reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze urodzinki:)

aqua śliczny torcik, masz talent:tak: a właśnie co tom u Was słychać, znikłaś tak nagle?;-)
syl to czekamy na Twoje piękne dzieło:tak:

reklama
aqua sliczny torcik,masz talent ;-)
syl no to czekamy na Twoje dzielo ;-)

Ja tez bede robic sama torcik ale chyba zrobie jakis taki zwykly,w sumie chcialam zrobic z tej pianki co onanana ale pisala ze jest slodka wiec u nas odpada bo moj A. nie przepada za slodkimi ciastami wiec potem sama bym musiala jesc tego torta,no nic bede cos kombinowac :-)

onanana aqua madzia powiedzcie mi czy ta masa z pianek wychodzi na tyle plastyczna ze łatwo jest z niej wycinac rozne ksztalty aby ozdobic tort ... W sensie takim ze najpierw jak sie rozwalkuje mase na sam wierzch i na to chce powycinac jeszcze jakiesz ksztalty czy literki czy to idze bez problemu? Ta masa sie nie przylepi itp?
I jeszcze jedno pytanie - ile czasu zajmuje ozdabiaie tortu w takiej formie? Generalnie jest to latwiejsze niz w przypadku ozdabiania kremem? I czy ta masa (np na drugi dzien) nadal jest taka plastyczna czy twardnieje?
Jak mozecie napiszcie wlasne spostrzezenia ;) jestem ciekawa.

Ostatnia edycja:
Aneczka ja barwiniki an necie kupowałam.
Nimfi: masa jest plastyczna, fajna, żeby przylepić jakąś ozdobę ja używałam roztopinej pianki (lub jak zostało mi trochę masy wrzucałam do garnuszka, dolałam wody że się znów rozpuściło i używalam tego jako kleju). Nigdy nie ozdabiałam tortu kremem ale myśle że mi by zajęło to dłuzej. zrobienie samej masy nie jest mega czasochłonne, jesli ma dobrą konsystencję to wałkowanie idzie szybko i sprawnie bez przylepiania. A reszta lzalezy od trudności ozdób jakie wymyślisz..Masa na drugi dzień jest wg mnie minimalnie twardsza ale nie twarda!

Nimfii, tort wygląda oryginalniej niż taki zwykły z masą, nam goście nie chcieli uwierzyć, że to nie kupny :laugh2: zrobienie masy, rozwałkowanie, nałożenie na tort, powycinanie ozdób, polepienie kuleczek zajęło nam ok 2 godz (tort miałam gotowy wcześniej). Masa wychodzi taka jak plastelina, jak podsypiesz mąką ziemniaczaną, to w ogóle się nie przykleja, a mąkę można omieść pędzelkiem i nie ma po niej śladu. Przyklejałam smarując samą wodą. Tylko radzę cieniutko rozwałkować, bo jest na prawdę słodka. My też robiliśmy to pierwszy raz więc i Tobie się uda :tak::tak:

Dzieki za szybka odpowiedz :-)

AQUA ty uzylas pewnie samych bialych pianek? Ja spotakalam w okolicy tylko bialo rozowe to pewnie z nich wyszloby kolor jasny roz masy. Musze sie jutro jeszcze rozejrzec gdzies za tymi piankami wolalabym biale ;-) kupialm kolorowe bezy jako ozdobe na tort wiec poki co zalezy mi na samej polewie na tort.

Ja też miałam biało-różowe, z garści wycięłam tylko białą część i gotowałam w osobnym garnku na dekoracje, a resztę ugotowałam w drugim garnku i wyszły jasnoróżowe. Są też (na pewno a Auchan) niebieskie w Kształcie smurfów

reklama
Do góry