajsza wizyta poszla superkowo wiec sie chwale ;) Glukoza wypita, serduszko, przeplywy wszystko wyglada ok, a malenstwo rosnie i dzielnie kopie... I ma juz cale 1142 g :-) Wiec rosnie nam ten ciezarek w brzuchu coraz szybciej :tak: Jak wam pisalam to ostatnio czulam malenstwo bardzo bardzo nisko, wczraj chcialam podpytac o to, a na KTG fiknelo takiego kozla, ze juz go b wysoko czulam, pozniej mi juz tylko gin na USG pokazal, ze nozki ma do gory... A dzisiaj od rana znow mnie kopie po pecherzu, takie to male sprytne stworzonko z niego jest ;-)

A co do plynow do higieny intymnej, ja bardzo lubie z serii AA, sa antyalergiczne ogolne b dobre (jak dla mnie) i dosc tanie, uzywam to na zmiane z Lactacydem i jestem zadowolona.

Ostatnia edycja:
Dzieki dziewczyny za info. jutro bede wiedziec o co prosic :-) Czasem lekarze w prywatnych klinikach nie znaja cen lekow, wiec teraz bede mogla troszke swojemu gin. podpowiedziec co chce.
Wlasnie Clotrimazdum pamietamj,ze to jest dosc tanie i dobre.Tylko kompletnie zapomnialam tej nazwy. cos kojarzylam ,ze na C :-D dzieki!!!

Lactacyd - do podmywania to stosuje, od czasu zabiegow jakie mialam. A nivea tez jest super!! Zawsze saszetki biore jak jestem u gin. i biore na wyjazdy :tak:

A lactovaginal no, ze kurcze lezy w apteczce. Zapomnailam o tym, ale chyba sie przeterminowal hehe

Dziekuje :tak::tak:

Ja przed ciążą na własną rękę uzywałam Clotrimazolum,bo raz mi lekarz przepisał, a potem juz jak potrzebowałam ,bo coś tam mi przeszkadzało sama go kupowałam, jeszcze są tabletki dopochwowe Clotrimazolum.
Kiedys jeszcze stosowałam globulki z propolisem, ale powiem,ze piekło strasznie odrazu po zastosowania, ale pomogły. A tuz przed ciążą moja Pani ginekolog dala mi tez Nistatyne. Trzy tabletki od poniedziałku do srody zażyłam, a w czwartek doszło do zapłodnienia :-D. Bo mialam podejrzenie,ze cos mi dolega,a czytałam,ze stan zapalny moze powodować problemy z zajsciem w ciazy i w moim przypadku chyba takie krótkie leczenie chyba pomoglo :-D
Z tego co pamiętam to Clotrimazolum w ulotce ma napisane,ze nie stosować w ciąży,ale jak lekarz przepisał to chyba wie co robi, co nie??:tak:

a co do trzymania niektórych leków dopochwowych w apteczce, to niektóre wymagają trzymania w lodówce, m.in. Lactovaginal i Nistatyna:tak:

Natoiast jezeli chodzi o płyny do higieny intymnej, to uzywałam kiedyś płyn AA,ale od 3 lat uzywam Lactacyd, jest droższy od innych,ale bardzo wydajny.
A jeszcze, w momencie jakiegoś stanu zapalnego używa do podmywania się szarego mydła

Co do uzywania Clotrimazolum w ciazy- chyba w 3 miesiacu dostalam od gina tutejszy odpowiednik polskiego Clotrimazolum (praktycznie identyczny sklad) i tutaj na ulotce nie pisalo nic o przeciwskazaniach do stosowania w ciazy... Wiec wydaje mi sie ze jest to jak najbardziej bezpieczny lek :tak:

reklama
Juluszka
clotrimazol jest zakazany w pierwszym trymestrze, natomiast w drugim i trzecim można, jest to jest z grupy B czyli nie udowodniono szkodliwego wpływu na dziecko i jeśli szkody wywołane infekcją mogą przewyższyć ryzyko ze stosowania tego leku to lepiej użyć leku bo grzybek w ciąży może być groźny,
jak mi lekarz przepisał to trochę poczytałam na necie o tym i wiem że lekarze stosują ten lek ale nie na początku, zwłaszcza że nystatyna która jest całkowicie bezpieczna, u mnie pomogła na 2-3 tygodnie i był nawrót

Lactovaginal to nie jest lek typowy na grzybicę, stosuje się go raczej po wyleczeniu lub profilaktycznie, choć mi na samym początku ciąży gdy infekcja była lekka to lekarz kazał brać tylko to i przeszło po kilku dniach, tyle że niedługo wróciło

Do góry