reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze urodzinki... przygotowania, prezenty , potrawy :-)

reklama
A więc Futrzaczku:
* sałatka z papryką i kurczakiem:
- pierś z kurczaka podsmażana z przyprawą lub gotowana na bulionie (może być też szynka jak kto woli)
- 25 dag żółtego sera
- 2 papryki czerwone
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 2-3 łyżki majonezu
* sałatka ananasowa:
- mała kostka żółtego sera (kroić w kosteczkę)
- puszka ananasów
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- por lub szczypiorek
- majonez (z przypraw ew.tylko pieprz,bo ser jest słony)
* sałatka z czerwonej kapusty:
- pół słoika czerwonej kapusty
- filet kurczaka
- 3 ogorki konserwowe
- puszka kukurydzy
- torebka ryżu
- przyprawa do gyrosa (w niej smażyć pierś)
zalewasz to sosem: 3 ząbki czosnku+jogurt naturalny mały+majonez
* sałatka grecka:
- oliwki czarne
- ser feta (ja kupuję arla apetina,bo jest super)
- mix sałat
- ogórek zielony
- 3 pomidory
- czerwona cebula
- sos vinegret (ja kupuję z develey, bo jak zrobię,to mi nigdy nie wychodzi taki smak)

ewcia a co do ciasta to nic trudnego.
Kupujesz sernik na zimno jakiś taki z pudełka np. delecta i robisz jak na opakowaniu masę. Na spód dajesz jakieś herbatniki. A potem dzielisz masę sernikową na 4 części i ukladasz zamiennie z tężejącymi galaretkami. Dzieciaki na pewno się ucieszą :) A propos ja robie to pierwszy raz ;P

Ostatnia edycja:
Persefona, nie wpadłabym na pomysł, ze można tak to zrobić hehe:sorry:
to czyli zamiast sernika kupnego na zimno mogę zrobić "swoją" masę do tego:-)

kamcia to impra była przednia :) ciesze się , ze wszystko się udało. proszę, daj przepis na te ziemniaczki...bo brzmi smakowicie.
persefona , dzięki za przepisy na sałatki - też miałam Cię prosić o to ;-)

ewcia ja na Viki 2 latka robiłam taka galaretkę:
DSC02599.jpgDSC02598.jpg
i tylko po rozrobieniu i jak już ostygła dolewałam śmietany (łacata najlepsza) do pólowy galaretki :-) tak ze 2 łyżeczki
i na przemian lałam i wkładałam do lodówki a tą 2 część trzymałam w normalnej temp żeby nie stęzała za szybko i jak tamta się zrobiła to zalewałam tą "mleczną " część , można też zalewać mleczkiem skondensowanym słodzonym (nie gotowanym) to jest słodsze

Właśnie wróciłam z M z zakupów na imprezę roczniaka. I normalnie w szoku jestem:szok:Niby nic takiego a tu tyle kasy poszło, a jeszcze napoje nie kupione :crazy:
Byłam zamówić też torta młodemu. Taki normalny,okrągły. Pani z cukierni pytała się tylko o jakiś motyw na torcie (co tam umieścić) i spytała o to Gabi:-pA ona powiedziała,że Remik lubi bajkę Timmie :cool2:Zaczęłam się w duchu śmiać,że babeczka nawet nie będzie kumała o co chodzi, a ona....zaczęła śpiewać piosenkę z tej bajki:szok::szok::szok:i dodałała,że jej synek też to ogląda:laugh2: Więc gdzieś tam na torciku będzie w jakiejś postaci baranek Timmie:rofl2:

Przepraszam,że dwa posty pod rząd,ale nikt tu nic nie pisze,a ja chciałam podzielić się wrażeniami z imprezy ;-)
No więc Remik świeczki nie zdmuchnął z torta (siostra mu pomogła razem z kuzynką), ale za to machnął tacie i zrzucił jakieś winogrono z kremem:sorry:
Prezenty dostał ciekawe:
- rowerek-skuterek czerwony o taki -> HIT!!!! ROWEREK SKUTER Z BALDACHIMEM + PREZENT (2314360267) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
- konika na biegunach, który galopuje,rży,macha ogonem i rusza paszczą:laugh2: o takiego -> KONIK NA BIEGUNACH RZY PARSKA RUSZA OGONEM KON K03 (2317385063) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
- fotelik samochodowy 9-36 kg o taki -> FOTELIKI SAMOCHODOWE NANIA BELINE PLUS 9-36KG 9KOL (2307844347) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
- słonik z fisher price taki -> Słonik z klockami Słoń C0244 Fisher Price (2340238508) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
- 2 komplety: spodenki + bluzka (jeden to strój kibica euro 2012:-p)
- no i kasę ;-)

Ale i tak chyba najbardziej smakował mu tort:-p:-p:-p

A co do tradycyjnego układania przedmiotów, to oczywiście poszedł w ślady siostry i sięgnął po kieliszek:szok::-D A potem rózaniec, długopis, kodeks i kasa.:rofl2:
Impreza była udana. Młody z wrażenia nie mógł zasnąć. A Gabi przetestowała wszystkie zabawki:laugh2:

reklama
Do góry