reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pierwsze ruchy:)

A ja dzisiaj z koleżanką w ciąży pojechałam na zakupki. Po zakupach chciałam usiąść na ławce i się zgięłam ale nie mogłam - musiałam się wyprostować. Czułam jak maleństwo nóżki wyprostowało ;)

Dziewczyny niby lekarze mówią, że w 2 ciąży ruchy czuje się szybciej. Ale według mnie to nie od tego zależy. Każda ciąża jak i dziecko jest inne, dlatego też ruchy czujemy w różnych tygodniach ;)

Mam koleżankę, która termin ma na 1.10.2011 i ruchy w ciąży z 3 dzieckiem - poczuła w 22tyg. dopiero - więc głowa do góry :D

reklama
mama2006 masz rację, a innym uwarunkowaniem jest też waga. ja dużo przytłam w ciaży a do tego chudzinka przed nie byłam, czekam cierpliwie na pierwszego koniaka. moja kolezanka powiedziała mi dziś, ze smyranie, przelewanie to po 20 tyg, a prawdziwe kopy za kilka tygodni, wiec si enie martwie :) zreszta jakby lekarz sadził ze jest jakies zagrozenie to kazałby być i za tydzien, a skoro jest pewny ze bedzie ok, mam być za 2,5 tyg :)

Jasne ze nie ma czym sie martwic. Ruchy powinno sie poczuc miedzy 16 a 22 tygodniem wiec bez obaw ;-)Oczywiscie ilosc "sadelka" oraz ulozenie lozyska tez maja na to wplyw. Chudzinki i kobiety z lozyskiem na tylnej scianie macicy czuja szybciej niz te z zbednym tluszczykiem lub lozyskiem z przodu.

Hehe.. ja mam i tluszczu sporo i lozysko z przodu wiec jeszcze sobie poczekam :-D

ja mam łożysko z tyłu
jak się przysłucham w nocy, to coś mi tam się rusza, czasem coś "uderzy", zabulgocze (choc tu się obawiam o gazy), ale czuję wyraźne "coś", kopniaków jeszcze nie ma, no i jest to zauważalne w nocy, w dzień niezbyt.
chyba to to :)

każda prędzej czy później ruchy poczuje :)

moje malenstwo za to jak dzisiaj leżałam na plecach wystawiło mi przez brzuch takiego garba jak ma wielbład i obserwowałam jak sobie wędruje z prawej strony na lewa i odwrotnie... czasem mam wrazenie, że tak często i mocno mi napiera na skórę, że kiedyś ja przerwie i sobie wyjdzie z brzuszka...

Munie no wlasnie, kiedys wyjdzie na pewno hahaha ;-)

Juz drugi raz moj maz zapytal czy ja naprawde nic nie czuje bo on niby cos czul :eek: Zastanawiam sie jak to mozliwe ze on cos czuje a ja nie :-D Tym razem, wczoraj jak polozylismy sie spac, przytulilam go i moj brzuch dotykal jego plecow a on po kilku minutach: "no nie mow ze nic nie czujesz, przeciez normalnie sie tam wierci!" hehe..albo on ma urojenia albo ja mam "znieczulice" ;-)

lady87 moj tez sie wcale tak nie wyrywa z lapkami zeby dotknac.. moze raz albo dwa mu sie zdarzylo. Wczoraj mial po prostu moj bebzun na swoich plecach wiec czul chcac nie chcac.. ;-)Za to czasami zwlaszcza w weekendowe poranki sama klade jego reke na moim brzuchu i wtedy trzyma hahaha :-)

reklama
A ja dzisiaj rano się obudziłam i spałam w jakiejś dziwnej pozycji, bo niby na boku, ale tak lekko na brzuchu... I obracam sie na plecy, a tu taka buła na brzuchu po prawej :-) komuś chyba niewygodnie było

Do góry