reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze zdjecia naszych pociech ...z zewnątrz i od środka ;)

Natalunia Moje wiadomości odnośnie nacinania krocza są również prosto ze szkoły rodzenia i konkluzja jest taka, że dopóki nie jest to absolutnie konieczne, to nie należy nacinać, bo pęknięcie przebiega w miejscu fizjologicznym i łatwiejszym do zagojenia, niż cięcie. Z resztą położne raczej widzą, jak bardzo elastyczna jest dana pacjentka.. Chyba, że nie mają pojęcia i nacinają profilaktycznie:)
Masaż polega na wykonywaniu półokrągłych ruchów palcami na mięśniu krocza (pomiędzy pochwą a odbytem). Przy pomocy, w moim przypadku np, olejku z migdałów z dodatkiem wit.e. Zanim dowiedziałam się o olejku używałam oliwki.

reklama
Natalunia Moje wiadomości odnośnie nacinania krocza są również prosto ze szkoły rodzenia i konkluzja jest taka, że dopóki nie jest to absolutnie konieczne, to nie należy nacinać, bo pęknięcie przebiega w miejscu fizjologicznym i łatwiejszym do zagojenia, niż cięcie. Z resztą położne raczej widzą, jak bardzo elastyczna jest dana pacjentka.. Chyba, że nie mają pojęcia i nacinają profilaktycznie:)
Masaż polega na wykonywaniu półokrągłych ruchów palcami na mięśniu krocza (pomiędzy pochwą a odbytem). Przy pomocy, w moim przypadku np, olejku z migdałów z dodatkiem wit.e. Zanim dowiedziałam się o olejku używałam oliwki.

hmm chyba w każdym szpitalu jest inaczej ale niestety z własnego doświadczenia i koleżanek rodzących w innych szpitalach wynika że jest to tylko piękna teoria czyli tną jak leci :baffled: a w trakcie porodu i tak nie ma się do tego głowy żeby ustalać takie kwestie :sorry2:

Podobno jest coś takiego jak lista preferencji, którą sporządzasz przed pójściem do szpitala i tam zaznaczasz czego sobie życzysz a czego nie podczas porodu. I dajesz to przy przyjęciu do porodu. Oczywiście laikowi a tym bardziej rodzącemu laikowi trudno ocenić czy to czy tamto było konieczne, ale pozostaje nadzieja, że trafi się na "ludzkich" ludzi podczas porodu, którzy zechcą naszą wolę wziąć pod uwagę.
Podobno w Wawie są 2 szpitale, które mogą to wziąć pod uwagę Żelazna i Madalińskiego i może nie natną jeżeli nie będzie konieczności..

Podobno jest coś takiego jak lista preferencji, którą sporządzasz przed pójściem do szpitala i tam zaznaczasz czego sobie życzysz a czego nie podczas porodu. I dajesz to przy przyjęciu do porodu.
Pierwszy raz o tym slysze...
Jak bylam przyjmowana do szpitala to owszem, odpowiadalam na pytania typu: ktory porod, ile mam lat, ile maz, jakie wyksztalcenie, jakie on itd, a odnosnie samego porodu nic! A w trakcie porodu polozna z dr po prostu stwierdzily-trzeba naciac, bo porod sie przedluza a malenstwo jest chyba wielkie-trzeba pomoc-i ciach! A jak Maciejek sie urodzil to stanely jak 2 idiotki, zrobily glupio-zawiedzone miny i stwierdzily-taki maly....:angry::wściekła/y::angry:
Teraz jestem pozszywana dwuwarstwowo nicmi rozpuszczalnymi na ktore dostalam reakcji alergicznej i przez miesiac nie moglam ani dobrze spac ani siedziec, blizne mam wielka, szpetna i mnie ciagnie, i pewnie znowu mnie natna:baffled::-(. I nie pisze tego aby straszyc, bo wiele kobiet nie czulo ani ciecia ani szycia, ja natomiast tak, i tegonajbardziej sie obawiam. Ale bede rodzic w innym miescie, innym szpitalu, wiec moze byc ok-mam taka nadzieje:-D

Pierwszy raz o tym slysze...
Jak bylam przyjmowana do szpitala to owszem, odpowiadalam na pytania typu: ktory porod, ile mam lat, ile maz, jakie wyksztalcenie, jakie on itd, a odnosnie samego porodu nic! A w trakcie porodu polozna z dr po prostu stwierdzily-trzeba naciac, bo porod sie przedluza a malenstwo jest chyba wielkie-trzeba pomoc-i ciach! A jak Maciejek sie urodzil to stanely jak 2 idiotki, zrobily glupio-zawiedzone miny i stwierdzily-taki maly....:angry::wściekła/y::angry:
Teraz jestem pozszywana dwuwarstwowo nicmi rozpuszczalnymi na ktore dostalam reakcji alergicznej i przez miesiac nie moglam ani dobrze spac ani siedziec, blizne mam wielka, szpetna i mnie ciagnie, i pewnie znowu mnie natna:baffled::-(. I nie pisze tego aby straszyc, bo wiele kobiet nie czulo ani ciecia ani szycia, ja natomiast tak, i tegonajbardziej sie obawiam. Ale bede rodzic w innym miescie, innym szpitalu, wiec moze byc ok-mam taka nadzieje:-D

mam podobne doświadczenia :sorry2:i o żadnej liście nie słyszałam :no: wypełniałam tylko taką ankietę o której pisze Royanna ale nie chcę nikogo straszyć myślę tylko że lepiej uniknąć rozczarowań :sorry2: ale czego się nie robi żeby doczekać się ukochanego maleństwa :)

Ostatnia edycja:
A to moj brzuszek.
Na jednym zdjeciu z synkiem w Sieradowie Zdroj, 25tc+3dni, na drugim foto przypadkowe ujecie brzusia zrobione przez mojego synka w 27tc+1dzien:-)

co mi sie podoba jesli chodzi o porod w uk to to ze robisz sobie wczesniej plan porou i tam piszesz czy ktos z toba bedzie jakie bys chciala znieczulenie, czy tata chce przecinac pepowine, czy zezwalasz na studentow ipt itd....i todajesz razem z reszta papierow i potem nie musisz odpowiadac na te wszystki pytania, chyba, ze zminilas z danie to oczywiscie dajesz im znac...
tez musze sobie zrobic aktualne zdiecie mojego bebzonka wam pokazac bo jest caaalkiem spory moim zdanie...:tak:

reklama
Do góry