reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

Ja też właśnie wróciłam z usg :) Do tej pory bardzo nieśmaiało się udzielałam ale mam nadzieję że już nic złego się nie wydarzy :)))
Dzisiaj kończę 11 tydzień, lekarz wykonał badanie przezierności pomomo że maluszek ma dopiero 4,38 cm a badanie wykonuje się przy wymiarze 4,5 cm
Przeziernośc wynosiła 0,62 mm więc uznał że przez tydzień nie zmieni się aż tak drastycznie aby przekroczyc 2,5 mm i nie ma potrzeby powtarzania za kilka dni. Co o tym myślicie?

reklama
me_ga
ja jutro też kończę 11 tydzień i mam mieć badanie przezierności,
poza tym czytałam że to badanie się robi od 3,8 cm więc myślę ze twój wynik jest wiarygodny i na pewno wszystko jest dobrze:-)

kleo_mk / me_ga bardzo sie cieszę Waszym szczęściem, USG genetyczne to chyba jedno z najbardziej stresujących badań (???) przynajmniej tak mi się teraz wydaje bo ja mam jeszcze dwa dni czekania (wizyte mam dopiero w czwartek o 18). Pozdrawiam Was i Maluszki w brzuszkach :)

Ja mam wyznaczone badanie genetyczne na 15 stycznia. Bedzie u mnie wtedy 13tyg i 4dni. Czy to nie za pozno? Bo widze, ze wy mialyscie to badanie wczesniej.

Nawet gdybym chciala nie mogla bym wykonac go wczesniej, bo specjalista przylatuje tylko na 2 dni i to zadko, ale zastanawiam sie czy pomiar bedzie wiarygodny.
Niebardzo sie na tym znam. Lekarka mowila, ze nie musze wykonywac tego badania, ale jak chce to...no wiecie. NIc wiecej mi na ten temat nie powiedziala.

Me_ga, jak lekarz mówi, że nie ma potrzeby, to widocznie nie ma, ale ja znam siebie i wiem, że dla spokoju pewnie bym powtórzyła...Ale to przez nieprzyjemne doświadczenia z poprzednich ciąży, teraz jestem nadwrażliwa i najchętniej bym robiła wszystkie możliwe badania, i to po kilka razy...:baffled:

veritaserum to badanie wykonyje się pomiędzy 11 a 14 tyg ciązy, więc OK.

kleo_mk zgadzam sie z Toba dla pewności nie zaszkodzi powtórzyc badania.

Ja sie przyznam, że chodze niezalenie do dwóch lekarzy(z ubezpieczenia i prywatnie), mam załozone dwie karty ciąży i oczywiście jeden gin nie wie o drugim (cos jak skok w bok :) ) więc wszystkie badania mam robione podwójnie - w czwartek pierwsze USG genetyczne, a pod koniec 13 tc kolejne.

to teraz ja sie zaczynam marwic bo ja kolejne badanie mam 27 stycznia, to bedzie 14 tydzien i 5 dzien. i moj gin nawet nie wspomnial o badaniach genetycznych. ufam mu ale nie wiem czy to nie zapozno

Ja mam USG w sobotę. Wg OM będzie to 14tyg2dni, a wg usg 13tyg4dni... Też zastanawiam się, czy to nie za późno... Lekarz kazał mi przyjść w 13 tyg... Tylko nie zapytałam się właśnie, czy w 13tyg wg OM, czy USG. Ale mam nadzieję, że nie ma to wielkiego znaczenia. :happy:

Poza tym już zaczynam panikować, czy wszystko będzie ok... :angry::angry::angry::angry:

A ja nawet nie wiedzialam, ze jest cos takiego jak usg genetyczne dopoki o tym nie napisalyscie :( O przeziernosci tez dowiedzialam sie od Was. Musze znalezc gdzie mozna wykonac to badanie i koniecznie je wykonac. Nie wiem tylko dlaczego piszecie, ze robi sie je w tak wczesnej ciazy ... w necie znalazlam inne informacje:
"Badanie to wykonujemy pomiędzy 11. a 23. tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych wad w budowie DNA, wielu chorób genetycznych i wad rozwojowych płodu. Poddać się mu mogą Pacjentki w każdym wieku. USG genetyczne ce****e wysoki poziom wykrywalności chorób: ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau."

reklama
A jesli chodzi o przeziernosc to nie wiem jak to jest do konca ale moj lekarz twierdzi, ze to badanie nie jest wiarygodne... powiedzial wrecz, ze wiele dzieci (plodow) zostalo niepotrzebnie usunietych, bo mialy zla przeziernosc a pozniej sekcja wykazala, ze byly calkowicie zdrowe.
Moj maluszek ma 1 mm przeziernosci i lekarz powiedzial, ze to jest OK ale jakby nawet nie bylo w normie to on by sie tym nie martwil.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry