reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze Urodzinki Naszych Pociech :)

Wstepny plan mamy taki:
21.11.10 (TYDZIEŃ PO URODZINKACH) ;
13:00 - obiad - pewnie skończy sie na rosole i nogach z indyka w ziołach z kluchami i jakąś surówką(hmm)
15:00 - kawa i tort (w końcu zamawiam u takiej babki)
17:00 - wszyscy jedziemy na pl msze w intencji Soni - niestety wcześniej nie ma no ale trudno
19:00 - kolacja - babcia się zaoferowała ze zrobi leczo - mniammm :)

Łącznie 12os dorosłych +dwójka maluchów

reklama
Tort prosty:
nasączałam sokiem z puszki, ananas bądź brzoskwinki
przekładałam następująco : np. krem tiramissu do tego ananasy z puszki, w środek ananasów np. porzeczki, aby przełamać słodycz, druga warstwa to bita śmietana ( śmietana do ubicia z cukrem pudrem ) na to brzoskwinki albo wcześniej była wersja z nutellą , na wierzch bita śmietana i ozdoby wg uznania - np. na roczek Hanki był ułożony napis z czekoladowych literek.
Nie wiem jakie będzie menu bo jeszcze nie wiemy, gdzie będziemy ;)

anawawka prosimy daj przepis na krem :) jak na "beztalencie" wyszedł Ci ładny tort :)
gieoska u nas w zaleznosci od kasy- albo robimy w restauracji mała kolacje dla rodziny i nastepnego dnia w domu małe kinder party, albo zapraszamy rodzinke do nas na kawe i ciasto , a nastepnego dnia dziecaczki. Mamy małe mieszkanko i nie mam gdzie 15 osob posadzic- a to takie minimum u nas.

mysle , ze pieczone kurczaki, kotleciki mielone z pieczarkami i serem , wedliny , pomidorki , ogórkisałatki - to taki standard i chyba najlepiej sie sprawdza
o zaintrygowąłś mnie! poproszę przepis :D

Banana szukam posty tym co pisalas jak robic listki na tort przypomnisz ? ;/
rozpuscic czekolade w mikrofali 30 sek-1min, posmarowac listek od spodu (listek musi miec wyraznie zaznaczone zylki), zostawic do zastygniecia w temp pokojowej. nie wkladac do lodowki, po wyjeciu bedzie sie skraplac na nim para. powinno byc gotowe po ok 1h, delikatnie sciagnac zielony listek

rozpuscic czekolade w mikrofali 30 sek-1min, posmarowac listek od spodu (listek musi miec wyraznie zaznaczone zylki), zostawic do zastygniecia w temp pokojowej. nie wkladac do lodowki, po wyjeciu bedzie sie skraplac na nim para. powinno byc gotowe po ok 1h, delikatnie sciagnac zielony listek
ale to tak tylko z 1 strony się ten listek smaruje?

tak, od spodu, tak na ok 2mm grubosci, i jak czekolada zastygnie to sciagasz zielony, a te zylki sie tak fajnie odbijaja w czekoladzie

POTRZEBUJĘ POMOCY, BŁAGAM!!!

Ponieważ w sobotę zapraszam na urodzinową kawę na godz 16 to wypada zrobić kolację. Zaprosiłabym na 12, ale wszyscy pracują, mój A kończy zresztą też pracę o 14.
No i o ile ciasta mam ustawione, to mam problem z tą kolacją.
Nie chcę robić jej jakiejś wystawnej, ale coś na stół chcę położyć.

Na razie menu przedstawia się tak:

1. 2 sałatki, jedna gyros, druga jakaś inna , to się wymyśli,
2. bigos
3. pieczone w rękawie udka kurczaka (jak doprawić żeby były pycha?)
4. jeszcze jedno danie - POMÓŻCIE, żeby to było jakieś mięcho na ciepło, ale bez potzreby podawania ziemniaków czy frytek
5. jajka na twardo z majonezem (bez nich nie ma imprezy :d )
6. wędliny, sery, pomidory i ogórki w plasterkach, chleb
7. co myślicie o rosole lub barszczu do popicia?

Osób będzie ok. 20 ( w tym dzieci). Ile tych pałek z udkami kupić żeby starczyło? A ryby?

Rzućcie jakieś pomysły, pierwszy raz w życiu kolację robię.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Moje menu na urodzinki

TORT - własnej produkcji ;-)
śledziki salsa
sałatka kukurydzianka ( inna)
rosołek ( uniwersalnie)
podudzia z kurczaka ala kfc pieczone ( ziemnaczki sałatka,pomidor, ogórki..)
lody z bitą smietaną

i tyleeeeeeee z jedzenia :D

tesciowa ma przyjechac ze swoim tortem z niedziele i jakimis ciachami i Bóg wie co tam jeszcze znając ja i prababcię

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry