reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze Urodzinki Naszych Pociech :)

reklama
ten lukier to jak plastelina i ona jest zimna ale z bita smietana "gryzie sie" bo to nie jest polewa zwykla tylko ja mowie o tych co lepi sie figurke i jak walkujesz to okrywasz tort i masz gladka mase Gosia sie pytala bodajze jak to sie robi wlasnie

Acha, no chyba ze.
I jak ci wyszlo ciacho? Zsiadl sie juz krem? Pewnie dopiero jutro bedzie dobre:)


A ja sie dzis wkur.... na maxa, mialam plan piec sernik (na niedziele na urodzinki) a jutro tylko tort i salatke robic i caly plan poszedl do d...Kupilam do sernika wszystko oprocz 2 budyni, jeden sie w domu znalazl (bo kupilam do tortu) ale drugiego brak i nic nie upieklam. Dobrze tylko, ze najpierw nasmarowalam blache sama i zaczelam wyciagac wszystkie produkty - dopiero by mnie nerwy wziely jakbym zrobila ciasto i zobaczyla ze nie moge zrobic masy, a to sie razem piecze, musialabym wywalic wszystko:( no ale nic i sernik bedzie jutro i tort.
 
No do jutra czekam z kreme :D

Pianistka a powiedz mi przed nałozeniem go na biszkopt w lodowce musi stac?? a no i jedna warstaw ta z czekoalda taka klarowana jest ? a druga sztywna piana?? bo cos mi w trakcie niepodobało ale efekt koncowy jest ok :) ciekawe czy zesztywnieje na tyle ile bym chciala :)
 
No do jutra czekam z kreme :D

Pianistka a powiedz mi przed nałozeniem go na biszkopt w lodowce musi stac?? a no i jedna warstaw ta z czekoalda taka klarowana jest ? a druga sztywna piana?? bo cos mi w trakcie niepodobało ale efekt koncowy jest ok :) ciekawe czy zesztywnieje na tyle ile bym chciala :)

Kasiu, ubijasz kremowke ze sniezkami i wychodzi sztywny krem. Oddzielnie czekolade rozpuszczona z druga kremowka i wychodzi taka rzadsza masa. I miksujesz dalej (mikserem) ta sztywna mase, wlewajac do niej po malu ta rzadsza tak, ze wyjdzie jednolita srednio-gesta masa - no i tu jak dasz wiecej wiorek to wyjdzie masa bardziej zbita, twardsza a jak mniej wiorek to delikatniejsza.
Mase sie naklada po zrobieniu od razu na biszkopt i dopiero do lodowki.
 
Kasiu, ubijasz kremowke ze sniezkami i wychodzi sztywny krem. Oddzielnie czekolade rozpuszczona z druga kremowka i wychodzi taka rzadsza masa. I miksujesz dalej (mikserem) ta sztywna mase, wlewajac do niej po malu ta rzadsza tak, ze wyjdzie jednolita srednio-gesta masa - no i tu jak dasz wiecej wiorek to wyjdzie masa bardziej zbita, twardsza a jak mniej wiorek to delikatniejsza.
Mase sie naklada po zrobieniu od razu na biszkopt i dopiero do lodowki.
Obudziłam sie i co zrobilam odrazu ?? :d Lecialam do lodowki zobaczyc jak krem ... nie jadłam jeszcze ale taki SZTYWNIEJSZY jest :) podoba mi sie konsystencja tego kremu ze jak poleje góre to on "zlewa sie" i nie widac pociagnieć łyzka :) zobacze jak w smaku i na ten decydowac sie bede :)
 
Kasia a jeżeli się chce tego lukieru plastycznego użyć to masa nie może być w ogóle na bazie śmietany?? czy to chodzi o sama bitą śmietanę??
jak bym zrobiła masę kokosowa pianistki i na to lukier plastyczny to będzie ok czy nie będzie ok:-)
 
reklama
Kasia a jeżeli się chce tego lukieru plastycznego użyć to masa nie może być w ogóle na bazie śmietany?? czy to chodzi o sama bitą śmietanę??
jak bym zrobiła masę kokosowa pianistki i na to lukier plastyczny to będzie ok czy nie będzie ok:-)
no krem musi byc na maśle ... a co sie stanie z lukrem na bitej smietanie nie wiem chyba bedzie sie rozpuszczac ;/

chcialam wczoraj zobaczyc i zorbic ten lukier ale glukozy nie mialam :(

mozna zrobic np troche kremu na maśle zeby góre wysmarowac tu znalazlam przepis

http://www.wielkiezarcie.com/recipe7979.html i mozna zrobic porcje 1/2 badz 1/4 :D zeby tylko wysmarowac góre i boki :)

albo do próbnego zobaczyc ja nie zdaze juz bo pewnie dzis pochłoniemy go a glukozy nie zdaze kupic :)
 
Ostatnia edycja:
Do góry