reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

My tez nie mamy zębów.
Hania już jest coraz bliższa tego by zacząć raczkować.Rączki już pracują całkiem dobrze,tylko 1 noga sie jej w kółko podwija.
Tez karmi,albo jak sie jej mówi daj gryza,to wkłada do buzi jedzonko.
Kąpię ją już tylko w dużej wannie i w kółko w niej wstaje.Spodobało sie jej robienie bulgotków z wody buzią.
Jak śpi na niskiej kanapie Zuzi,z której łatwo jest jej zejść,to schodzi i sie zaczyna bawić.No chyba,że jest głodna to przywołuje płaczem lub krzykiem.
Prawie zawsze reaguje na zakaz i hasło:nie do buzi...
Od dłuższego czasu siada sama.
Przy jedzeniu,pokazuje rączka na co ma ochotę.Wydaje mi się,ze mówi mniam,ale nie mam pewności jeszcze...
Pokazuje główką nie,tak specyficznie ja spuszcza na dół.
Rozumie pojęcia,góra,dół,z drugiej strony..

reklama
Dokladnie dziewczeta nie martwcie sie ze Wasze bąbelki nie mają jeszcze ząbków ... do ukonczenia roczku napewno bedą juz mialy :-)

Katka Dawidek tez mi sie wydaje ze mowi mniam ;-)

Ostatnio jak pojechalismy do moich rodzicow Dawid pierwsze co zrobil to ... papa do dziadziusia :-)
A teraz wlasnie zniszczyl mi rachunek :eek:

Witam. Ostatnio nie miałam czasu pisać przez tą ospę Natalki, ale dziś mam troszkę czasu i chciałam się pochwalić, że Kuba wreszcie siedzi sam:tak:. Nie potrafi jeszcze sam usiąść z płaskiego podłoża, ale jak się go posadzi to siedzi i się nie przewraca:-D. Chyba że siedzenie mu się znudzi to wtedy robi zamach główką ( pochyla ją) a potem bach do tyłu i już leży, a jak się przy tym smieje. Wiem że w porównaniu do innych dzieci jest daleko w tyle, ale ja cieszę się z jego wolnych "wielkich" postępów.:-) Do tego robi kupkę w nocnik ( oczywiście nie potrafi wołać ale jak tylko zaczyna stękać sadzam go na nocniczek i kupka jest). U nas nie ma problemu ani z przewijaniem ani z ubieraniem Kuba zgadza się na wszystkie zabiegi bez płaczu.

U nas tez bunt na przewijaku. Zabawiacze nie dzialaja:no: Jak juz mi sie ja uda polozyc, to tak sie prezy i kopie (wystrzal z dwoch nog) ze strach podejsc. Wali gdzie popadnie- obrywam w brzuch, piersi, kilka razy dostalam w twarz

U nas dokładnie tak samo!!!

Ostatnio posadziłąm Kubę w kuchni na podłodze przy szafkach a ten nagle zaczął tyłem głowy uderzać w szafki że aż niezły huk był, ja się lekko przestraszyłam, że sobie główke rozwali, ale dla Kubusia to była świetna zabawa... śmiał się w niebogłosy:-) i teraz jak go sadzam tak że może gdzies głowa dotknąć to od razu "wali głową w mur":-D

No i już prawie sam siada.

Z nuderzaniem glowa w cos to moja Maya upatrzyla sobie klate taty ;-)i wali a tata wtedy jak wydaje z siebie dzwieki to podoba jej sie jak brzmia.

A u nas raczkowanie super, Maya spala sama pierwsza noc u siebie w sypialni i niezle nam to wyszlo. do tego dzis odkrylam 3 zabek ale co dziwne lewa gorna dwojka, spodziewalam sie jedynek no ale coz, dolne jedynki juz mamy teraz czekamy na gore.
:tak::rofl2:

Paula juz slicznie raczkuje, wstaje jak tylko ma sie czego zlapac, chodzi trzymana za raczki i robi OK:-)

I sciaga, gryzie, drze i bawi sie wszystkim, co jest w zasiegu jej raczek:rofl2:

Ah no zapomniałam powiedzieć ze to było 2 POSIEDZENIE MARICZKI NA NOCNICZKU W JEJ ŻYCIU!!!!!!!!! Posadziłam i od razu sobie stęknęła i zrobiła kupkę :-D :-D :-D :tak::tak::tak:

Kurcze, co sądzicie dziewczyny o nocniczku? czy to można już próbować? W książkach czytam, że przed 18 mcem zycia nie ma to sensu, bo dziecko nie potrafi kontrolować tego z racji fizjologicznego rozwoju. Ale widzę u Was i na Trójmiastkach też że już te 9 mczniaki zaczynają robić kupcie w nocnik-czy to z przypadku? czy świadomie wiedzą w czym rzecz? Hmmmm????

reklama
my z nocniczkiem to jeszcze poczekamy.może pomyślę o tym jak Ola skończy 9 miesięcy.a czy robienie kupki do nocniczka przez Dzieciątko jest świadome,to chyba nie.bardziej mamusi widzi,że Niunia się wysila i będzie kupka.wtedy sadza na nocniczek.ale to chyba bardzo dobry pomysł,bo Maleństwo się zapoznaje i przyzwyczaja do tego sprzętu:tak:

Do góry