natimove ja na temat kolek u dzieci moglabym ksiazki pisac, wysluchalam opinii wielu lekarzy i probowalam chyba wszystkiego :-( ale na mojego Dominika nic nie dzialalo, niestety :-( dzisiaj to sama niewiem czy to byly kolki czy uczulenie na moje mleko, bo jak mam byc szczera to przeszlo mu dopiero jak przestalam go karmic. Ale on sie darl od rana do wieczora, non stop przez 3 miesiace

koszmar jakis

dobrze ze w nocy spal

moge Cie pocieszyc tyle, ze to minie

udawalo mi sie zlagodzic czasem jego bole, napisze Ci kilka metod i rad pediatrow ktore stosowalam i omagaly - troche:
-karmic, nie na rzadanie i z jednej piersi, poniewaz na poczatku leci laktoza, a na koncu dopiero tresciwy pokarm, wiec jak dziecko pije troche z tej troche z tej piersi to nie najada sie tresciwym pokarmem, a byc moze bole brzuszka biora sie z tego ze dzidzius ma problem z trawieniem laktozy, ja na koniec w ogole to pierwsza czesc mleka odciagalam laktatorem, a potem karmilam.
-daj dziecku czas zeby strawilo pokarm, czyli nie karm za kazdym razem jak placze, jesli karmisz dluzej i rzadziej dziecko sie naje i zdarzy strawic, to wydalo mi sie logiczne i troche pomagalo :-)
-masuj brzuszek, delkatnie zgodnie z ruchem wskazowek zegara, najlepiej jak Ci lekarz pokaze jak
-robilam cieple oklady na brzyszek, nie bardzo cieple i na bluzke, albo takie termoforki do grzania, a jak nie pomagalo to go wsadzalam do wanienki, ciepla woda taka jak przy kapieli go uspokajala :-)
-sab simplex albo infacol(to mozesz dostac w Polsce) obydwa sa dobre
-lezenie na brzuszku, probij do skutku, przyzwyczai sie, na pczatek kladz go na chwile, jak placze lezac na brzuszku to tez sobie ten brzuszek masuje i gazy uciekaja
-wygazowywalam go tez pzred posilkami, uginajac nozki do brzuszka, baki z reguly szly jeden za drugim :-)
-a jak juz plakal to opieralam go o ramie chodzilam po pokoju i szumialam mu delikatnie do ucha :-) czasem wlaczalam suszarke albo szumiace radio, dziecko przyzwyczajone jest do szumu z brzucha, na krotki czas pomagalao :-)
Wazne jest to zebys sie z kims zmieniala jak dzidzius placze bez przerwy, bo to jest meczace, wtedy wyjdz, najlepiej z domu i sie pzrejdz, albo spotkaj z kolezankami, odstresuj sie, taki ciagly placz meczy i to masakrycznie :-(
Musisz probowac roznych metod, na kazdego dzidziusia co innego dziala i glowa do gory, wiem co to jest i moge Ci tylko powiedziec ze bedzie dobrze
Ale sie rozpisalam

mam nadzieje, ze cos pomoze