reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

reklama
A ja smoczka nie podawałam naszej Amelce, gdyż ona szybciej załapała kciuka(jak miała 4 dni) i tak jej zostało do dziś......Nie potrafię jej oduczyć...mam nadzieję że jak podrośnie to łatwiej jej wytłumaczę aby nie cyckała kciuka :sorry2:

Gosi jeśli chodzi o rozwój ruchowy daleko do wielu maluchów tutaj. Owszem biega, chodzi, umie weijśc do łóżeczka i wyjśc z niego, ale już skakanie, fikołki i wspinanie się w ogóle jej nie interesuje.
Uwielbia za to czytanie książek, zna wiele na pamięć, dopowiada słowa. Buduje proste zdania np :a kto to jest?, a kiedy? idziemy do domu. Odmienia końcówki wyrazów. Ze zrozumieniem ( a nie tylko powtarzanie) komunikuje się z otoczeniem. Potrafi powiedzieć jak się nazywa z imienia i nazwiska, wymienić imiona całej rodziny, zna nazwy zwerząt, roślin, przedmiotów życia codziennego, ubrań itp. Rozumie i dobrze używa przymiotnik npi ciężki, mały, gruby, blisko. Zna nazwy niektórych kolorów. Z liter nie wymawia :r, sz, cz, ż. więc mówi np ziaba zamiast żaba, ksiąźećka - książeczka itp.
Moje ulubione jej słówko to "biedotka"- biedronka :-D

A ja smoczka nie podawałam naszej Amelce, gdyż ona szybciej załapała kciuka(jak miała 4 dni) i tak jej zostało do dziś......Nie potrafię jej oduczyć...mam nadzieję że jak podrośnie to łatwiej jej wytłumaczę aby nie cyckała kciuka :sorry2:
Paulinko, smoczek można dziecku "zabrać", a kciuka nie obetniesz;-):-)

Paula uwazaj na tego kciuka,bo to spory kłopot-moze sie zdegormowac palec albo zrobic bąbel:tak:Moja kolezanka miała taki problem.zapytam jak sie z nim uporała i ci napisze.Niestety kciuk jest gorszy od smoczka-Elis ma racje:-(

Ja się obawiam z kciukiem najgorszego....mam dwie znajome, jedna 44 lata-śpi z kciukiem, druga-32 lata co cycka kciuka w sytuacjach stresowych.....niechcę aby moja tak miała...bo to również może zdeformować uzębienie...:no:
A co do gadania to chcę Wam przedstawić córeczkę koleżanki, co również mieszka w Holandii. Majeczka jest z listopada 2006-czyli miesiąc po naszych maleństwach....zobaczcie jaka rozgadana :szok::tak:
YouTube - Maja 1 rok i 4 miesiące

reklama
Paulinka- mozna depresje zlapac porównując swoje dziecko z nią ....jak ta dziewczynka duzo mówi..Boże moj to daaaaaleko za nią. Niesamowite z drugiej strony ze taka mala dziewczynka i juz tyle mowi. Ciekawa tylko jestem czego to jest kwestią: czy tego ze sama w sobie jest zdolna czy rodzice duzo z nią rozmawiają i czytaja jej ksiązeczki....a może jedno i drugie.?
No tak czy owak robi wrażenie

Do góry