reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze Urodzinki Naszych Pociech :)

reklama
My z mężem zdecydowaliśmy zrobić urodzinki małego w lokalu. Mamy sprawdzone miejsce. Ale tort zrobimy sami. I tu naszym faworytem są świnki:)
 
biszkopt z galarektką!!!
gdzieś mam przepis na tort dla alergika, ale to juz nie dzisiaj, jutro sie postaram (jakby nie to mnie molestuj)

mmam taki pomysl na polewę - a jakby tak zrobić polewę z białej czekolady i dodać barwnik? myslicie, ze to by wyszlo??
No to ja bardzo poprosze ten przepis w wolnej chwili... ;)
 
Zrobilam tort probny, wyszedl pyszny, oczywiscie nie przybieralam, bo to byl taki z pol porcji dla nas na spr. czy dwie masy do siebie pasuja. Biszkopt pieklam z przepisu Eweliny, dalam mniej cukru (200g) i wyszedl super, ale ja zawsze daje mniej cukru.
Jedna mase robilam rafaello (bita smietana, biala czekolada, wiorki) a druga brzoskwiniowa (brzoskwinie z puszki z dodatkiem cytryny), zeby ciasto nie wyszlo za mdle:) no i tak bede robic na urodzinki, nie wiem jeszcze czy na wierzch pojdzie bita smietana, czy masa rafaello, nie wiem w jakiej formie bede piec biszkopt.
Jakby ktos chcial przepisy na mase ktoras to piszcie i wstawie jak bede miala chwile:)
 
Wiolonczelistka :D:D:D:D wrzucaj wrzucaj bo ja wlasnie nie wiem jak przekladac:-) a pomysl na ubranie mam ale niech pozostanie niespodzianką bo nie chce zapeszać :-)
 
Specjalnie dla was:

Masa Kokosowa
2 biale czekolady
2 smietany kremowki 30% (po 250g)
2 sniezki w proszku
ok. 1 op. wiorek kokosowych
1,5 lyzeczki zelatyny (rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody)

Czekolady rozpuscic w niwielkiej ilosci wody, dodac 1 kremowke - zmiksowac. Druga kremowke ubic z 2 sniezkami. Masy polaczyc, dodac rozpuszczona zelatyne i 1 p. wiorek, opcjonalnie troche alkoholu, wymieszac.


Masa brzoskwiniowa
1 Puszka brzoskwin
1 budyn smietankowy/ brzoskwiniowy
1/4 szkl soku z cytryny
Skorka starta z 1 cytryny (mozna z pol jesli chcecie mniej goryczy:)

Broskwinie odcedzamy i kroimy na dosc drobna kostke.
2/3 syropu z pokrojonymi owocami gotujemy w sredniej wielkosci garnuszku.
1/3 syropu z sokiem z cytryny i skorka cytrynowa laczymy z proszkiem budyniowym (trzeba dobrze wymieszac zeby nie bylo grudek!). Kiedy syrop zacznie wrzec dolewamy budyn i gotujemy jeszcze chwile ciagle mieszajac do uzyskania konsystencji gestego kisielu. Zostawiamy do ostudzenia.


Ja robilam biszkopt nasaczony ponczem (szklanka slabej herbaty, lyzka cukru, 2 lyzki soku z cytryny, mozna dodac troche alkoholu) i przekladalam tymi dwiema masami - torcik probny wyszedl super. Tort chce udekorowac czekoladkami kupionymi Rafaello i kupionymi ozdobami - moze jakies koraliki itp. duzy wybor w sklepach. A pierwsze ur. dla kolezanek chce zrobic juz w ten weekend, jeszcze jutro obdzwonie, bo kobitki pracuja:) a drugie ''pierwsze urodziny'' dopiero jak przyleca mama i tesc, czyli ok. 9.10.
No i jutro musze isc wybrac ozdoby do tortu:) bo czasu malo a w piatek bede pewnie juz piec:)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Pianistka a jakie te czekoaldy białe ??jakiej firmy?jakieśkonkretne czy obojętne? no i jaka śmietana bo to już musi być domyslam się jakaś dobra co ? to ja w week zrobię tez próbny :-))))))
 
Do góry