reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maść majerankowa

reklama
Za zgodą pediatry używałam maści majerankowej od od malucha (6 m-cy). Nigdy nic złego się nie działo. Wg mnie lepiej hamuje katar niż inhalacje z soli fizjologicznej plus odciąganie. Psikania w nos moje dziecko nienawidzi i to jest jedyna rzecz, której mu nie robię.

Ja na katar używam olejku eukaliptusowego. Jak dzieci były małe to kropiłam na gazik i kładłam blisko w łóżeczku, ale tak, żeby nie sięgły. Czasem przyklejałam taśmą na szczebelkach po zewnętrznej stronie. Jak dzieci starsze to daję kropelkę na bluzkę piżamki. Świetnie odtyka nosek. Smaruję też klatkę piersiową i plecy maścią aromactive. Jest 0+, później od dwóch lat. Fajnie rozgrzewa. Przy naprawdę zatkanym nosku używam żelu do nosa. Nasivin działał u nas gorzej niż inny tego typu lek, Oxalin. Ale te preparaty są chyba dla dzieci od roku. Jest też olejek do kąpieli aromactive i to dzieciom też pomagało. W ciepłej wodzie, zapach się unosił, odtykał nosek, dziecko rozgrzane do spania. Ale to jest tłuste, trudno wannę umyć, głowy w takiej wodzie też dziecku nie umyję. Zrezygnowałam.

Inhalacje u nas się sprawdzają bardziej na kaszel, przy katarku niewiele pomagają.

Dziękuję dziewczyny bardzo za wszystkie odpowiedzi 🩷, tutaj przy "pierwszych razach" dużo można się dowiedzieć 😇
mozesz jeszcze sobie poczytac o masci depulol mi pediatra polecala dla corki przy dlugim katarze i gdy zaczal jej splywac i pokasływała, ona ulatwia odkrztuszenie, przy polączeniu z oklepywaniem. to tak w razie co, mysle ze twoja corcia jeszcze malutka wiec gdyby zaczela odpukac kaszlec to wizyta u pediatry wskazana.

U nas maść w ogóle się nie sprawdziła. Zdecydowanie lepsze są aromactiv. Przyklejalam na wezgłowiu łóżka. Nie na pidżamie. Do tego smarowanie klatki piersiowej vickiem i krople do nosa Nasivin lub inne.
No ja plastrów też aromactiv używałam cały czas i też na łóżko przyklejalam i smarowalam też klatkę piersiową aromactiv tylko od 2lat on jest...no a takie małe dzieci to chyba ta maść majerankowa pewnie jeszcze coś się znajdzie innego🙂

i jak, lepiej u was ?
Troszkę, wydaje mi się m, że mniej wydzieliny jest 😇 chodzimy na spacery, dużo wietrzymy, a dzisiaj jeszcze wypróbowuje ten katarkiller, podpaski i olejek eukaliptusowy 😁 w całym domu ładnie pachnie 🥰 maść majerankowa pod noskiem też jest jak widzę, że coś więcej leci i staram się odciągać jak tylko udaje mi się ją zająć na tyle żeby dała się dotknąć w tych okolicach 🫣

reklama
Hej dziewczyny ;). Czy używałyście może maści majerankowej przy katarkach u Waszych maluszków?
Pamiętam, że mi Mama pod nosem tym smarowała i to było super 😁 tzn. tak to pamiętam 😅.
Moja Martynka, 10 miesięcy, właśnie ma pierwszy raz katar, z odciaganiem jest problem, bo więcej przy tym płaczu niż samego odciągania, a co za tym idzie automatycznie więcej wydzieliny 🤷🏻‍♀️😵‍💫. Na noc dzisiaj przykleiłam jej aromactiv ale jest strasznie intensywny, mnie głowa rozbolała przy usypianiu jej 😵‍💫.
Na ulotkachz masci majerankowej piszą, że od roku albo od 3 lat dla dzieci, ale w internecie wszędzie można przeczytać, że jest super dla niemowląt oraz nawet noworodków i mam zagwozdke 😇.
No więc, ktoś testował? Sprawdza się? Można? Może ktoś od lekarza miał zalecenia żeby używać :)? Nie chcę z samym katarem iść do lekarza, myślę, że to katar przez ząbki 😇 🦷
Tak, stosowałam pod nos syna jak był roczniakiem i starszym dzieckiem, po oczyszczaniu nosa (na sam koniec dopiero przesuwałam maścią pod nosem). Rzeczywiście super ściąga. Kilka razy wycierałam i nakładałam od nowa.

Do góry