reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

moja Ninia za to jest kiepska w mowieniu - wlasciwie nawt jeszcze nie mowi mama. tylko cos tam po swojemu ciagle. :tak:

Gufi...wstyd się przyznać ale uspokoiłaś mnie :zawstydzona/y::zawstydzona/y::-)...ja juz miałam zapisywać moje dziecko do logopedy bo tez nie sylabuje ładnie, ani nie mówi mama...no może czasami jej sie wyrwie mememem albo bababa...a teraz wiem że nie ona jedna taki leniuszek w mówieniu ;-):dry::happy:

reklama
monika - no to nie masz sie co martwic ;-) a ponizej na potwierdzenie:

Kolejną umiejętnością jest mówienie. W tym wieku dziecko potrafi już powiedzieć kilka słów, a rozumie ich ponad 70. Możesz mieć wrażenie, że nie robi wielkich postępów w mówieniu, ale jest to związane z ogromnym zaangażowaniem w „treningi chodzenia”. Któregoś dnia chodzenie dojdzie do perfekcji i wtedy maluch zajmie się mową. Jak możesz mu pomóc?. Dużo mów i opowiadaj. Dzięki wielokrotnemu powtarzaniu zdań typu: „Idziesz się kąpać, zakładasz piżamkę, wypijesz soczek, czy zobacz to kotek, piesek” dziecko nauczy się zapamiętywać, rozumieć znaczenie, rozpoznawać, używać słów, a później wykonywać proste polecenia, np.: „ Podaj mi książeczkę”.

Gufi...dzięki za wsparcie :tak::-)

A ja mam pytanie do Moni...kiedys czytałam że chodzisz z Dawidkiem do logopedy :tak:...powiedz mi proszę na czym polegają takie wizyty z malutkim dzieckiem?? Ciekawi mnie jak logopeda rozpoznaje jakieś wady (nie daj Boziu) u rocznego czy młodszego maluszka??

Wtrące sie a propos` logopedy. Z tego co mi wiadomo logopedę należy odwiedzić dopiero w 5-6 roku życia jeśli jest coś co powoduje nasze zaniepokojenie. Wczesniej nie ma co ponieważ dzieci różnie dojrzewają do mówienia. Czasem perfekcyjnie mówią już dwulatki, a czasem dopiero czterolatki. Najpóźniej u dzieci rozwija się umiejętność wypowiadania "szeleszczących" spółgłosek (nawet w 6 roku życia) i literki "r". Więc dziewczyny nie wpadajcie w panikę, najważniejsze, że Wasze dzieci słyszą bo to należy teraz obserwować.:tak::tak::tak:

Monia jak i Rudykotku ... my z Dawidkiem chodzimy do logopedy ze względu na te 2 pkt Apgar ... i nie zgodze się Asiu ;-)ze dopiero jak dziecko zaczyna mówić mozna isc do kontroli jesli jest cos nie tak ... logopeda u Dawidka teraz sprawdza słuch, ułozenia języka podczas gaworzenia, układ szczęki, reakcje na poszczególne bodzce ... dostarczyła mi wiele informacji na temat co robic aby dziecko własnie nie miało zadnych wad wymowy itd ... to własnie logopeda uczuliła mnie aby w wieku 7 miesiecy zacząc podawac kawałki miesa- w celu wyrobienia sobie żuchwy, zeby smoczka używać tylko kiedy juz jest nacisk na to, zeby butelke jak najmniej podawac ... to wszystko co robi mały jeszcze nawet nie roczny maluszek ma wpływ na poźniejsza mowe ... oczywiscie nie mówie ze kazde dziecko musi byc na kontroli, ale ... ja jestem jak najbardziej za :tak:

Monia logopeda badała mu słuch na zasadzie różnych dzwieków ( to mozna akurat samemu w domu zrobic) ciechsze, głosniejsze itd ... sprawdzała jak trzyma główke i jak pracuje przełyk podczas picia herbatki ... jakie ma ułozenie jezyka kiedy mu się włozy palec - jaka reakcja- czy ma odruch wymitny - ... jak ukształtowana jest szczeka ... jakie dzwieki wydaje w danym okresie zycia ... czy np. nie pozostały mu te grrr z okresu niemowlęcego itd :happy:

W poniedziałek ide do kontroli do logopedy wiec jak cos powiem co tym razem robiła ;-)

Ja dodam jeszcze,ze jezeli slysza i widac,ze rozumieja polecenia,to nie ma obaw.
Ja mam 2 corki i roznice sa miedzy nimi wielke.Zuzia spokojna,od najmlodszych lat strasznie manualna.
Hania,w porownaniu z Zuzia <mimo,ze tez spokojna> wariat,taka pchla,co wszedzie wlezie.Zabawa np. w ukladnia wiezy z klockow ja nie interesuje,takie zwykle grzebanie w zabawkach,obkrecanie ich,tak.Zadne zabawy uspokojajace...Ale gada duzo.Uwielbia ksiazki,tak jak Zuzia.Potrafi godzine siedziec i ogladac obrazki...

Z nowosci:
od 30 .09 chodzi sama...
z nowych rzeczy mowi jak robi kotek;prycha jak konik;mowi BOB - o bobie budowniczym;dzis powtorzyla za mna - kap kap;w ogole powtarza....;i tanczy - na siedzacao,stojaca,kucajac ,kreci pupa ,raczkami przy tym c- bedzie chyba z niej balatnica normalnie ;-);mowi blee - na kupe,albo niedopalki paiperosow;i tak przeciagle buuumu - na chustawke,ma byc buju...:-);robi tygrysa;indianina;robi jak malpka

acha,skarzy na Zuzie:dry:
i wykluca sie o co lepsze zabawki,ostatnio szczegolnie o wozek,wsadza sobie do niego zabawke i lazi po cale chacie

zabiera sie za samodzielne jedzenie....Zuzia w tym wieku np,pila juz dawno z normalnego kubka i jadla lyzeczka...

Musze sie wam pochwalic co moj Kuba dzis zrobil. Otoz rano po mleczku siedzial sobie w lozeczku i sie bawil, a ja robilam Natalce sniadanie do szkoly. Widzialam ze zaczyna sie wysilac zeby kupke zrobic ale ze bylam zajeta to pozwolilam mu sprawe zalatwic w pampersa:zawstydzona/y: i wiecie co moje dziecko zrobilo popatrzylo na mnie potem na nocnik ( stoi kolo lozeczka) i pokazalo mi raczka nocniczek:szok::szok:. Wyobrazcie sobie ze jak poszlam go posadzic i zdjelam pampka to nic tam nie bylo - zrobil dopiero na nocnik:szok:. Alez jestem z niego dumna:tak::tak:. Nauka nie idzie w las;-)

reklama
Do góry