reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

Moniqa sa testy na inteligencje dla niemowlat? Zrobiliscie je z jakiegos konkretnego powodu, czy przy okazji?

U nas ida kolejne zabki. I chyba hurtowo jedynki i dwojki na gorze i dwojki (maz mowi, ze trojki:eek: ) na dole. Dentystka powiedziala, ze w czasie zabkowania dziasla sa rozmiekczone (chyba tak to okreslila:dry: ) i sa 'wrotami' dla wirusow i bakterii. Stad czesta goraczka podczas zabkowania. W zwiazku z tym postanowilam o kilka dni przedluzyc karmienie piersia- zeby choc raz dziennie Paula dostala porcje przeciwcial. Mam nadzieje, ze wystarczy.

Moja mama stwierdzila dzis, ze mala jest nadpobudliwa:dry: Fakt, jest b. ruchliwa, wszystko w kolo ja interesuje i czasem trudno ja utrzymac na rekach, bo robi nagle zwroty. Nie mam porownania z innymi dziecmi, wiec wydaje mi sie to normalne.

reklama
No no no Dawidku, nie dość że jesteś wyjątkowo przystojniak to jeszcze inteligentny!!! Mój zięć jest THE BEST!!! :-D :-)

Paulinko gratuluję ząbków!!!

Renik , Kajenka tak sa testy, ale ... podobno to nie wszystkie dzieci maja ... mysmy dostali skierowanie od rehabilitatorki i neurologa do psychologa ( z tego co sie orientuje, najczesciej takie badania mają dzieci leczone neurologicznie) ... test polega na sprawdzeniu reakcji dziecka na dane bodzce + pytania - na ktore odpowiada oczywiscie rodzic ;-) ... kazda okreslona reakcja i odpowiedz jest oceniana i suma ocen daje wynik :happy:

Inesku ja t juz dawno doszlam do wniosku ze Nasze dzieci plus My to bedzie super rodzinka :-) :tak: :-D

Moniqa no no, gratuluje takiego zdolniachy!!

Olek potrafi coś nowego!
A mianowicie na golaska kręci się jak wskazówka!!
Położy się go na plackach, to się położy na boczek i drepcze wokół własnej osi :-D :-D :-D

Szymek ostatnio zaczą świadomie machać ręką i we wszystko uderzać (oczywiście z taką siłą, że czasami się zastanawiam, czy go ręka nie boli?:-D:-D:-D)
Paulinko gratulujemy ząbków:-). U nas jeszcze nic nie widać.
Moniqa brawo dla Dawidka :-).

u nas też ząbków ani widu ani słychu, choć zachowanie jakubka by na to wskazywało, a ja szukam w tej gębuli i szukam i nic. Podaję ten preparat chamomilla homeopatyczny, ale różnicy chyba nie ma jak urwis był tak jest;-)
Z tego co wiem to te testy u neurologa i psychologa mają "obowiązkowo" dzieci z niską skalą Apgar po urodzeniu. A poprosić pediatrę o skierowanie, może da.

No to jak się też pochwalę:

• Ala przewraca się z plecków na brzuszek w 3 sekundy
  • z brzuszka na plecki troszkę więcej czasu jej to zajmuje
  • na brzuszku podciąga nóżki pod siebie a rączki opiera na dłoniach i chwieje się śmiesznie - wstęp do raczkowania?
  • leżąc na pleckach obraca sie dookoła własnej osi - tak gdzie ma główką zza chwilkę są nóżki
  • mówi - ba ba, te te, me me

reklama
Jakie zdolniachy te maluszki nasze
Moja Emilka też się przemieszcza, wczoraj się biedulka zaklinowała w łóżeczku pod tą częścią którą się mocuje karuzelkę z boku, dzisiaj mąż obniża łóżeczko, leżała normalnie a za chwilke już była w poprzek,
i robi z siebie kołyskę, a jak ją podciągam do siedzenia to podwija nóżkę i chce wstawać, coś mi się zdaje, że ta moja córcia nie bedzie siedzieć tylko od razu stać :-)

Do góry