reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

Chodzi mi tylko o to czy usg w 12 tyg 6 dniu jest bardzo dokladne i czy jak bylam na usg wlasnie w 12 tyg 6 dniu a z usg wynikalo w zaokragleniu z jednego pomiaru 12 tyg z drugiego 12 tyg i z trzeciego 13 tyg to cZy to wyklucza w 100% zajscie w ciaze ponizej 14 dnia cyklu???!!! bo usg z tego co wiem liczy wiek dziecka po rozmiarach + 2 tyg i wychodzi dzien miesiaczki. Prosze o opowiedz a nie krytyke, dziekuje:)

reklama
Ale sie wlasnie zagotowalam :wściekła/y:
Dzwonilam do przychodni i w recepcji poprosilam o polaczenie z moja doktor prowadzaca a recepcjonista mi na to, ze nie ma prawa przelaczyc mnie do lekarki i ze moge do niej zadzwonic na prywatny numer jezeli mi go podala.
Wkurzylam sie. Powiedzialam, ze numer kom. doktor jest na kazdej recepcie i ze wlasnie te recepty zrealizowalam. A on mi na to ze mu przykro i mnie nie polaczy.
Do jasnej cholery. Wkoncu lekarka jest na "dyzurze" bo wlasnie przyjmuje pacjentki a ten pala... nie chce mnie z nia polaczyc :angry:

Wam tez sie to zdazylo? Przeciez to moglo byc cos bardzo waznego (a w ciazy wszystko jest wazne)

A teraz cholera nie wiem co robic. Lekarka kazali mi sie do niej zglosci 2tyg po pierwszej wizycie w szpitalu (15 stycz) czyli na poczatku lutego. Przepisala mi duphaston 2 razy dziennie. Teraz zabraknie mi go w polowie miesaca i nie wiem czy mam poprostu przestac go brac czy moze zmniejszyc dawke do 1 dziennie:baffled:
Jedno pytanie i mialabym problem z glowy.:wściekła/y:
Za ostatnia wizyte zaplacilam 160€ i nie moge sobie pozwolic na wydanie kolejnych 80€ tylko po to zeby zapytac co mam robic:wściekła/y:
Cholera jasna. Polacy. Przepraszam, ale za granica z kazdej strony kase ciagna:angry:

Ale mam do Was pytanie (juz sie wyzalilam, wiec milepiej :-))
16 stycznia mam ustalona wizyte z USG genetycznym (w polskiej przychodni, znowu poleci kasy, ale musze miec pewnosc ze wszystko jest dobrze) Specjalista ma przyleciec do Dublina i przyjmuje tylko 2 dni.
Z drugiej strony dostalam wlasnie potwierdzenie przyjecia do szpitala i tam wyznaczono mi pierwsza wizyta na 15 stycznia :baffled:
Takze wyjdzie z tego, ze bede miala 2 USG dzien po dniu:szok:
Nie moge zmienic ai jednej ani drugiej wyzyty a mam obawy co do szkodliwosci tak czestego USG.:-(
Mam mentlijk w glowie. Tutaj w szpitalach nie robia USG dopochwowego (wogole w czasie ciazy nie zagladaja w te rejony, to wlasnie dlatego zdecydowalam sie na Polska lekarke prywatnie) czy takie przez brzuch jest mniej szkodliwe?

veritaserum71 co do usg to jak poczytalam troche to wszedzie pisze ze powinno sie robic max 3-4 razy przez cala ciaze, ale znam mamy ktore mialy co miesiac robione i dzieci sa zdrowe
co do usg dzien po dniu to mysle ze nie powinno zaszkodzic bo przeciez w szpitalach gdy ciaza jest zagrozona jest robione prawie co dzien
jezeli masz watpliwosci to zapytaj najlepiej lekarza powiedz ze mialas robione usg i on bedzie wiedzial najlepiej co zrobic i Ty bedziesz spokojniejsza

veritaserum
nie wiem dokładnie jak jest w z tym usg ale na początku ciąży byłam w szpitalu i w ciągu8 dni miałam 3 razy usg, więc myślę że nie powinno ci zaszkodzić zwłaszcza że to jednorazowa sytuacja

Dzieki dziewczyny :-)
Tez mysle ze nie zaszkodzi, tylko zeby mi dziecko nie ogluchlo od tych ultradzwiekow :-D
Troche mnie uspokoilysci. Bedzie dobrze. Ciekawe czy podczas USG genetycznego lekarz bedzie mogl juz stwierdzic plec (to bedzie 13 tyg 5dni)?
Fajnie byloby wiedziec.
Wiecie, ze Irandki nie wiedza az do porodu? Tutaj lekarze nie mowia.
Ma byc niespodzianka i juz.
Jak im powiedzialam, ze ja chce i bede wiedziec to sie wielce zdziwily. Ale co kultura...one poprostu wiedziec nie chca i nawet gdyby lekarz chcial im powiedziec to by sie bronily rekami i nogami :-)

Ja w pierwszej ciąży też nie chciałam usłyszeć tego od lekarza - bo przecież intuicja i matczyne serce podpowiadało mi że to chłopiec i już! Imię miałam wybrane tylko dla chłopca, drobne zakupy ciuszkowe raczej też, w snach zawsze był to chłopiec i tak tez się do niego zwracałam - i jakież było moje zdumienie kiedy okazało się że mam córkę :) w pierwszej chwili nie wierzyłam :)))

Agorana teraz dopiero zauważyłam, że Ty masz już dużą pannicę w domu:-) Będziesz miała super pomoc, zazdroszczę:tak::-)
Córka się cieszy, że będzie miała rodzeństwo??

Ale sie wlasnie zagotowalam :wściekła/y:
Dzwonilam do przychodni i w recepcji poprosilam o polaczenie z moja doktor prowadzaca a recepcjonista mi na to, ze nie ma prawa przelaczyc mnie do lekarki i ze moge do niej zadzwonic na prywatny numer jezeli mi go podala.
Wkurzylam sie. Powiedzialam, ze numer kom. doktor jest na kazdej recepcie i ze wlasnie te recepty zrealizowalam. A on mi na to ze mu przykro i mnie nie polaczy.
Do jasnej cholery. Wkoncu lekarka jest na "dyzurze" bo wlasnie przyjmuje pacjentki a ten pala... nie chce mnie z nia polaczyc :angry:
Veritaserum, to bardzo dziwne, ze nie chciała Cię połączyć z lekarką na dyżurze, nie jeden raz dzwoniłam w ten sposób do mojego lekarza i nigdy nie robiono mi problemów. Na Twoim miejscu zadzwoniłabym jeszcze raz do tej przychodni, jest szansa, że trafisz na inną konsultantkę, nie służbistkę, bo nie sądzę, aby mieli takie procedury.

Odnośnie płci moje przeczucie w poprzedniej ciąży mnie nie myliło, miał być chłopiec i urodził się chłopiec. Zaś teraz w tej Perełce, którą widzę na monitorze usg widzę po prostu dziewczynke :-)
A teraz wrażenia po dzisiejszej wizycie, Otóż moja dzidzia ma prawidłowe wymiary, dobrze się rozwija, ma już prawie 7 cm.:-D dzięki Bogu. Poza tym spała podczas badania i przez sen ruszała rączką, tak jakby chciała włożyć paluszka do buzi (ciekawe czy będzie taki sam ssaczek jak mój synuś) a lekarz nawet stwierdził, że się uśmiecha :-D:-D:-D.

Słuchajcie ja tak teraz dopiero mogę sobie pogadać z moją mamą typowo o sprawach ciąży i innych takich kobiecych....:happy: Zawsze byłyśmy bardziej jak przyjaciółki i dlatego nie mamy przed sobą żadnych tajemnic ale do rzeczy.....
Mówiłam jej o usg, jaki teraz sprzęt i w ogóle. Słuchała z czystym zainteresowaniem. Śmiała się z nas że już teraz chcieliśmy znać płeć dziecka. Kiedyś tego nie było i kobiety jakoś normalnie żyły w nieświadomościach.... Ach, te czasy....:-D
A ja co miesiąc usg, na początku miałam robione tylko dopochwowo a ostatnie już przez brzuszek. Będąc w szpitalu w pierwszej ciąży usg miałam wykonywane 3 razy w ciągu jednego dnia tak więc nie wierzę że jest to szkodliwe.
Podziwiamy z M. cud sprzętów lekarskich:tak::tak:

Impresja Wiosenna gratulacje!!!

reklama
A

A teraz cholera nie wiem co robic. Lekarka kazali mi sie do niej zglosci 2tyg po pierwszej wizycie w szpitalu (15 stycz) czyli na poczatku lutego. Przepisala mi duphaston 2 razy dziennie. Teraz zabraknie mi go w polowie miesaca i nie wiem czy mam poprostu przestac go brac czy moze zmniejszyc dawke do 1 dziennie:baffled:
Jedno pytanie i mialabym problem z glowy.:wściekła/y:

Miałam podobną sytuację teraz w okresie okołoświątecznym. Zabrakło mi duphastonu i wtedy po prostu inny gin mający dyżur w Klinice wypisał mi receptę.
Na własną rękę nie decydowałabym się na Twoim miejscu na zmniejszanie dawki.
Jeśli nie masz możliwości zdobycia recepty na duphaston od gina to może internista pomoże?

A swoją drogą mam pytanie do dziewczyn przyjmujących Duphaston- zauważyłyście że strasznie podrożał??? Na początku grudnia płaciłam 37 zł za opakowanie a pod koniec roku już 43 zl:szok::szok::szok::szok:
W moim przypadku to ogromna różnica bo jedno opakowanie wystarcza mi tylko na 3 dni:baffled::baffled::baffled:

Do góry