reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

A i jeszcze takie pytanko co do glukozy. Tak z ciekawosci :-) czy glukoza po 2h powinna byc nizsza niz po 1h czy wyzsza??
Glukoza po 1 godz powinna być wyższa niż po 2 godz, poniżej szczegółowe normy:

Prawidłowe wyniki na czczo powinny wynosić:
60 - 100 mg% (3,36 - 5,6 mmol/l)- wynik prawidłowy
101 - 125 mg % (5,61 - 7,0 mmol/l) - nieprawidłowa tolerancja glukozy
powyżej 126 mg% (powyżej 7,01 mmol/l) - cukrzyca ciążowa
Test przesiewowy doustnego obciążenia 50 g glukozy wykonuje się w 24 - 28 tygodniu ciąży. Po wypiciu glukozy należy odczekać godzinę, należy w tym czasie siedzieć, nie wolno nawet spacerować po korytarzu (ponieważ powoduje to spalanie glukozy i fałszowanie wyniku!!). Krew pobiera się po godzinie - wyniki:​
glukoza poniżej 140 mg% (poniżej 7,8 mmol/l)- wynik prawidłowy
glukoza na poziomie 141 - 199 mg% (7,81 - 11,0 mmol/l)- wynik nieprawidłowy, wymaga dalszej diagnostyki
glukoza powyżej 200 mg% (powyżej 11,1 mmol/l) - rozpoznanie cukrzycy ciążowej - skierowanie do diabetologa​

Test diagnostyczny doustnym obciążeniem 75 g glukozy wykonuje się w 32 tygodniu ciąży (po 4 tygodniach od testu przesiewowego) na czczo ( po 8 - 14 godzinnej przerwie w posiłkach). Na 3 dni przed wykonaniem dieta nie powinna być ograniczana, można jeść wszystko (przy ograniczaniu diety wynik będzie nieważny).​
Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym:
  • glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
  • glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
  • glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)
Wartości poniżej wskazanych oznaczają, iż nie stwierdza się cukrzycy ciążowej.

reklama
acha kurde to faktycznie modlic sie najlepiej i przynajmniej do 38 tygodnia nogi zaciskac. a pytam sie bo gin mowil ze ja urodzie przed terminem ale nie wiem co mialo to oznaczac.

tak jak mowisz, tak robimy, z kazdym tygodniem dzidzius jest mocniejszy, dojrzalszy i tylko to sie liczy
ja to sobie jeszcze wizualizuje ze mi sie szyjka zamyka ;-)

mi tez mowila ze "szkoda zeby nie donosic.... albo stracic" wiec licze na tym suwaczku kazdy tydzien i mam nadzieje na "chociaz do poczatku lipca"
damy rade :-) i sie okaze ze tylko nas tak troche postraszyli :-) i wtedy nawet nie beda zla

Co do wcześniaków - oczywiście najlepiej urodzić w terminie ale przecież teraz medycyna jest na takim poziomie że nawet dzieci urodzone duuużo za wcześnie rozwijają się normalnie - przy dzieciach bardzo wcześnie urodzonych trzeba się więcej nimi zajmować, przynajmniej na początku, żeby wesprzeć ich rozwój ale absolutnie nie oznacza to że takie dzieci na pewno do końca życia będą niepełnosprawne! Sama znam przypadki wcześniaków urodzonych w 29, 30 i 36 tc i wszystkie po osiągnięciu pewnego poziomu dojrzałości rozwijają się normalnie. Te najmłodsze ok 2 pierwsze miesiące spędziły w szpitalu ale teraz wszystko z nimi jest Ok.
Generalnie wydaje mi się że nasze dzieci dotarły juz szczęśliwie do takiego etapu, że nawet gdyby któreś za bardzo się pospieszyło to ma duże szanse na normalne życie :-)

czytałam że w 37 tygodniu można bezpiecznie rodzić, płuca dziecka są już dobrze rozwinięte w tym czasie

ale też słyszałam opinie że lepiej rodzić w 7 lub w 9 miesiącu, natomiast 8 jest bardziej niebezpieczny, ale wiadomo że w każdym przypadku może być inaczej

miejmy nadzieję że wszystkie dotrwamy do 9 miesiąca:tak::tak:

Moje wyniczki także oki,wszystko w normie :tak: najbardziej sie ciesze ze glukoza wyszla niska i ze mam juz to cholerstwo za soba ;-):-);-)...w przyszlym tyg usg i licze na prezencik na zająca i moje dzieciątko pokaże pipulkę albo siusiaczka :-D,przyznam sie że już powoli zaczyna mnie to męczyć bo czasami nie wiem jak mam sie zwracac do brzusia...tak bezpłuciowo :-(....

mam tak samo, a jak juz jestem na wizycie i slysze rewelacje o mojej szyjce to nawet nie mm glowy do usg... a potem kolejne dwa tygodnie chlopczyk czy dziewczynka?
a i rodzinka też by chciała wiedzieć i zakupy stoją w miejscu , bo czasem widze fajne ciuszki ale nie kupie np sukienki skoro nie wiem czy chlopak czy dziewczynka ...

Oj kobitki najważniejsze zeby było wszystko ok z dzidzią. Ja na usg tez bym sie pewnie nie dowiedziała gdyby nie doświadczenie doktora:tak:, ale on mi kazał poruszać na boki biodrami, połozyć sie na boku a mała nadal spała i miała nas totalnie w nosie. W końcu ją zaczęłam zaczepiać i się poruszyła i doktorek wtedy juz był pewny:-D Tak więc pokreccie się na tej kozetce i pozaczepiajcie. A jak nie to polecam coś słodkiego moja na to reaguje;-)

Viev faktycznie masz pecha, u mnie passa się odwrociła bo po po drugim tesście obciążenia glukozą jest ok, a więc cukrzycy nie dopisze do swojej rozpiski ciążowych dolegliwości, uffff

Heidi
gratuluję udanej wizyty

Kasiurek im poźniej urodziśz wcześniaka tym lepiej, a z tym ósmym miesiącem to jakaś bajka, bo zawsze lepszy ósmy niż siódmy, dziecko ma szanse przezycia od 25 tygodnia, z tymże może nie być do końca zdrowe, więc dziewczeta zaciskać nogi i o wczesniejszych poradoch mi tu nie myśleć

a tak na marginesie od 38. tygodnia przyjmuje się że dziecko urodziło się w terminie

Ja juz po kolejnych badaniach.
Echo serducha - tak jak ostanio wszystko ok pozrastalo sie :-) ; lenka caly czas nie zmienia pozycji ulozenia czyli nogami do dolu - mala trzyma niezly pion i nie chce z niego zrezygnowac.
Potem mialam usg dopochwowe - ocena szyjki macicy itp.i na 100% porod przed 34tyg mi nie grozi wiec moge spac spokojnie ....
Potem wizyta u urologa i znow badania - usg nerek jeszcze raz , ale po wypiciu 1,5l plynow - jak ja wytrzymam jak co chwile latam do toalety.
No i posiew moczy musze zrobic.

I najgorsze mam przejsc na diete lekkostrawna, ta co kiedys mialam zalecona przez lekarza. Wiec teraz to ja nie wiem jak przytyje!!!!
No spe codziennie 2 x dziennie brac jak brzuch nie boli jak boli to czesciej , no i parafine pic codziennie .

Co do grzybicy to juz dostalam specyfiki hehe

no a brzuchol boli troszke mniej jak wypilam na raz duzo coli :-) :-d

reklama
a ANTKOWA BARDZO DZIEKUJE ZA INFO O GLUKOZIE. JA WLASNIE SIE DZIWILAM ,ZE PO 1H MIALAM ZNACZNIE NIZSZA GLUKOZE NIZ PO 2H. CZYLI PO 2H DOPIEOR POSZLA DO GORY HEHEH

Do góry