reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pierwsze wakacje, dziecko w samochodzie, samolocie itd ...

reklama
My jak wykupywalismy teraz bilety do Wloch babka w biurze podroznym poinformowala nas ze dziecko musi miec dokument ze zdjeciem ! wiec pojechalismy wyrobilismy paszport tymczasowy dla dziecka nie pytajac juz o nic wiecej ,koszt 30 zl wyrobenia paszportu + koszt zdjec i po klopocie !

Tak, tylko ja żeby paszport wyrobić muszę się fatygować do stolicy a póki co nie planuję w tym roku wyjazdów, chyba że przez przypadek będę w pobliżu granicy i np. M zechce pojechać po czeskie piwko :-) Dla Staśka jakiś tam paszport mam, oczywiście zdjęcie jak miał chyba roczek, nigdy nie było potrzeby okazywania a okazjonalnie zdarzało nam się granicę przekraczać.

Ja właśnie dziś odebrałam tymczasowy paszport dla Julki, dokładnie koszt 30 zł plus zdjęcia;) My lecimy do Anglii ale właśnie taki dokument jest potrzebny niezależnie od tego czy to Unia czy nie:)

zamiast paszportu można też wyrobić dziecku dowód osobisty, również kosztuje 30 zl, z tym, że jest ważny przez 5 lat i ważny tylko w krajach UE ;)

Tak, tylko ja żeby paszport wyrobić muszę się fatygować do stolicy a póki co nie planuję w tym roku wyjazdów, chyba że przez przypadek będę w pobliżu granicy i np. M zechce pojechać po czeskie piwko :-) Dla Staśka jakiś tam paszport mam, oczywiście zdjęcie jak miał chyba roczek, nigdy nie było potrzeby okazywania a okazjonalnie zdarzało nam się granicę przekraczać.
Nic nie szkodzi, że nawet na chwilę, jeśli kontrola Was dopadnie, a dopaść mogą nawet jak jesteście tam 10 minut. Któraś ustawa o tym mówi, że dzieci do lat 16-stu muszą mieć dokument przy wyjeździe za granicę, bądź wpisane do dokumentu rodziców. Bo wiecie, mogą Was zwyczajnie zatrzymać do wyjaśnienia np na posterunku, bo jak nie macie dowodu , ze to Wasze dziecko to na gębę nikt Wam nie uwierzy...

paqszport albo dowod ... my wyrobilismy paszport !!

reklama
30 zł za paszport?! Rany, ale z nas zdarli!!! My zapłaciliśmy za konsularny ponad 1200 koron, czyli jakieś 500 zł! Następny paszport robię w Polsce! Już tak wyliczę wakacje, że będziemy akurat tam!

Do góry