reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze ząbki

reklama
8 miesięcy kończy w poniedziałek i zębów brak, chociaż cały czas coś tam się dzieje, drażnią dziąsła, ślini się i pcha do buzi caly czas wszystko.
Martyna się ślini i pcha wszystko do buzi od 4 miesiąca 😅 za każdym razem jak robi się marudna i nie śpi w nocy to mam nadzieję, że to już zęby ale nadal czekamy 🤔🤭

Tu higienistka stomatologiczna:

Pierwsze ząbki się pojawiają zazwyczaj między 6 a 12 miesiącem, ale każde dziecko ma swoje tempo i nie należy się stresować.

Chociaż co do tego żartu czy znasz kogoś komu nie wyrosły zęby: zdążają się takie przypadki, ale są bardzo bardzo bardzo rzadkie i najczęściej związane np z ekspozycja na promieniowanie w czasie ciąży, albo wadami genetycznymi (ale to jako ciekawostka, to są naprawdę wyjątkowe przypadki).

Dużo częściej zdarza się za to, że dzieci nie mają np stałych dwójek albo piątek, a już całkiem często ósemek, bo nie są one nam już tak bardzo potrzebne (również to nie jest powód do zmartwienia, reszta zębów się wtedy dostosuje i nawet nie będzie widać:)

To jeszcze dołączę garść informacji: wg WHO od pierwszego ząbka powinno się używać pasty z 1000ppm fluoru (niższe dawki nie działają) ale w baaaaardzo małej ilości (tak tylko smyramy włosiem szczoteczki po paście, bez widocznej ilości, naprawdę bardzo mało). Każdego zęba powinno się myć po jedzeniu a przed drzemką, a wały dziąsłowe przecierać z resztek mleka gazikiem (wtedy dziecko się podobno przyzwyczaja do manipulacji w jamie ustnej i później jest łatwiej umyć zęby). Przy czym ja bym podchodziła do tego racjonalnie, najważniejsze jest wyszczotkowaniu bruzd w zębach trzonowych, bo tam najszybciej się psują, ale trzonowce się wyżynają w późniejszym czasie, pierwsze wychodzą siekacze:) dziecko można zabrać na kontrolę do dentysty już od pierwszego roku życia, polecam przy okazji wizyty rodziców, żeby usiadło na fotelu i zobaczyło że to nic strasznego :)

Córka miała 9,5 miesiąca jak wyszła pierwsza jedynka. ☺️ Do roczku miała wszystkie jedynki, potem przerwa ponad 3 miesiące i jak ruszyło... teraz ma rok i 9 miesięcy i tylko piątek nie ma.😅
I polecam wizyty adaptacyjne u dentysty. Byliśmy jak córka miała 11 miesięcy, stomatolożka powiedziała jak dbać i ząbki i teraz chodzimy na kontrolę co kilka miesięcy, a młoda jest zaznajomiona z gabinetem. ☺️

Martyna się ślini i pcha wszystko do buzi od 4 miesiąca 😅 za każdym razem jak robi się marudna i nie śpi w nocy to mam nadzieję, że to już zęby ale nadal czekamy 🤔🤭
Tak, ale nam neurologopeda mówiła, ze coś się dzieje, ale jeszcze potrwa 😂
Już 8 miesięcy?! Kiedy i jak? 😱😱😱
Dzisiaj kończy 5 korygowane ❤
Przeszliśmy na spacerówkę tydzień temu.

A co się działo? Skąd te słabe mięśnie brzuszka?
U nas też było na początku ale ćwiczyłyśmy, no przynajmniej położna tak twierdziła, że słabe mięśnie 😏
Wada serca i operacja jak była jeszcze noworodkiem. Z racji, że miała rozcinaną klatkę piersiową zaczęłam ją kłaść na brzuchu znacznie później niż by to było w przypadku zdrowego dziecka.

Dlatego bardzo się cieszę, że to wszystko idzie w miarę w normie.

Także co tam ząbki, czy kwestie, że dziecko robi coś troszkę później. Jeśli poza tym kest zdrowe, to najważniejsze.

reklama
Tu higienistka stomatologiczna:

Pierwsze ząbki się pojawiają zazwyczaj między 6 a 12 miesiącem, ale każde dziecko ma swoje tempo i nie należy się stresować.

Chociaż co do tego żartu czy znasz kogoś komu nie wyrosły zęby: zdążają się takie przypadki, ale są bardzo bardzo bardzo rzadkie i najczęściej związane np z ekspozycja na promieniowanie w czasie ciąży, albo wadami genetycznymi (ale to jako ciekawostka, to są naprawdę wyjątkowe przypadki).

Dużo częściej zdarza się za to, że dzieci nie mają np stałych dwójek albo piątek, a już całkiem często ósemek, bo nie są one nam już tak bardzo potrzebne (również to nie jest powód do zmartwienia, reszta zębów się wtedy dostosuje i nawet nie będzie widać:)
Słyszałam, że są takie przypadki, ale ja akurat nikogo nie znam 🤣 w kazdym razie taki żarcik potrafi wyluzować mamę. Mi pomógł, zwłaszcza jak mnie wkurzało, jak teściowa ciągle dopytywała "czy ma ząbek, czy ma ząbek".