reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze kroki

reklama
Elusia spoko te buciki, a cena wow niewielka w porównaniu do tych co ja dziś miałam w ręce :-( 150 zł w necie jeszcze drożej - http://static.bartek.com.pl/foto/produkty/big/gal_13125_61242-n38_1.jpg ale to raczej płaci się za markę bo but nie jakiś wypasiony, normalny trzewik na rzep. Fakt but skórzany, leciutki i pasował jak ulał :-) tylko taka kasa na dwa-trzy m-ce? hmmm

no wlasnie Kania ta cena ale my tez zaplacilismy za pierwsze buciki 150zl

My na jesień kupimy z Bartka albo z Elefanten, bo na lato nam wystarczą te , bo i tak większość czasu spędza w upały bez skarpet i butków. Ale do nauki chodzenia po domu, czy po dworze i do piasku są ok.:-)

dziewczynki niewiem gdzie zapytać, ale pomyślałam, że ten watek będzie git.
Bo większość naszych dzieci już chodzi czy to za rączkę, czy koło mebli i jak one stawiają stoopki? czy chodzą na paluszkach??
Bo zuzek do tej pory baletnicą była, a od kilku dni zaczęła stawiać całe stopki na podłodze. Jednak martwię się bo lewa stopka ładnie do przodu, a prawą ma wykrzywioną w prawo. tak jakby stawiała stoopkę wykrzywioną prawie o 90 stopni w prawo?? i niewiem czy mam się martwić?

sarisa Łukasz robił podobnie i po rozmowie z ortopedą u którego byliśmy to normalne i nie widzi w tym żadnych nieprawidłowości. Dzieci nasze dopiero uczą się stawiać kroki , w ogóle ten ortopeda mi mówił że dziecko ma czas do 4 roku życia nauczyć się prawidłowo chodzić.
My się mamy do ortopedy zgłosić jeśli do 2 roku życia Łukaszkowi nadal będzie zachodził trzeci palec u nogi na drugi i wtedy będzie miał nadcinane więzadła.

SARISKA u nas z tym stawianiem stópki podobnie sprawa wygląda i też się zastanawiałam, czy to ok czy jednak wymaga konsultacji. Ale MAŁA_MI i mnie uspokoiła :tak: także możemy spokojnie czekac, aż wszystko samo się unormuje.
MAŁA_MI a to zachodzenie palców na siebie czym może być spowodowane? robicie coś z tym poza czekaniem? Mam nadzieję, że wszystko wróci do normy i obędzie się bez nacinania.

makuc to zachodzenie paluszków to ma Łukasz od urodzenia, zresztą ortopeda powiedział że to fizjologicznie może samo z siebie zaniknąć do 2 roku życia. Zauważyłam ostatnimi czasy, że tak jakby już mniej zachodzi niż wcześniej. Co do robienia z tym, to kiedyś czytałam o zaklejaniu paluszków plastrami (nawet chyba aniawa też tak mówiła),ale ortopeda mi to odradzał bo mówił że dziecko się tylko męczy a nic to nie daje tak naprawdę.

reklama
to w takim razie kciukasy, żeby samo przeszło zaciśnięte! szkoda, ze innego sposobu na to nie ma niz albo nacinanie jak sie w pore paluszki nie rozejda albo te plastry w wieku niemowlęcym :(

Do góry