reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwsze ruchy:)

kacha 10. Ja strasznie panikowałąm od pierwszej wizyty do następnej miałam prawie 1,5 miesiąca przerwy i tak jak Ty panikowałam czy oby wszystko jest ok. mieszkam w Szwecji i wyobraźcie sobie że miałam USG przy pierwszej wizycie no i teraz i więcej już nie będzie :( teraz tylko badania krwi i moczu plus słuchanie serduszka. Jak ja wytrzymam do końca nie widząc maluszka.

A co do mężusiów to mój mówi ciągle jako o chłopczyku i nie dopuszcza myśli że to dziewczynka. Więc ja sie śmiej nie mów tak bo nigdy nie wiadomo z jaką psychiką dzidzidziuś sie urodzi

reklama
Blizniak widze ze w Szwecji jest tak jak w Anglii. Tu tez robia tylko 2 razy USG. Jak sie dowiesz o ciazy, zglaszasz sie do poloznej i ona ustala termin USG na okolice 12 tygodnia. Drugie USG jest okolo 20 tygodnia i to wszystko. Ja mialam troszke szczescia bo mam chorobe tarczycy i pcos, wiec oprocz opieki poloznej, zajmuja sie mna rowniez lekarze (a w Anglii ciaze prowadzi wylacznie polozna jesli nie ma zadnych zagrozen, lub chorob u matki). Na pierwszej wizycie u endokrynologa w 8 tygodniu, pani mnie zaskoczyla bo powiedziala "to spojrzmy kogo my tam mamy" i zrobila mi takie doslownie minutowe USG zeby sprawdzic rozmiar dziecka. Pozniej bylam umowiona na USG z badaniem przeziernosci karkowej i jak sie okazalo dziecko bylo za male na pomiar, wiec tydzien pozniej poszlam jeszcze raz i mialam kolejne USG. Teraz bede miala juz pewnie ostatnie w 20 tygodniu, chyba ze ze wzgledu na moja tarczyce, kiedys mnie znowu zaskocza i zrobia jakies dodatkowe. Tak wiec z 2 standardowych USG ja mialam juz 3 a bede w sumie miala minimum 4 :-) Oprocz tego mialam jedno w Polsce w 13 tygodniu. Lekarz stwierdzil ze mamy chlopaka, ale nie na 100%. Ja chce wiedziec na 100% a ze tu mi w szpitalu nie powiedza, wybiore sie w okolicach 25 tygodnia prywatnie na 4D :-) Wiec w sumie da mi to 6 USG w calej ciazy.

dzień dobry
od kilku dni wydawało mi się ze "czuję" swoje dziecko"
od 3 nocy jak budziłam się w nocy czułam przelewanie i takie leciutkie "puk"
bardziej czuje jak przytknę reke, ale dziś w dzien wyrażniej już czuc i z każdą dobą bardziej
to jest lekki puk i bulgoty mocne (niby jak w jelitach ale to nie to) a wszystko z jednej strony???

Ja byłam w Polsce też na USG dodatkowo bo chciałam się przekonac we własnym języku czy oby na pewno wszystko jest ok. Lekarz powiedział że na jego oko to będzie dziewczynka ale ja nie jestem pewna czy w 13-14 tygodniu można określic płec.
W każdym razie w poniedziałek mam na słuchanie serduszka już nie mogę się doczekac :-)
A tutaj do 3 miesiąca poronienie traktują jak naturalną kolej rzeczy, a do lekaża nie przyjmują wcześniej niż koniec 10 tyg. zgroza.
Milcia85 a zjakiej części Polski jesteś?

Blizniak tu tez nie podtrzymuje sie ciazy zagrozonej w pierwszych trzech miesiacach, ratuje sie dopiero te zagrozone w pozniejszym okresie. Jest to zgodne z pewna zasada (niestety nie pamietam kogo), gdyz najczesciej gdy we wczesnej fazie dochodzi do poronienia jest to spowodowane wadami chromosomalnymi u plodu. Czy zasada jest dobra nie chce dyskutowac ale faktem jest to ze w krajach w ktorych sie ja praktykuje rodzi sie mniej dzieci z wadami chromosomalnymi.

A jestem z Bydgoszczy, a Ty?

A wracajac do tematu, na ruchy mojego baka ciagle czekam z niecierpliwoscia :-) tez mam tak ze 2 tygodnie po usg jestem spokojna, a pozniej juz mysle czy wszystko na pewno ok.. Ale uwazam ze to minie jak bedziemy czuly ruchy naszych malenstw... Te ruchy beda nam przypominac ze wszystko ok :-)

Milcia85. ja jestem z okolic Białegostoku.
A co do dzidzi to ja już czuję codziennie lekkie kopnnięcia, chociaż nie sądzę że mogę to już nazwac kopniakami. Tyle że u mnie dzidziuś jest ruchliwszy zawsze pod wieczór :) mam tylko nadzieję że ta aktywnośc wieczorna nie pozostanie mu po narodzinach, Chyba jednak wolałabym żeby dał mi do wywiadu w ciągu dnia :D hahhahah

krisowa nie martw się jeszcze troszkę i będzie dawał ci znaki cały czas. Teraz jest spokojny ,a za chwilkę się odezwie i przywita z mamusią.

A mój maluszek jest bardzo ruchliwy w dzień, a wieczorem śpi ;) Oby tak zostało i miało po porodzie :D

blizniak - a ja mam rodzinkę w Szwecji, mieszkają w Molme ;) Z skąd dokładnie jesteś?

krisowa - spokojnie, doczekasz się ruchów ;)

reklama
bliznak u mnie tez wieczorem dziecko jest bardziej aktywne. czytalam ze w dzien dzieci bardziej spia bo jak chodzimy i cos robimy to je kolyszemy a w nocy lezymy to wtedy one skolei sie wlanczaja do ruchu.ja tez czuje malego jak cos zjem.wystarczy 10 min. po posilku i robi sie bardziej aktywny.narazie to sa niezle bulgotki, typowych kopniakow brak.czasem czuje tak delikatnie jakby mi banka mydlana tam pekala.wspolczuje Ci ze tak malo Usg bedziesz miala.jednak jak czlowiek zobaczy ruszajace sie dziecko to sie uspokaja.ja mam wizyte 27 wrzesnia i siedze juz na szpilkach.moj m pare razy dziennie nadslu****e co tam w brzuszku i chyba dzis rano przylapalismy malego na spaniu, bo bulgotki byly b. ciche a z chwila jak zjadlam sniadanie to zaczelo sie przelewanie, no i faktycznie niezle pluski slyszal.
krisowa ja tez tak mam ze raz bardziej go czuje a raz cisza.w tamtym tyg. przez 3 dni super czulam bejbika a potem pare dni kiepsko i zaczelam sie zamartwiac.czytalam ze to normalne na tym etapie ciazy.mysle ze niebawem doczekamy sie zdecydowanych kopniaczkow.mowie do m ze teraz dlugo na nie czekam a jak maly sie juz zdecyduje to tak mnie kopnie porzadnie ze pewnie zegne sie w pol.

Do góry