reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

Hania oprocz postepow w raczkowaniu i chodzeniu za lapoki lub jedna lapke,przy meblach,zrobila wielkie postepy w porozumiewaniu sie z nami mowi:

mniam - gdy widzi jedzenie,
da - daj/tak,
ne - nie lub macha przeczaco glowa,
mama ,tata,baba,
bum bum - gdy jest glodna
brum
bu - jak mowie jej cos o kupie
lalala _ jak jej spiewam lub slyszy piosenke
udaje rybke,konika ,pieska <kon i pies wydaja te sama dzwieki>
rozpoznaje zwierzatka,na nazwe zwierzecia reaguje ozywieniem
mowi ta - gdy cos ma w lapce i chce to pokazac
ej - gdy chce zeby na nia spojrzec
robi papa,przybija piatke,daje calusa,pokazuje nos,wlosy i oko,a raczej je wyrywa;-)

Pozdrawia Katka:ninja2:

reklama
Po pierwsze gratulujemy wszystkim maluchom ich osiągnięć:tak::-).
Kubuś wreszcie sam siada ( tzn jak leży potrafi sobie usiąść - do tej pory ja go musiałam posadzić). Ponadto nauczył się schodzić z łóżka ( przekręca się na brzuszek i zsuwa się z wyreczka). Mówi to samo co do tej pory czyli tata, baba, dada, lala, kaja-kaja ( gdy chce mu się spać). Wyciąga rączke i mówi da - jak coś chce. Robi papa, kosi kosi, przybija piątkę, robi cześć i daje buzi ( tak śmiesznie otwiera buźkę:tak:).

No i w końcu wyszly mu kolejne ząbki - dwie górne dwójki, a za nimi przebijają się górne jedynki:szok:. Więc lada dzień bedzie miał nie 4 a 6 ząbków.:tak:

Nadal nie mówi mama:no: i nie potrafi raczkować, za to coraz ładniej chodzi trzymany pod paszki:-)

witam
mam pytanie czym przemywacie waszym dzieciaczkom ząbki? ja jak do tej pory robie to woda, ale jak sie nie myle, to czytałam juz gdzie tu, ze jest jakis preparat.
no a jest u nas co czyścić, bo mamy juz 8 całkowicie "wyrosnietych"zębolków:-)

Taka jest wersja słowa "mama" wg. Mariczki :-) (zwróćcie uwage na minki :-D :-D)
ClipMoon - Watch and upload videos - Mariczka gada :-)
Mariczka umie juz:
- brawo
- papa
- dawc buzi
- przybijać piątkę
- stac 3 sekundy bez trzymanki ;-)
- mówić mama i nieee
- nasladowac kotka czyli robic "miałuuu" :-D
- wyłazi jej 2 ząbek (druga dolna jedyneczka)
- ciągnąć kota za ogon :baffled:
- pokazac nosek, oko, usta
- dać cos na słowo "daj"
- budowac wieze z klocków (jeszcze fajniej sie rozwala ;-) )

Jak mi sie cos jeszcze przypomni to dopisze :-)

Agazet myje Pauli zabki na 2 sposoby: szczoteczka moczona w przegotowanej wodzie, albo gazikiem lekko nasaczonym plynem Elmex czerwonym. Tak mi poradzila nasza p. stomatolog i jak narazie zabki sliczne i zdrowe:tak:
A niektore maja juz (;-)) pol roczku:tak:

kajenka a jak często przecierasz zębolki? Nikoś pije herbatki i soczki i nie mam czasu przecierać mu ząbków po każdym piciu a chyba powinnam.

Ninka umie już:
- bic brawo
- robic papa i cacy
- dawac buzi
- przybijac piatke
- stać 10 sekund bez trzymanki
- pokazac nosek, oko,
- wycierac buzie chusteczka po jedzonku
- sama sie czesac po kapieli, myc zabki i raczki
- pokazywac pieska i kaczki w parku
- wrzucac klocki do żyrafy fisher-price
- usypiac bez bujania :-):-):-)

z mowieniem jestesmy na razie do tylu :rofl2:

reklama
To ja się tez pochwalę osiągnięciami mojej cóerczki :-)

Amelia umie:
- chodzić podtrzymywana pod paszki lub za trzymana za rączki (na raczkowanie nie ma najmniejszej ochoty)
- mówić baba, czasem mama...ale to raczej całkiem nieświadomie
- przybija piątkę
- bije brawo
- robi papapa
- łapie się mebli, krzeseł, nogi mamy/taty/babci i wstaje
- robi a kuku zza książeczki
- no i wypychają sie jej dwie górne jedyneczki
- i uwielbia krzyczeć :happy:

Hmmm...narazie tyle mi sie przypomina

Do góry